Skip to content

Kvede (Cydonia oblonga)

10 de juli de 2021

Kvedeen er et frukttre som, selv om det ikke er så vanlig som andre (for eksempel sitrus), er det en plante som er interessant å vite fordi disse, i tillegg til å produsere spiselige frukter, også er medisinske. I tillegg tilfører det hagen dekorativ verdi, ikke bare for størrelsen, men også for blomstene.

Så hvis du vil vite alt om det, egenskaper, pleie, etc., neste skal vi snakke om kvede.

Opprinnelse og egenskaper

Utsikt over kvede-treet

Det handler om en løvtrær som når en maksimal høyde på 6 meter, populært kjent som kvede eller kvede. Dens vitenskapelige navn er Cydonia oblonga, og er opprinnelig fra Kaukasus. Bladene er alternative, enkle, 6 til 11 cm lange og grønne.

Blomstene, som blomstrer om våren, består av fem hvite eller rosa kronblader. Frukten er en lys gylden-gul pommel 7 til 12 cm lang og 6 til 9 cm bred., med den harde og aromatiske massen.

Hva bryr de seg om?

Hvis du vil ha en kopi, anbefaler vi at du gir den følgende omsorg:

Vær

Når vi skal kjøpe en plante, er en av de første tingene vi må gjøre å finne ut i hvilket klima eller klima den kan leve godt, siden vi ellers sannsynligvis ender med å løpe en høy risiko for å kaste bort penger.

Når det gjelder treet det er snakk om, er det viktig å vite at selv om det kan leve i et hvilket som helst temperert område, foretrekker områder der vintrene er lange og kalde og somrene er milde.

plassering

Kvedeblomster er veldig pene

Det er en plante som må være ute, i full sol. Hvis du er i et område der temperaturen overstiger 30 ºC i løpet av sommersesongen, må du plassere den bedre i halvskygge eller i et hjørne der du vet at direkte lys ikke gir det mer enn noen få timer (2-3) ved soloppgang eller solnedgang.

Land

 • Verft: det er veldig tilpasningsdyktig. Dens utvikling er optimal både i sure jordarter (minimum pH: 5,6) og i alkaliske jordarter (maksimal pH: 7,2). Imidlertid foretrekker den leirejord som er i stand til å absorbere vann raskt, og som også har høy fruktbarhet.
 • Blomsterpotte: du kan fylle den med mulch blandet med 20% perlit. Få den første og andre for.

Irrigasjon

Kvede det er veldig motstandsdyktig mot tørke, så mye at hvis det dyrkes i vannet land, er det nødvendig å prøve å vanne det ganske lite for å forhindre at røttene råtner. Av denne grunn, hvis du er vant til å vanne ofte og vil kjøpe et eksemplar, anbefaler jeg at du i det minste de første gangene du sjekker fuktigheten i jorden før du tilsetter vann. Dette gjøres for eksempel ved å sette en tynn trepinne i bunnen (hvis den kommer ut praktisk når du trekker den ut, kan du vanne) eller bruke en digital fuktighetsmåler.

Når du er i tvil, og du vil fortsette tryggere, fortell deg det generelt blir det vannet omtrent 3 ganger i uken om sommeren (sommer) og hver 5-6 dag resten av året.

Abonnent

Gjennom den vegetative sesongen (fra vår til sensommer / tidlig høst) må du betale den med organisk gjødsel, som sauegjødsel, kyllinggjødsel eller flaggermusgjødsel (guano), eller andre som du helt sikkert vil kaste, som eggeskall og banan.

Beskjæring

Det kunne sen vinter. Siden veksthastigheten er treg, må du bare trimme grenene for å gi den formen til en palme eller spiralformet kar. Det er også viktig å fjerne de som er tørre, syke eller ødelagte, og smokkene.

Innhøsting

Du vil vite at kvittenes frukt er klar når fruktene begynner å avgi en intens lukt og blir stående uten hårene som dekker dem. Men det er viktig at du tar dem når de er helt tørre, det vil si uten fuktdråper som vanligvis dannes om høsten.

Multiplikasjon

Syltetøy lages med frukten av kvede

Multipliser med frø på våren og stiklinger om høsten. La oss se hvordan vi skal gå frem i hvert tilfelle:

Frø

Trinn for trinn å følge er følgende:

 1. Den første tingen å gjøre er å fylle et frøplantebrett med universelt voksende medium og vanne grundig.
 2. Deretter plasseres maksimalt to frø i hver stikkontakt, og dekkes med et tynt lag med underlag.
 3. Til slutt blir den vannet igjen, denne gangen med en sprøyte / forstøver og frøplantebrettet er plassert utenfor, i halvskygge.

De vil spire om en måned.

Stiklinger

For å multiplisere kvede er det som gjøres mest kutt grener av ca 30 cm semi-woody tre fra samme år og plant dem deretter opp ned, med en tilbøyelighet på 45º, i potter med universal dyrkingssubstrat til våren, som vil være når de plantes på sine endelige steder.

Rustikk

Den motstår frost på opp til -18 ° C.

Hva er kvede til?

Pynt

Det er en plante med stor skjønnhet, ideell å ha som et isolert eksemplar, i grupper eller justeringer.

Spiselig

Kvede søt serveres som dessert

Frukten brukes til å lage syltetøy, kompott og puddinger. Det kan også konsumeres rå en gang frostet (det vil si etter å ha blitt tilberedt på en slik måte at sukkeret det inneholder krystalliserer), men det er hardt, snerpende og surt.

I land som Argentina og Uruguay får kvedepasta stor betydning i tradisjonelle bakverk, så vel som den typiske argentinske kvedeosten.

Næringsverdien per 100 gram er som følger:

 • Karbohydrater: 15,3 g (hvorav 1,9 g er fiber)
 • Fett: 0,1 g
 • Proteiner: 0,4 g
 • Vitamin B1: 0,02 mg
 • Vitamin B2: 0,03 mg
 • Vitamin B3: 0,2 mg
 • Vitamin B5: 0,081 mg
 • Vitamin B6: 0,04 mg
 • Vitamin B9 (folsyre): 3 μ
 • Vitamin C: 15 mg
 • Kalsium: 11 mg
 • Jern: 0,7 mg
 • Magnesium: 8 mg
 • Fosfor: 17 mg
 • Kalium: 197 mg
 • Natrium: 4 mg
 • Sink: 0,04 mg

Hvordan lager du kvedepasta?

Ingredienser
 • 1 kg kvede
 • 1 kg sukker
 • 15g pektin
 • VALGFRITT: Sitronsaft
 • VALGFRITT: En liten skje hvitvin
Forberedelsesmodus
 1. Det første du må gjøre er å vaske kvetten godt med vann.
 2. Etterpå blir de kuttet og frøene ekstrahert. Det betyr ikke noe å fjerne huden.
 3. Deretter plasseres de i en gryte med vann, og det forventes at den koker og at de er myke.
 4. Vannet blir deretter drenert fra gryten, og de mykede kvitterene plasseres i blanderen for å purere.
 5. Det neste trinnet er å sile puréen for å gjøre teksturen mindre jordnær.
 6. Til slutt plasseres den siktede massen over svak varme, den samme mengden sukker og pektin tilsettes. Du må røre ofte med en treskje slik at den ikke fester seg til bunnen.
  Denne prosessen tar omtrent 15 minutter.

Og klar! Nå kan du legge til sitronsaft eller den lille skjeen med hvitvin, la den stå i et par minutter til, så vil du kunne nyte smaken.

Hva er fordelene med kvede?

Fruktene og deres frø har medisinske egenskaper. De er indikert for tilfeller av gastritt, diaré, forkjølelse, bronkitt, faryngitt og irritabel tarmsyndrom. For ekstern bruk også for hemorroider, chilblains og scalds.

Frukten av kvede er spiselig

Hva syntes du om dette frukttreet?