Skip to content

Blank Wall Solution: Enkelt voksende vinstokker

24 de oktober de 2022

Her er en flott løsning for en blank vegg: espalier, kunsten å dyrke en plante langs en flat overflate. Det kan se kostbart og komplisert ut, men det er det ikke. Dette prosjektet er noe du kan gjøre i løpet av en helg. Kanskje du ikke har prøvd å dyrke vinstokker fordi de virker uforutsigbare. Denne metoden hjelper deg med å kontrollere det. Velg den rette, så får du mye dekning for pengene. Bestem deg for en stil Velg først et mønster. Teknikken til espalier ble opprinnelig brukt til å produsere mye frukt på liten plass. Selv om du kanskje ikke dyrker frukt, kan du fortsatt låne fra metoden. Velg mellom en av de klassiske designene nedenfor, eller lag din egen. Fine vinstokker Velg en vinranke som klatrer ved å snurre eller ved ranker og har små til mellomstore blader. Skalaen til vintreet skal fungere med mønsteret du velger. Konføderert jasmin (Trachelospermum jasminoides), med sine pene, mørkegrønne blader og velduftende blomster, er perfekt for diamantmønsteret. Carolina jessamine (Gelsemium sempervirens) og crossvine (Bignonia capreolata) arbeid for store prosjekter og åpne mønstre som vifte eller kandelaber. Eføy er et fristende valg på grunn av sitt vakre løvverk og raske vekst (når den er etablert). Imidlertid klatrer den med luftrøtter som kan feste seg til vegger og bli et vedlikeholdsmareritt hvis den blir stående uten tilsyn. Hvis du bruker eføy, velg et av de varierte utvalgene, som har en tendens til å vokse langsommere. Do It Like Pros Landskapsarkitekten David Samuelson fra McDugald Steele i Houston deler disse trinnene for å trene en vinranke på en ramme laget av kabler. Når du velger et mønster, må du ta hensyn til en moden, vedlikeholdt vinstokkbredde på minst 6 tommer.

  • Trinn 1: Bestem deg for et mønster, og bestem hvor mange øyeskruer du trenger. Mål avstanden mellom foreslåtte tilkoblingspunkter for å se hvor mye belagt kabel eller ledning du skal kjøpe. David brukte en vinylbelagt kabel.
  • Steg 2: Sentrer mønsteret på veggen. Merk tilkoblingspunkter med en fettblyant, og bor punkter med passende bor. Sett 3/4- til 1-tommers øyeskruer direkte inn i murstein, stein eller tre. Påfør gjennomsiktig silikonmasse laget for utendørs bruk rundt øyeskruene for å holde fuktighet ute.
  • Trinn 3: Start nederst, tre og fest kabelen gjennom den første øyeskruen, og skru den deretter gjennom den andre øyeskruen. Trekk stramt, og løkke den gjennom igjen. Flytt til neste øyeskrue, og gjenta, fullfør mønsteret og fest kabelen.
  • Trinn 4: Plant en vinranke under midten av mønsteret for kandelaber og viftedesign. For diamantmønstre, plant en vinranke ved bunnen av hvert bunnpunkt. Tvinn vinstokkene rundt kabelen, og fest dem med vridningsbånd.

Opprettholde utseendet Fortsett å trene vinstokkene til å vokse rundt den belagte kabelen til mønsteret er komplett – vanligvis i løpet av en til to vekstsesonger. Når vinstokkene har dekket kabelen, klipp etter behov for å opprettholde formen. Denne artikkelen er fra august 2005-utgaven av Southern Living.