Skip to content

Boliviansk vandrende jødepleie: Lær hvordan du kan vokse Callisia Repens

22 de februar de 2021

Best kjent med det vanlige navnet Boliviansk vandrende jøde, Callisia repens (kal-LIZ-ee-uh REE-penz) er medlem av familien edderkoppurt (Commelinaceae).

Innfødt i hele Sør-Amerika, Karibia og Mellom-Amerika.

Callisia Repens dyrker skilpadden i full sol eller delvis skyggeImidlertid har den fått en viss popularitet i USA som et flerårig bunndekke i de sørligste områdene og som en årlig eller innendørs plante i kjøligere områder.

Den bolivianske jødeanlegget har en rekke andre kallenavn, hvorav de fleste har variasjoner.

Disse vanlige navnene inkluderer:

  • Kjedeanlegg
  • Kryperkurvplante
  • Creeping Inch Plant
  • Dvergvandrende jøde
  • Itsy Bitsy Inch Plant
  • Lille juvel
  • Tiny Buttons
  • Turtle Vine

En dvergvandrende jøde som er lett å dyrke, ligner både Tradescantia fluminensis og den stripete tommer planten (Callisia elegans).

De kan skilles fra bladene, grønne med lilla flekker og lilla undersiden på det vandrende skilpaddestokken, grønne med hvite striper og lilla undersiden på den stripete tommerplanten, og blanke grønne blader (noen ganger med hvite striper) med en grønn underside.

En annen beslektet art kalt lilla saftige (Callisia fragrans) har store blader i forhold til de andre.

Blomstene skiller også vandrende jøde fra flere andre lignende arter. Tahitisk brudeslør (Gibasis pellucida) har løse, stilkede klynger av blomster. Den hårete vandrende jøden (Commelina benghalensis), den innfødte vandrende jøden (Commelina diffusa) og zebrina (Tradescantia zebrina) har alle blå eller rosa blomster.

Dverg Bolivian Wandering Jew Care

Størrelse og vekst

Callisia Repens-anlegget er et etterfølgende anlegg med en total høyde på mellom 4 «og 12» inches og lange, krypende lavvoksende stengler som strekker seg opp til 2 «fot.

Stilkene har hyppig forgrening som små røtter vokser fra. De små, vekslende bladene er tettpakket og krymper i størrelse jo lenger ut fra plantens kjerne de får.

Blomstring og duft

De små hvite blomstene blomstrer hele sommeren og utover høsten, og spirer i stilkefrie klynger i gaflene på de øvre bladene. Disse hermafrodittblomsterklyngene er luktfrie og har en tendens til å vises parvis.

Blomstene har tre hvite kronblader og opptil seks stammer med glatte filamenter. Små avlange frøkapsler som inneholder fire grove brune frø, dukker opp etter gjødsling.

Lys og temperatur

Callisia Repens planter foretrekker full sol fremfor delvis skygge. Tilgang til sterkt lys bidrar til å holde planten sunn og redusere risikoen for at den blir uklar.

Utendørs klarer denne vinplanten seg best i USDA-hardførhetssonene 10 til 11. Stiklinger kan imidlertid overvintre innendørs i kaldere klima.

I mellomtiden kan den også dyrkes som et husplante på et solrikt sted som aldri faller under 60 ° C.

Vanning og fôring av Callisia Repens

Dvergjødeplante drar fordel av regelmessig vanning for å sikre at jorden forblir fuktig i vekstsesongen. Av og til misting av løvet bidrar også til å forhindre at bladene tørker ut og utvikler brune merker.

Unngå overvann og la overflaten på skilpaddeplantens jord tørke ut om vinteren.

Om sommeren vil litt flytende gjødsel hver 10. til 14. dag oppmuntre til tett løvverk.

Lær mer Hvis du klikker på denne lenken og foretar et kjøp, tjener vi en provisjon uten ekstra kostnad for deg.

Jord og transplantasjon

Når det brukes som potteplanter eller i en hengende kurv, gjør skilpaddestokken best i en standard potteblanding eller en torvblanding. En tilsvarende, organisk jord fungerer bra når du planter i en hage.

Pleie og vedlikehold

Mens skilpaddevintreet generelt krever svært lite vedlikehold, vil klem på stammespissene hjelpe skilpaddevintreet å holde seg kompakt. I tillegg kan de bli leggy etter to år. På det tidspunktet kan du velge å erstatte dem med en skjæring.

Hvordan forplante Callisia Repens

Mens Callisia Repens kan spre seg gjennom frø, er den enkleste metoden å bruke 2 ”tommel stikklinger på våren eller forsommeren.

Plasser stiklingene der du ønsker å dyrke planten og dekk lett til med jord. Hvis de holdes fuktige, vil borekaksene slå rot, og nye blader begynner å vises på bare noen få dager.

Callisia repenserer skadedyrs- eller sykdomsproblemer

Boliviansk Callisia repens er motstandsdyktig mot de fleste skadedyr, selv om lav luftfuktighet vil tiltrekke seg røde edderkoppmider, som liker å bygge nettene langs stengelspissene. Tåke løvverket gjør plantene mindre attraktive for disse skadedyrene.

Både katter og hunder kan oppleve et rødt, kløende utslett når de kommer i kontakt med planten. I tillegg er denne planten kjent for å inneholde kalsiumoksalatkrystaller, noe som kan utgjøre et problem når de inntas av de fleste kjæledyr.

Selv om det ikke ble ansett som invasivt i USA, har det bolivianske jødeanlegget forårsaket problemer i Australia og noen få andre land. Det kan også betraktes som et luke når det får lov til å vokse vilt.

Foreslåtte Callisia Repens (Bolivian Wandering Jew Vine) bruksområder

Dverg boliviansk vandrende jøde gjør en flott hengende plante. Den kan brukes inne som et husplante eller ute som et tett, matte-lignende bakdeksel.

Disse vakre plantene er også et flott tillegg til eventyrhager.

Reptileiere bruker av og til skilpaddevintreet til å mate kjæledyrene sine, spesielt skilpadder. Når det gis i moderasjon, regnes det som relativt trygt til tross for tilstedeværelsen av kalsiumoksalat.