Skip to content

Blomstrende kvede for tidlig blomstring

5 de februar de 2023

Jeg elsker blomstrende kvede av mange grunner, men innrømme at blomstene er den virkelige kroken for meg. Det er alltid spennende å spionere på den første fargen – et signal om at vinteren nærmer seg slutten. Akkurat når jeg trenger det som mest, lyser denne planten hagen og får meg til å begeistre sesongen som ligger foran meg. Like lett å dyrke som den er pen, kan blomstrende kvede (Chaenomeles sp.) finnes i hagesentre nå når den blomstrer. Her er hva du bør vite.

Hva blomstrende kvede trenger
Listen er kort – full sol og godt drenert jord oppsummerer det ganske mye – men litt halvskygge er ikke dårlig. Periodisk beskjæring vil bidra til å holde størrelsen i sjakk og eliminere bortkommen grener. Gjør kutt i bunnen av planten når blomstringen er ferdig. Aldri hack tilbake hele busken jevnt, ellers vil du ende opp med et vegetativt rot som er stygt, oppmuntrer til sykdom og setter oppblomstring i fare. De fleste blomstrende kvede vokser til 6 fot høye eller mer, så hvis du trenger noe kortere (si 2 til 3 fot), velg lavtvoksende alternativer, for eksempel «Cameo», «Jet Trail» eller «Minerva.» Når du installerer nye planter, grav et hull som ikke er dypere enn jorddybden i potten, men dobbelt så bredt. Hvis du har tung leire, plant på toppen av et høybed som er bygget opp med en blanding av løs matjord og kompost. Ikke glem å mulke. Vann godt det første året, spesielt om sommeren, og trekk deretter tilbake når de er etablert.

Blomstrende kvede er verdt tornene
Jada, kvede har torner, men jeg anser det som en god egenskap. Det gjør en flott barrierehekk langs en eiendomslinje – som å ha et piggtrådgjerde, men visuelt mer tiltalende. Kvede er ikke sykdomsfri. I ekstremt fuktige områder i sør kan bladflekken avløve dette rosefamiliemedlemmet fullstendig innen midtsommer. Men blomsterelskere, ikke bekymre deg: Denne gammeldagse pålitelige vil fortsatt henge der til vinteren og gi deg det du trenger når de triste dagene virker for lange til å bære. Når blomstene forsvinner, vil du glemme denne relativt nøytrale karen når den smelter inn i kanten. Men om 12 måneder fra nå, når fargene begynner å vises, vil du være glad for å ha dette tillegget i hagen din.

Kuttblomstrende kvede er verdt tornene
Så pen som blomstrende kvede er i hagen, det er noe magisk med å lokke en gren med knopper til å åpne seg innendørs. Du kan kjøpe utvungne grener fra blomsterhandleren eller klippe dine egne fra hagen når knopper har begynt å hovne opp. Det er også en fin måte å nyte blomstringene dine, selv om en sen avlivningsfrysing kan være i vente. Klipp grener som du ville gjort ved beskjæring, og plasser i en vase med vann nær et solfylt vindu. Knopper vil ofte begynne å utfolde seg i løpet av dager. Men vær tålmodig; en uke eller mer kan gå før knopper åpner seg.