Skip to content

Buksbom: Perfekt for potter

26 de oktober de 2022

Susanne Hudson kjenner buksbom som Rod Blagojevich kan hår. Mer enn 400 av disse ærverdige buskene dekorerer hagen hennes i Douglasville, Georgia, og hun sier at du savner båten hvis du ikke prøver å dyrke dem i potter. Her er bare noen av grunnene hennes.

Hvorfor buksbom er perfekt for potter

Buksbom i potter er levende skulpturer. Disse eviggrønne buskene kombinerer rikt grønt løvverk med en tett, avrundet, formell form som endres lite over tid. — En buksbom ser like bra ut i januar som i mai, konstaterer Susanne. Buksbom er det nærmeste vedlikeholdet. De tåler tørke og trenger lite gjødsel. Pluss de amerikanske buksbomene (Buxus sempervirens) og dverg engelske buksbom (B. sempervirens «Suffruticosa») hun favoriserer vokse så sakte at de nesten aldri trenger trimming. «Jeg har aldri trimmet min», sier hun. Å dyrke buksbom i containere løfter dem til nye høyder. De samme størrelse buskene plantet i potter ser dobbelt så store ut som de i bakken, og gir mer effekt. Dyrkingstips:

  • Velg en hurtigdrenerende potte som er minst like bred og høy som selve planten og gjerne større. Jo større beholderen er, jo mer jord holder den og jo sjeldnere må du ompotte eller vanne. Ved planting, bruk tre- og buskjord, ikke tung matjord. Fyll med jord rundt rotklumpen til innenfor en halv tomme fra kanten. Å etterlate plass på toppen forhindrer at vann renner ut.
  • Vann hver buksbom for hånd slik at det renner vann fra dreneringshullet. Gjenta deretter bare for å sikre at jorda er fuktig fra topp til bunn. Hvor ofte bør du gjøre dette? — Jeg vanner omtrent en gang i uken på den varme sommeren, sier Susanne. «Om vinteren gjør jeg det nesten aldri.»
  • Så lenge buksbom har fruktbar jord, trenger de lite fôring. Alt hun gjør er å legge til omtrent en tomme kompost på toppen av hver potte om våren. (Smuss vaskes fra beholderen over tid for å gi plass.)