Skip to content

Brune blader på planter: hva betyr de?

4 de juli de 2021

Bladene kan formidle mange meldinger om plantens helse. De er de mest sårbare for ugunstige forhold, og derfor de første som reagerer når noe mangler eller er for mye.

Derfor er det viktig å vite hvorfor vises brune blader på planterVel, på denne måten kan vi finne ut hva vi kan gjøre, slik at problemet ikke blir verre.

Det er mange grunner til at en plante kan ende opp med brune blader. Å vite årsakene er viktig, siden du på denne måten vet hva du skal gjøre for å løse problemet, og også for å forhindre at det skjer igjen:

Høy alder

Bladene, selv de av eviggrønne planter, fornyes fra tid til annen. Dette er en naturlig prosess som vil alltid starte med de laveste bladene, som er de som har vært lengst i planten.

Selvfølgelig bør denne saken ikke bekymre oss i det hele tatt. Avhengig av art, vil det ta mer eller mindre for dem å bli brune og falle. For eksempel de av nåletrær med kaldt klima, som f.eks Pinus longaeva, de kan holde seg grønne i årevis; men de av Brachychiton populneus de lever bare noen få måneder.

Hvile

Løvfellende trær kaster bladene

Løvfellende eller semi-løvfellende planter er de hvis bladene blir brune en gang på året (det kan være høst-vinter i tempererte regioner, eller like før eller etter starten av tørkesesongen i tropiske og subtropiske regioner), og deretter falle. Er Det er en overlevelsesstrategi som vi ikke skal legge for mye vekt påDet er naturlig.

Mangel på vann

Når en plante lider av vannmangel, begynner bladene å bli brune fra de nyeste til de eldste bladene, fra spissen innover.

For å få det tilbake, det vil være nok å vanne mye, til vannet kommer ut gjennom dreneringshullene eller til jorden er godt gjennomvåt, og hvis det er i en gryte, vil det bli gjort å legge det i et basseng med vann og la det stå i omtrent 30 minutter.

Jorda holder ikke vann

Hvis vi vanner men vannet ser vi at det er vanskelig å filtrere, at det er vanskelig for det å trenge gjennom bakken eller at det går mot kantene i stedet for å gå innover, så er jorden enten så tørr at den ikke klarer å beholde vannet, eller at blandingen vi har brukt ikke er riktig.

Og dermed, hvis vi har potteplanten, må vi ta den og legge den i et basseng med vann; i stedet, hvis den plantes i hagen, anbefales det sterkt å lage et trerist (en slags lav barriere rundt med jord som vil forhindre at vannet går tapt).

Røttene har problemer

Rotsystemet må være i en jord som gjør at den får en god utvikling. Men når dette ikke er tilfelle, det vil si når bakken er for kompakt eller for våt, kan de bli skadet. Dette kan vi vite om bladene blir gule eller om de faller, og om veksten stopper. For å unngå å miste det, kan vi gjøre flere ting:

  • Potteplante: vi tar det ut og pakker jordbrødet med absorberende papir i 24 timer. Hvis det neste dag er vått, fjerner vi papiret og legger et nytt på det en dag til. Så planter vi den tilbake i potten og vanner ikke i 2-3 dager.
  • Planter i hagen: idealet er ikke å vanne før jorden er tørr. Det kan også bidra til å beskjære det litt for å redusere vannbehovet.

Burns

… I utendørs planter

Det er planter som vil ha sol, andre skygger, og så er det andre som foretrekker å være i et område der stjernekongen bare gir dem noen timer. Men selv førstnevnte, selv om de er genetisk forberedt på å tåle påvirkning fra solstrålene, må de akklimatisere seg før.

Med tanke på dette, Selv om du for eksempel kjøper en kaktus, eller en hvilken som helst annen plante som vil ha sol, må du bli vant til den litt etter litt i barnehagen.; det vil si at du må eksponere den i en eller to timer hver dag i solen, tidlig på morgenen. Øk eksponeringstiden gradvis, fra uke til uke.

… I innendørs planter

Selv om det kanskje ikke virker som det, kan inneplanter også bli solbrent. Dette skjer når de plasseres ved siden av et vindu, siden det som er kjent som forstørrelsesglasseffekten oppstår, ødelegger cellene i den mest utsatte delen av bladet og får det til å bli brunt.

Av denne grunn må du finne et rom der det er klarhet, men prøver alltid å unngå å plassere dem rett foran vinduet.

Skadedyr eller sykdommer

Noen ganger, spesielt når en plante blir påvirket av en soppsykdom, kan bladene bli brune. Og dermed, det skader ikke å sjekke dem innimellomVel, på den måten kan vi se om det er et insekt som skader det, eller om det kan ha en infeksjon.

De vanligste skadedyrene er: edderkoppmidd, hvetemugg, hvitflue og thrips. Alle kan behandles med økologiske insektmidler, for eksempel kiselgur (til salgs) eller kaliumsåpe (til salgs).

Når det gjelder sykdommer, er de som oftest har: mugg, mugg, fusarium og antraknose. Ettersom de er forårsaket av sopp, må de bekjempes med soppdrepende midler, de med kobber eller svovel anbefales på det sterkeste.

Bladene blir av en eller annen grunn brune

Har det vært nyttig for deg?