Skip to content

Botrytis i tomater

11 de juni de 2021

Vi kjenner Botrytis som en sopp som er polyfag som har et omfattende utvalg av vertsplanter og samtidig et bredt spredning over hele verden, er det derfor ansvarlig for en grå råte i et stort mangfold av avlinger av enorm betydning for økonomien, som det er tilfellet med blåbær, jordbær, kiwi, vintreet eller også tomaten.

Når det er sagt, er det en rapport som overstiger 1400 arter av planter som har blitt skadet av Botrytis, av ca 596 slekter, i omtrent 170 familier.

Beskrivelse og kjennetegn ved Botrytis

Botrytis er en sopp som er kjent for å være en av hovedansvarene for det største tapet i tomatavlinger

Botrytis er en sopp som er kjent for å være en av hovedansvarlige for større tap i tomatavlinger.

De største konsekvensene oppstår fordi store tap i ytelse genereres, siden blomstene faller og i sin tur på grunn av skaden som er gjort direkte på fruktene i full utvikling, samt deres lave kvalitet for handel og også på grunn av råtthet i høsten.

Botrytis symptomer på tomater

Dette er en sopp som er i stand til å påvirke stilkene, petioles, blader og også i fruktene som er skadet eller i sin tur senescent.

Det forekommer utseende av noen vannholdige lesjoner i hver av stilkene på planten, etter hverandre for noen kjøttfulle så vel som nekrotiske lesjoner som har en lysebrun tone, som derimot er de som ha evnen til å kvele stammen til vertsplanten helt eller delvis.

Det kan bli sett nekrotiske lesjoner som er omgitt av en klorotisk aureol, og som vi vanligvis finner dem i brosjyrene med en form som ligner på en V.

Å vite at planten vår lider av nekrose i blomstene, lite frukt sett oppstår så vel som veksten av en vannaktig nedbrytning i fruktene som fremdeles er umodne.

I de modne fruktene kan vi observere små gule, nekrotiske lesjoner med form av en kule som mottar navnet spøkelses flekk, som har en måling på mellom tre og ca. 10 mm i diameter.

Vi kan også se en type fløyelsaktig teksturform over de parasittiske vevene. Dette er en sopp som ofte sporulerer på grunn av tilstedeværelsen av konidioforer som er i stand til å produsere et stort antall konidier.

Hva er soppens sykluser?

Øst overlever som en saprofyt på planteavfall og samtidig er den i stand til å utarbeide ganske motstandsdyktige strukturer som sklerotier, som forblir sovende på bakken for å overleve.

Generelt skjer spredning av konidier på grunn av virkningen av regn, luftstrømmer og også vinden. Disse sporene i mange tilfeller de bæres lange avstander med luftstrømmer.

Hva er soppens sykluser?

Å få infisere de vevene som er intakte de trenger en god kilde som gir dem eksogen energiEt eksempel på dette er de visne kronbladene som faller på bladene eller stilkene, derfor er det ganske vanlig at denne infeksjonen starter i blomstene. En annen måte som denne soppen kan bruke for å infisere en plante, kan være sår forårsaket av dårlig utført beskjæring.

Når nevnte vev er infisert ny sporproduksjon genereres, som sannsynligvis vil starte en ny infeksjonssyklus.

Hvordan kan vi kontrollere Botrytis?

  • Å redusere tilstedeværelsen av fuktighet i hver avling, redusere eller unngå vanningsvann.
  • Korrekt verifisering av hver avling.
  • Fjerne organene som er syke.
  • Redusere bruken av nitrogengjødsel.

Det er veldig viktig å være på toppen av tomatplanten for å kunne se at tomatene ikke lider av noen form for sykdom eller sopp, siden tomathøsting ville ikke være mulig.