Skip to content

Betydningen av innendørs plantebelysning

25 de juli de 2021

I naturen, planter de gjør sitt beste for å kunne fange opp mengden lys de trengerenten ved å klatre i koffertene til de som er høyere, vokse raskt til å okkupere et sted som har blitt stående tomt og / eller utvikle brede blader slik at de kan absorbere mer lys.

Imidlertid kan de vi har hjemme ha alvorlige problemer med å utvikle seg godt. Derfor, når vi ønsker å ha hjemmet vårt med noen planter, er det viktig at vi plasserer dem på riktig sted. Dermed er den riktig belysning av innendørs planter Det vil tillate oss å ha et veldig godt innredet hjem.

Hvor mye lys trenger de …?

Trær

Ficus elastica

Trær anbefales vanligvis ikke å holdes innendørs, da de kan vokse 10 meter eller mer. Men sannheten er at det er mange arter som gjennom beskjæring kan dyrkes i potter i mange år og til og med gjennom hele livet, for eksempel Ficus. De er veldig godt plassert i hjørnene, eller plassert på begge sider av sofaen i stuen.

Ja absolutt, de trenger mye lys. Hvis de er i dårlig opplyste rom, faller bladene raskt.

Busker (inkludert klatreplanter) og lignende

Monstera innendørs

Busker er viktige planter for å dekorere hager og, ja, også hjem. De vokser ikke så mye som trær, så de er mye mer håndterbare og like dekorative. Men hvor skal du sette dem? Virkeligheten er at det avhenger mye av sjangeren de tilhører. For eksempel:

 • Aspidistra: han er likegyldig. Den vokser godt både i rom med mye lys og i de der det ikke er mye.
 • Calathea: ditto.
 • Cyca: rom med mye lys.
 • Dracaena: ditto.
 • Epipremnum: vokser både i lyse rom og i halvskygge.
 • Monstera: ditto.
 • Schefflera: rom med mye lys.
 • Jasminum: ditto.
 • Yucca: rom med mye lys.

Bonsai

Ligustrum bonsai

Bonsai er trær eller busker som dyrkes i veldig små skuffer. Å få en sunn og spektakulær plante som vokser i en bonsai-potte tar mye tid og arbeid, spesielt hvis det er en tropisk art som trenger beskyttelse mot kulde i vintermånedene. For at det ikke skal oppstå problemer, anbefales det å plassere disse – de tropiske – i et rom der mye lys kommer inn naturlig.

Kaktus og sukkulenter

Potte sukkulenter

Kaktus og sukkulenter, også kjent som sukkulenter, de trenger mye lys for å vokse, spesielt hvis de er inne i hjemmet. Ideelt sett plasser dem i rom der mye naturlig lys kommer inn gjennom et stort vindu, eller sett dem i nærheten av vinduer.

Men ja, du må huske å gå snu potten hver 2-3 dag, slik at alle deler av planten på denne måten får like mye lys.

blomster

Cyclamen

Planter dyrket for blomsten, som cyklamen, petuniaer eller dimorfoter, De er en av de som trenger mest lys slik at blomstene utvikler seg skikkelig. Av denne grunn er det nødvendig at de plasseres i nærheten av vinduer, i rom der mye naturlig lys kommer inn eller i innvendige uteplasser.

Palmer

Chamaedorea elegans

Palmetrærne er veldig elegante, og de gir også eksotisk og tropisk preg som gjør at ethvert rom ser spektakulært ut. Selv om det ikke er mange arter som kan dyrkes innendørs, er de som eksisterer nok til å oppnå et lite paradis hjemme. Den mest anbefalte er hele sjangeren Chamaedorea, den Dypsis lutescens, de av sjangeren Howea (bedre kjent som Kentia), den Phoenix roebellinii og Raphis utmerker seg.

Plasser dem i lyse rom og de vil vokse fantastisk, du får se 🙂.

Hvordan vet du om en plante trenger mer lys?

Fototropisme

Når en plante mangler lys, er det du kan gjøre:

 • Utvikler stadig tynnere og lange stammer med sikte på å finne lyset gjennom forlengelsen (eller strekking) av cellene i stammen som er mer skyggelagt takket være auxiner, som er fytohormoner som dannes i cellene i grenene. Denne oppførselen er kjent under navnet fototropisme, spesielt den positive.
 • Droppe bladene og blomstene: når den mangler lys, kan den bli bar, nesten bokstavelig.
 • Stopp veksten: selv om det holder bladene og blomstene, er veksten praktisk talt ingen. Planten trenger sollys for å kunne fotosyntetisere og vokse.
 • Hvite flekker kan vises på bladene som utvider seg til de blir brune og faller av.

En annen ting som kan skje er at vi har det i et område med mye lys, men det er et annet kraftigere lys, og planten vokser i retning av dette andre lyset. Hvis dette skjer med deg, er alt du trenger å gjøre, eller ta henne bort fra dette andre lyset, eller ta henne nærmere henne for å unngå at det ender opp med å vokse på en nysgjerrig måte.

Hvis en plante har vokst for lenge på jakt etter lys, hva kan man gjøre?

Bilde - norita.wordpress.com

Det kommer an på planten det er snakk om 🙂. Hvis de er sukkulenter, og spesielt kaktus, kan dessverre lite gjøres annet enn å sette dem i lysere rom. På den annen side, hvis de er planter som Diffenbachia, Yucca eller Dracaena, i tillegg til å endre plass, kan de være beskjær stilken litt å avgi lavere stengler; men denne oppgaven bør bare gjøres hvis prøvene er litt gjengrodde, siden hvis de er for unge, vil de mest sannsynlig ikke støtte beskjæring. Kontakt oss hvis du er i tvil.

I tilfelle du har plantet noen frø og plantene ser ut som de på bildet over, du må ta dem til et vindu og roter potten annenhver dag slik at de kan vokse godt. Hvis du planlegger å ta dem ut, legg dem i halvskygge først slik at de tilpasser seg solen, siden de brenner veldig lett hvis de ikke akklimatiserer seg før.

Og med det er vi ferdige. Jeg håper det er nyttig for deg, og du kan vite hvor du skal plassere dine dyrebare planter slik at de vokser på best mulig måte, uten å måtte utvikle svake eller for lange stammer.