Skip to content

Betydningen av klima i hagearbeid

28 de juli de 2021

Når du designer en hage eller kjøper en plante til en balkong, uteplass eller gulv, det er veldig viktig å finne ut om klimaet vi har er best egnet for den spesifikke arten. Selv om klimaet ikke er alt innen hagearbeid, er det en av faktorene som må tas mest i betraktning slik at plantene kan leve uten for mange komplikasjoner.

Hvis du velger bra, vil du ikke bare spare penger, men du vil like det mye mer. Her er noen tips, slik at du kan ha en bekymringsløs hage eller uteplass.

Cercidiphyllum_japonicum

De av oss som har kjøpt noen planter som kan ha vanskeligheter med å leve i vårt klima, de ber oss om omsorg for at de i tilfelle de var innfødte planter de ikke trenger. For eksempel: sprøyting daglig for å øke luftfuktigheten og dermed forhindre at vinden brenner bladspissene, bruk et spesifikt underlag, tilsett jernsulfat for å forhindre eller bekjempe jernklorose, etc. Kort fortalt, etter anbefaling vil det alltid være bedre å skaffe seg innfødte planter, eller hvis vi ikke liker noen av dem, se på de som lever i klima som vårt.

Selv om de kommer fra andre kontinenter, har de vanligvis ikke for mange problemer når de tilpasser seg, hvis klimaet er likt. I de fleste tilfeller trenger de bare oppmerksomhet det første året, men når de bosetter seg vil de bli akklimatisert og vedlikeholdet blir lavere.

Quercus bicolor

De vanligste problemene vi kan finne når vi kjøper eksotiske planter er følgende:

  • Gule blader, med veldig markerte nerver: mangel på næringsstoffer på grunn av et substrat med høy pH (kalkholdig)
  • Tips av tørre eller brune blader, fallne blader om sommeren: tørr og varm vind eller havvind
  • Lite eller ingen vekst i visse årstider, eller plantedød: enten for kaldt eller for varmt

Vi liker alle eksotiske planter, men det er viktig å vite at ikke alle av dem kan leve i vårt klima.