Skip to content

Hva er transplantater og hva er de til?

9 de juli de 2021

En av metodene for planteformering er ved poding, en prosedyre som krever noen ferdigheter i hagen, da det innebærer å feste to planter eller en del av en plante til en annen.

Planten som mottar transplantatet er kjent som et mønster mens stammen eller knoppen som er satt inn i dette mønsteret er kjent som et transplantat eller en variant. Men hvordan gjøres det?

Hva er transplantater?

Trær kan podes

Det er en sterkt anbefalt metode når du vil at multiplikasjonen skal være nøyaktig den samme som den opprinnelige plantesorten. Det er derfor det er mye brukt i prydplanter fordi ideen er at fremtidige planter har de samme egenskapene og ser ut som de første. Noen eksempler er visse bartrær og noen varianter av sypresser.

Det er også vanlig at denne multiplikasjonsmetoden brukes når det gjelder frukttrær, og det er slik det er vanlig at røttene tilhører en sort og stammen eller grenene til en annen.

Valget av denne metoden er ikke tilfeldig fordi transplantatene tillate å dra nytte av varianter av robuste planter og med interessante egenskaper fordi det er de som gir roten som på grunn av sin styrke kan overvinne ugunstige forhold. Grafting brukes også hvis du vil skaffe deg mindre varianter av en plante, noe viktig hvis du har et begrenset areal.

Transplantatene velges når du vil skaffe prydplanter eller forskjellige frukttrær. Deretter blir de såkalte multiple transplantatene utført, som består i å oppnå at den samme planten har forskjellige varianter av blomster eller frukt. Hva mer, denne metoden brukes når multiplikasjon med stiklinger eller frø ikke er mulig, eller hvis du vil forynge et gammelt tre.

Hvilke typer transplantater er det?

Det er flere typer, som er:

Eggeplomme

Bud graft utsikt

Det er også kjent som en kile graft eller engelsk graft, og består av introdusere et stykke bark fra transplantatet under barken på stammen til planten som fungerer som et mønster. For å gjøre dette, er det som er gjort å først kutte litt bark, mer eller mindre i form av en T, sette inn transplantatet og deretter holde dem sammen med transplantatbånd i 20 dager. Etter den tiden vil du ha en podet plante.

Du kan gjøre det midt / sen vinter.

Spalt

Utsikt over spaltet graft

Eller også kalt et piggtransplantat, det består i å erstatte enden av stammen av planten som fungerer som et mønster med et transplantat som har noen knopper. For å oppnå det, er det som er gjort kutt noe av stammen, lag en V-formet spalte, og sett deretter inn transplantatet. Til slutt holdes de sammen med for eksempel raffia-tape, eller med noe lim.

Enkel spalte

Det gjøres når mønsteret og transplantatet har samme diameter. For det, mønsteret blir kuttet til ønsket høyde, deretter blir det kuttet i midten, og til slutt settes transplantatet inn tidligere skråkant på begge sider.

Planter som støtter denne metoden er trær og busker, og det gjøres om vinteren hvis de er løvfellende, eller om våren hvis de er eviggrønne.

Dobbelt spalte

Det gjøres på samme måte som den forrige. Den eneste forskjellen er at i stedet for ett valg, to.

Det er veldig nyttig å forynge trær, eller å endre varianter.

Engelsk graft

Det gjøres med en pode av en 1 år gammel gren, med en maksimal diameter på 2 centimeter og med et par knopper. Både det og mønsteret må kuttes i en skråkant, og deretter introdusere grenen på innsiden, slik at kamiene til begge kommer i kontakt. For å fullføre, blir de satt sammen med raffia-bånd.

Krone

Kalt også barkgraft, graft må skaffes om vinteren ved å lage en avfelling, og holdes i kjøleskapet litt vått, pakket inn i kjøkkenpapir og legges i en plastpose til våren. Seinere, barken skilles litt fra mønsteret, og fjærpen settes inn.

Av bro

Utsikt over brotransplantatet

Det er en veldig interessant type transplantat når barken på en koffert har blitt skadet på den ene siden. Valget skal samles om vinteren og oppbevares i kjøleskapet til våren, innpakket i avispapir eller kjøkkenpapir og legges i en plastpose. Etter den tiden, såret fjernes til det når det sunne vevet, og hakk blir laget både over og under det, med samme diameter som piggene eller transplantatene. Tappene settes deretter inn under hakkene, slik at kantene er i kontakt.

Nærme seg

I utgangspunktet består den av å sveise to grener av planter som vokser sammen eller veldig nær hverandre. For dette, et stykke bark fjernes fra begge, omtrent lik i størrelse og i samme høyde, og festes deretter med raffia tape eller graft tape.

Hvordan lage et transplantat i frukttrær?

Sikt av et sitrontre med podet appelsintre

Frukttrær er planter som podes veldig ofte, enten for å få bedre frukt, eller for eksempel en variant som er mer motstandsdyktig mot lokale forhold. Men vi må alltid huske på at det er viktig å vite godt hvilke varianter vi ønsker å pode, siden hvis de ikke er fra samme familie eller, bedre, samme kjønn, vil ikke disse transplantatene lykkes.

Med andre ord: kirsebærtrær kan for eksempel podes med mandeltrær, siden begge tilhører slekten Prunus; men det vil være ubrukelig å pode en mango på et epletre, siden den første er en mangifera og den andre en malus.

Imidlertid er det visse frukttrær som bare kan podes på andre som er av samme art. De kan være forskjellige varianter, men de må dele en stor del av genetisk materiale. Dermed har vi eple-, kirsebær-, persimmon-, avokado-, hasselnøtt-, valnøtt-, oliven-, granateple- og pistasjetrær som bare tar imot transplantater fra deres mest direkte «slektninger».

Når man tar i betraktning alt dette, hvordan podes frukttrær? Det er forskjellige metoder, men den mest brukte er dobbel spalte. La oss vite trinn for trinn hvordan du gjør det:

  1. Først kuttes to grener som skal podes tidlig på våren, når de begynner å spire, i en vinkel på omtrent 45 grader.
  2. Deretter lages en fordypning i mønsteret.
  3. Grenene blir deretter introdusert og festet med transplantatbånd.
  4. Til slutt må du bare vente i omtrent en måned for å fjerne tapen.

Hva syntes du om dette emnet?