Skip to content

Lupinplanten, vakker og veldig enkel å ta vare på

13 de juni de 2021

Lupiner er veldig dekorative planter som produserer interessante vårblomster for å lyse opp en hage eller uteplass. I tillegg har den blader som bare øker ornamentalverdien ved å være svømmehud.

Men selvfølgelig kan vi bestemme oss for å kjøpe noen eksemplarer, men hvis vi ikke gir dem den omsorgen de trenger … vil vi ende opp med å kaste bort pengene. For at dette ikke skal skje, har vi laget denne filen om henne, the lupinplante. 🙂

Opprinnelse og egenskaper

Lupiner er hjemmehørende i Asia og Amerika

Hovedpersonen vår er en årlig eller flerårig urteaktig plante som tilhører den botaniske slekten Lupinus. Det er populært kjent som lupin, lupin, tremoso eller lupin. Den er innfødt i Amerika og Asia. Den utvikler oppreiste og robuste stengler, noe treaktige, 0,5 til 2 meter høye. Bladene er svømmehud, ca 20 cm i diameter og grønne.

Blomstene vises gruppert i lange og veldig munter blomsterstand, lilla, hvite, dypblå eller rosa. Frukten er en belgvekst der inne finner vi frø formet som en flat kule.

Hovedart

Den botaniske slekten Lupins består av ca. 120 arter, hvorav de mest kjente:

Lupinus albus

Utsikt over Lupinus albus i blomst

Kjent som hvit lupin, hvit lupin eller almorta, det er en plante hjemmehørende i Middelhavsområdet som når en høyde på opptil 120 cm og som produserer hvite eller blå blomster.

Lupinus angustifolius

Lupinus angustifolius prøver i deres habitat

Kjent som blå lupin, er det en årlig plante hjemmehørende i Middelhavsregionen som når opp til 100 cm i høyden og som produserer blåfargede blomster om våren og sommeren.

Lupinus mutabilis

Sikt av Lupinus mutabilis i blomst

Kjent som lupin eller tarwi, er det en plante som er hjemmehørende i de sentrale Andesfjellene (Peru, Bolivia og Ecuador) som når en høyde på mellom 1,8 og 2m Den produserer blå-lilla blomster.

Lupinus polyphyllus

Lupinblomster, en plante som avviser bladlus

Det er en plante hjemmehørende i Amerika som når en høyde på opptil 2 meter som produserer lilla, fuchsia, hvite eller gule blomster om sommeren.

Hva er bekymringene?

Hvis du vil få en kopi, og du ikke aner hvordan du skal ta vare på den, er dette seksjonen din:

plassering

Lupinplanten må plasseres utenfor, på et sted hvor solen vil skinne i 3-4 timer. Hvis du bor i et område med et mildt klima, for eksempel Nord-Spania der solstrålene ikke er like sterke som i Middelhavet, kan du ha det i et område der det er mer utsatt for solen.

Land

Svart torv, ideell for din lupinplante

 • Blomsterpotte: universelt voksende medium (du kan få det) blandet med perlit (du kan få det) i like store deler.
 • Verft: Hagejorden må være frisk, med god drenering.

Irrigasjon

Irrigasjon det må være hyppig: hver 2-3 dag om sommeren og hver 4-5 dag resten av året. Hvis du har den i en gryte med en plate under, må overflødig vann fjernes ti minutter etter vanning.

Abonnent

Fra begynnelsen av våren til slutten av sommeren må den gjødsles med gjødsel for blomsterplanter (som denne fra), i henhold til indikasjonene som er angitt på produktemballasjen.

Plager og sykdommer

Det er en ganske motstandsdyktig plante, både mot skadedyr og sykdommer, men det er sant at hvis forholdene ikke er de mest passende, kan det påvirkes av:

 • Virose: er sykdommer forårsaket av virus som forårsaker fargede mosaikker på bladene. Det er ingen behandling. Det eneste som kan gjøres er å kutte de berørte delene og kontrollere bladlusene, som vanligvis fungerer som vektorer (sendere) av disse patologiene.
 • Mugg: det er en sykdom produsert av en sopp som forårsaker et hvitt-gråaktig pulver på blader, stilker og frukt. Det bekjempes med soppdrepende middel.
 • Bladlus: de er insekter på ca. 0,5 cm brun, grønn eller gul farge som fester bladene – spesielt de ømme – og i blomsterknoppene for å mate dem. De bekjempes med insektdrepende midler mot bladlus.
 • Snegler: de er bløtdyr som elsker å spise lupiner. For å unngå dette kan du plassere beholdere med øl nær plantene, eller prøve disse andre antisnegler.

Planting eller transplantasjonstid

Den beste tiden å plante den i hagen er på våren, når risikoen for frost har gått. Hvis du har den i en gryte, må du skifte beholder i løpet av det første året.

Multiplikasjon

Lupinus micranthus, en dyrebar lupin

Lupiner multipliser med frø om våren, følger denne trinnvis:

 1. Først må du fylle et frøplantebrett (du kan kjøpe det) med såbedssubstrat (som).
 2. For det andre må du vanne godt, samvittighetsfullt.
 3. For det tredje plasserer du maksimalt to frø i hver stikkontakt.
 4. For det fjerde dekker du frøene med et tynt lag med underlag.
 5. For det femte, vann igjen, denne gangen med en sprøyte, for å fukte overflaten på underlaget.
 6. For det sjette, stikk en etikett i en stikkontakt som du vil ha skrevet plantedato og navnet på planten.
 7. Syvende og siste, plasser såbedet utenfor, i halvskygge.

Hold underlaget fuktig, men ikke vanntett, vil spire om 15-20 dager.

Rustikk

Det ideelle temperaturområdet er mellom 30 ºC og minimum -6 ºC; Den tåler imidlertid høyere temperaturer hvis den er i halvskygge og hvis den vannes regelmessig, og forhindrer at jord eller underlag tørker ut.

Hvilke bruksområder har de?

Pynt

Lupinplanten er veldig dekorativ. Den kan oppbevares i en gryte, i hagen, i grupper eller som en enslig prøve.. Blomstene de gir er veldig pene, så det er interessant å få en plante.

Kulinarisk

Frøene til Lupinus angustifolius forbrukes i form av saltet korn eller i form av semulegryn tilberedt i informasjonskapsler.

Medisinsk

Arten L. angustifolius brukes som antidiabetisk, for å ta vare på hjerte-kar-helse og for forstoppelse.

Andre bruksområder

Frøene brukes også til å mate dyr.

Hvor får man kjøpt?

Du kan finne lupin i alle barnehager og hagebutikker.spesielt om våren og sommeren, det er da de blomstrer. Prisen på en plante er vanligvis rundt 7-10 euro, og en konvolutt med frø 3-4 euro.

Og med dette avslutter vi det spesielle med lupinplanten. Jeg håper det har vært nyttig for deg, og du kan få hagen eller terrassen så munter som du alltid har ønsket.