Skip to content

Betydningen av drenering for plantene våre

25 de juli de 2021

Hvis vanning er en av de mest kompliserte oppgavene som hver gartner og / eller hageentusiast må, mer eller mindre, kontrollere slik at plantene deres vokser godt, oppgaven blir ytterligere komplisert når underlaget eller jorda ikke drenerer raskt nok slik at røttene utvikler seg riktig.

Det er noen, for eksempel sukkulenter, at selv om de trenger å vannes så ofte som en sesongplante (2 til 3 ganger i uken), er det mest sannsynlig at de ikke råtner i lite vær. Hvordan unngå problemer?

Jorddrenering

Jord

Før du bestemmer deg for hvilke planter vi vil sette i en hage, er det veldig viktig å sjekke hvordan jorden drenerer. For å gjøre dette må du grave et hull på ca 50x50cm og fylle det med vann. Hvis det fortsatt er vann i bunnen etter 3-4 dager, vil det være nødvendig å forbedre det, hvorfor? Ved soppen.

Disse mikroorganismene elsker fuktige omgivelser, så de vil ikke nøle et øyeblikk med å infisere de plantene som er svake eller syke når som helst. Og til dette må vi legge til det de er veldig vanskelige å utrydde, forebygging er mer tilrådelig enn kur.

Hvordan kan det forbedres?

Det kan gjøres på to måter: ved å blande jorda fra plantehullet med perlit, utvidede leirkuler eller noe lignende materiale i like deler, eller ved å gjøre generelle endringer i hagejorden.

Metode 1 – Installer avløpsrør

Denne metoden er spesielt egnet for jord som virkelig har vanskelig for å tømme vannet. De installeres som følger:

 1. Tegn linjene der rørene skal legges på bakken. Hver lateral grøft må festes til den viktigste i en vinkel på 60º, og det må være en avstand på omtrent 2 meter mellom dem.
 2. Lag skyttergraver ca 50 cm dype og 40 cm brede, i en liten skråning.
 3. Legg et lag på ca 10 cm grus.
 4. Plasser rørene.
 5. Dekk til med grus, og legg på toppen av dette geotekstilstoffet. Dette forhindrer at smuss kommer inn i og skader rørene, men vil tillate vann å passere gjennom.
 6. Dekk til med sand.

Metode 2 – Dra nytte av bakkene (eller lag dem)

Hvis hagen har bakker, dra nytte av dem! Og hvis du ikke har, du kan opprette dem akkumulere mer jord ett sted enn et annet sted. Regn og vanningsvann kan kontrolleres ved å rake bakken 😉.

Metode 3 – Planter plantene over bakkenivå

Og nei, det ser ikke dårlig ut. Er om lage smusshauger og plante over dem, slik at når det vannes, vil vannet løpe nedover skråningen og ikke akkumulere så mye rundt planten, og dermed forhindre at det råtner.

Andre alternativer – Velg planter som vokser i dårlig drenert jord

Hvis du ikke vil komplisere for mye, du kan velge planter som vokser i dårlig drenert jord. Her er en liste over planter som lever i et middelhavsklima, hvor jorden er kalkstein og derfor der vannet ikke drenerer godt.

Hvordan lage drenering i pottene

Dreneringsrister

Å forbedre drenering av pottene våre er mye enklere og like viktig. Jeg anbefaler ofte å bruke et universelt voksende medium blandet med perlit, leire baller eller lignende fordi dette substratet alene kan skape problemer for planter, spesielt sukkulenter (kaktus og sukkulenter) og frøplanter.

Hvordan kan det forbedres?

Det er to metoder:

Metode 1 – Bland vekstmediet med porøse materialer

I barnehager blir det lettere å finne underlag som allerede er klargjort for visse planter. Men … (det er alltid et men), dreneringen er fortsatt, fra mitt synspunkt, et problem som ennå ikke er forbedret. Heldigvis, Den kan lages ved å blande den med perlit, leire baller, vermikulitt eller kokosfiber.

Andelen vil variere avhengig av hvilken plantetype det er. For eksempel:

 • Trær og busker: torvbasert substrat blandet med 20-30% perlit eller lignende.
 • Palmer: torvbasert substrat blandet med 30% perlit eller lignende.
 • Blomstrende planter (ettårige, toårige og flerårige planter): Universalkultursubstrat blandet med 20% perlit.
 • Sukkulenter (kaktus og sukkulenter): torv- eller mulchbasert substrat med porøst materiale blandet i like deler, eller til og med tilsett mer porøst materiale.

Metode 2 – Plasser avløpsristene

For at vannet skal renne så raskt som mulig, kan de plasseres dreneringsrist (hvorav brukes til bonsai), eller til og med – og det vil være billigere – de kan settes biter av plastnett veldig små hull eller kaffefiltre.

Vanning: hva du trenger å vite

Vannkanne av metall

Det er viktig å kontrollere vanning for å forhindre at planterøttene kveles. Ikke alle planter trenger like mye vann eller blir vannet med samme frekvens. Derfor er det viktig å kontrollere fuktigheten i underlaget eller jorda før vanning. Hvordan? A) Ja:

 • Du kan sette inn en tynn trepinne – som de som brukes i japanske restauranter – helt til bunns. Hvis du fjerner den, blir den praktisk talt ren, det er fordi jorden i det området er tørr. Ta den tilbake andre steder rundt anlegget for å bekrefte, og vann bare hvis den er veldig tørr.
 • Bruk en digital fuktighetsmåler. Du finner den til salgs i barnehager og hagebutikker. Det kan være ganske praktisk, siden du bare må gå inn i det, og det vil fortelle deg graden av fuktighet i det området. Men for å være veldig nyttig, må du introdusere det andre steder rundt anlegget for å være sikker.
 • Hvis den er i en gryte, kan du veie den så snart du vanner den, og igjen etter noen dager. På denne måten vil du vite når du skal vanne med den vekten du har til enhver tid.

Et annet viktig poeng er unngå å sette platen under pottene, siden vannet som er puddet kan kvele røttene. Hvis du ikke har noe valg, må du fjerne overflødig vann etter å ha gitt 10-15 minutter vanning. På denne måten kan plantene dine fortsette å vokse normalt.

Obregonia denegrii

Jeg håper disse tipsene hjelper deg å ha vakre planter og en hage (eller uteplass) 🙂.