Skip to content

Blå lupin (Lupinus angustifolius)

9 de juli de 2021

Planter av slekten Lupinus er fantastiske: enkle å ta vare på, motstå kulde … og produsere vakre blomster. En av de mest populære artene er Lupinus angustifolius, populært kjent som blå lupin, et navn gitt av fargen på kronbladene.

Så hvis du vil ha en uteplass eller hage med denne urten, og du vil vite hvilken pleie den krever, skriv ned tipsene vi tilbyr nedenfor 🙂.

Opprinnelse og kjennetegn ved Lupinus angustifolius

Lupinus angustifolius i habitat

Kjent som alberjón, øglebønne eller blå lupin, er en årlig urteaktig plante (det vil si at den spirer, vokser, blomstrer, bærer frukt og til slutt dør i løpet av mer eller mindre et år) hjemmehørende i Middelhavsregionen, selv om vi også finner den i andre deler av verden som Australia eller USA Stater som det er mye dyrket for sin frukt. Den tilhører slekten Lupinus.

Nå en høyde på opptil en meterog har pubescent stammer som alternative palmatiske forbindelser etterlater. Petioles, det vil si stenglene som forbinder dem med resten av planten, er 5 til 7 cm lange. Bladene er delt inn i 5 til 9 brosjyrer med lineær-avlang eller lineær-spatulær form, og har en glat overflate og en pubescent underside.

Blomstrer om våren og sommeren (fra mars til august på den nordlige halvkule). Blomstene er gruppert i terminale racemes, som måler opp til 20 centimeter, og består av rundt 30 blålige blomster. Frukten er en belgfrukt på 4-7 cm lang og 1 cm bred, gul, brun eller svart og inneholder 3-5 avrundede frø.

Hva bryr de seg om?

Blomstene til Lupinus angustifolius er blå

Hvis du liker det du leser om den blå lupinen, vil jeg fortelle deg hvordan du skal ta vare på den:

plassering

I sitt opprinnelsessted vokser i full sol, og som i Middelhavet kommer strålene med nok kraft, temperaturene om sommeren blir høye (opp til nesten 40 ºC). Av denne grunn er det en ideell art å ha i hjørnene som er mest utsatt for solen.

Selv om du ikke er redd for at hvis du har disse hullene fylt, vil det også vokse godt i halvskygge så lenge det får mer lys (minimum 5 timer) enn skygge.

Land

 • Blomsterpotte: fyll med mulch (til salgs) blandet med 30% perlit (til salgs).
 • Verft: foretrekker jord med nøytral eller sur pH, med sand eller lerete tekstur.

Irrigasjon

Hyppig. De Lupinus angustifolius Du trenger jorda eller underlaget, avhengig av hvor det dyrkes, for å være fuktig. Men vi må unngå vannlogging, så ta dette i betraktning, og for ikke å miste det på forhånd, anbefaler vi å kontrollere fuktigheten før vanning, enten med en trepinne, en digital måler eller veie potten en gang vannet og igjen etter noen få dager.

Ja absolutt, Det er viktig å bruke regnvann som er egnet til konsum eller surt (pH mellom 4 og 6). Hvis det blir vannet med kalkholdig vann, blir bladene gule på grunn av jernmangel. det vil si at de vil ha jernklorose. Hvis det er tilfelle, må du skaffe jernchelat (til salgs), men du må vite at de gulaktige bladene ender med å falle.

Abonnent

Fra tidlig på våren til sensommeren med gjødsel som guano i flytende form (til salgs). Men hvis du ikke skal bruke den annet enn som en prydplante, anbefales det sterkt å gjødsle den med en spesifikk gjødsel for acidofile planter (til salgs) i henhold til instruksjonene angitt på emballasjen.

Multiplikasjon

Blå lupinfrø er avrundet

De Lupinus angustifolius multipliserer med frø om våren følg dette trinn for trinn:

 1. Sett først frøene i vann i 24 timer.
 2. Neste dag, fyll en gryte med såbedssubstrat (til salgs).
 3. Legg deretter frøene som er sunket på overflaten av underlaget, og prøv å ikke legge mer enn 2-3 i hver pott.
 4. Dekk dem deretter med et tynt lag med underlag.
 5. Til slutt, vann og legg potten utenfor, i full sol.

Når substratet holdes fuktig, vil de spire om 15 dager.

Planting eller transplantasjonstid

Siden han bare lever ett år, skal plantes i hagen tidlig på våren. I tilfelle du har fått den fra frø, kan du overføre den til en større gryte så snart røttene kommer ut gjennom dreneringshullene til den «gamle» gryten, eller når du ser at den har sluttet å vokse på grunn av mangel på rom.

Rustikk

Motstår kulde, men ikke frost. Ekstrem varme (ca. 40 ºC) påvirker ikke deg hvis du har vann til din disposisjon.

Hvilke bruksområder er det gitt?

Pynt

Det er en veldig vakker plante, som Det er spektakulært både i potten og i hagen. Som vi har sett, er pleien ikke veldig komplisert, så det vil ikke være vanskelig for deg å nyte det mye 😉.

Spiselig

Fruktene spises som aperitiff. De er rike på protein, vitaminer og fiber. Næringsverdien per 100 gram er:

 • Kalorier: 496kcal
 • Proteiner: 15,6 g
 • Fett: 2,9 g
 • Karbohydrater: 9,9 g
 • Glykemisk indeks: 15

Medisinsk

Frøene har rensende, vanndrivende, vermifuge, emmenagogue, bryst- og ernæringsegenskaper. Hva mer, røttene er fordøyelsessystemet.

Å inkludere dem i dietten er en utmerket idé, siden de hjelper til med å redusere kolesterol, regulere blodsukkernivået, fremme tarmtransitt og unngå og / eller behandle forstoppelse på grunn av fiberinnholdet, og hvis det ikke var nok, vil de også stimulere cellefornyelse.

Hvor får man kjøpt Lupinus angustifolius?

Du kan få frø i barnehager, hagebutikker eller her:

Ingen produkter funnet.