Skip to content

Botrytis

11 de juli de 2021

Planter, uansett hvor godt de er tatt vare på, er sårbare for soppinfeksjon. For evig. Og det verste er at disse mikroorganismene reproduserer veldig raskt, så mye at den minst forventede dagen du begynner å se at bladene faller eller at stilkene råtner … Symptomer som deles av mange sykdommer, som f.eks. botrytis.

Dette er uten tvil en av de som forårsaker mest skade på våre elskede avlinger. Men ikke spre panikk: Med noen få enkle triks kan vi forhindre at det forårsaker problemer.

Hva er det?

Botrytis cinerea forårsaker mye skade

Botrytis, Botrytis cinerea, eller botrytis, er en sopp som tilhører familien Sclerotiniaceae, slekten Botryotinia. Arten er Botryotinia fuckeliana, som ble beskrevet i 1945. Det er en mikroorganisme som påvirker både planter, dyr og til og med bakterier; Imidlertid foretrekker den å bruke vintreet som vert, derfor må de som dyrker denne fruktklatreren, være spesielt oppmerksomme på forholdene i landet, vanning og selvfølgelig abonnenten.

Det er populært kjent som grå mugg, siden symptomene vi ser først er nettopp det: et gråaktig pulver. Men … når er du mest aktiv? Som resten av sopp, smittefaren er høyere når miljøet er varmt og fuktig.

Hvordan smitter det planter?

Den kan trenge gjennom kroppen av avlinger på mange forskjellige måter:

 • På grunn av svakhet / dårlig helse av planten: det oppstår når forholdene (land, vanning, gjødsel og / eller klima) ikke er tilstrekkelige. For eksempel: hvis vi vanner ovenfra, er det vi vil gjøre å tette porene i bladene, stilkene og fruktene, så vi kveler dem bokstavelig talt siden vi vil forhindre dem i å puste.
 • For beskjæring av sårSelv om det er mange planter som tåler beskjæring, slipper ingen av dem inngangen til mikroorganismer – noen av dem patogener, for eksempel botrytis – på grunn av sårene vi forårsaker dem. Derfor er det så ekstremt viktig å dekke dem med helbredende pastaer, spesielt hvis de er treaktige planter og palmer.
 • Ved å bruke forurensede beskjæringsverktøy: dette skjer når vi bruker verktøy uten å ha desinfisert dem før. Sopp er ikke synlig med det blotte øye, men bare fordi de ikke er synlige, betyr ikke det at de ikke er der. Det er nødvendig at vi alltid har dette i bakhodet for å unngå problemer, og desinfisere dem før og etter å ha brukt dem, for eksempel med noen dråper oppvaskmaskin.

Hvilke avlinger påvirker det?

Botrytis manifesteres av utseendet til en grå form

Kan påvirke til alle, uten unntak. Nå er det mye oftere i:

 • Vine: Vintreet botrytis angriper luftdelen (blader, stengler, frukt), og hvis det ikke behandles i tide, vil det skade bonden sterkt og etterlate ham uten druer.
 • Tomat: tomat botrytis eller tomatråt etterlater også ubrukelige blader og frukt. Du har mer informasjon om det her.
 • Roser: Botrytis i roser angriper spesielt blomsterknopper og roser.

Men jeg insisterer på at alle typer planter kan bli syke på grunn av infeksjonen av denne soppen.

Hva er symptomene og / eller skaden det forårsaker?

Botrytis er en sykdom som skiller seg godt ut fra de andre, men i begynnelsen kan vi bli fascinert av tvil 🙂. Så, slik at dette ikke skjer med deg, eller slik at det slutter å skje med deg, du bør vite at symptomene og / eller skaden forårsaket av følgende:

 • Utseende av et gråaktig pulver på blader, stilker og frukt
 • Blomsterabort
 • Stilkene kan ende opp med å bli myke, råtne
 • Vekstnedgang
 • Bruning og påfølgende bladfall
 • Fruktdråpe etter mørk brun / svart

Hvordan behandles det?

Botrytis-blader har brune flekker

Sopp, og Botrytis cinerea Det er ikke annerledes, de er ganske vanskelige mikroorganismer å eliminere, for når vi ser at det skjer noe med plantene, har de allerede hatt nok tid til å nå alle sine deler, infisere og svekke dem mye. Derimot, Hvis vi overvåker avlingene daglig, vil vi kunne oppdage de første symptomene, og det vil være når vi behandler dem med soppdrepende midler, som spesielt anbefales benzimidazolene (blant andre Benomilo, Carbendazima).

Selvfølgelig er det veldig, veldig viktig å følge instruksjonene som er spesifisert på beholderen til punkt og prikke, og bruke beskyttende tiltak (gummihansker) slik at vi ikke går tom for planter eller helse. Upassende bruk av kjemikalier er en risiko som ikke bør tas.

Kan Botrytis forhindres?

Ikke 100%, men vi kan ta noen tiltak som vil hjelpe oss slik at plantene våre får et bedre immunforsvar og derfor bedre kan forsvare seg mot mikroorganismer (ikke bare sopp, men også virus og bakterier). De er som følger:

Vann når det er nødvendig

Dette betyr vanligvis det vann må vannes når jorden er tørr, eller nesten tørr 🙂, for med mindre de er akvatiske eller semi-akvatiske, liker de ikke å ha «våte føtter» hele tiden. Når du er i tvil, vil vi sjekke fuktigheten i jorden før vi gir dem vann, enten ved å bruke en digital fuktighetsmåler eller ved å sette inn en tynn trepinne helt til bunnen.

Ikke kjøp syke planter

Planter som viser symptomer på sykdom, bør forbli i barnehagen. La oss tenke det hvis de kommer i kontakt med de hjemme, kan de sette dem i fare også.

Gjødsel i den varme sesongen

Planter trenger vann og «mat» for å være sunne. Så i den varme sesongen, det er når de vokser med mindre temperaturene er ekstreme, Vi betaler dem med spesifikk gjødsel, eller med de økologiske. Hvis du vil vite mer om sesongkortene, kan du klikke her.

Ikke bruk »gamle» underlag

Og mindre hvis syke planter vokste i dem, siden soppsporer kan forbli at de ikke vil nøle et øyeblikk for å smitte de vi setter opp igjen.

Botrytis kan påvirke stiklinger

Med dette er vi ferdige. Jeg håper du nå vet hvordan du skal identifisere om plantene dine har botrytis og hvordan du kan fikse det 🙂.