Skip to content

Bytt ut gamle epletrær med nye trær

24 de juli de 2021

Du tenker sannsynligvis på erstatt gamle epletrær med nye trær som er i hagen din. Sannheten er at å dyrke nye eple- og pæretrær er en oppgave som tar år, og hvis du ikke har tid til å vie dem, du må dra nytte av de gamle trærne dine.

Gamle trær kan være veldig attraktive, bare må beskjæres ordentlig.

Hvis du vil starte erstatt gamle epletrær med nye trær, anbefales det at du gjør det om vinteren, når bladene har falt og det ikke er frukt. I tillegg bør dette gjøres gradvis og gjennom årene, siden hvis det gjøres ofte, er det sannsynlig at bare noen ganger overdreven vekst og uten frukt.

Men hvordan vet du om et gammelt tre er verdt å renovere?

Etter beskjæring, hvis du merker at bagasjerommet og hovedgrenene blir sunne, så er eple- eller pæretreet ditt verdt en ny sjanse. Hvis du vurderer at det er en veldig komplisert jobb, er det bedre at du søker profesjonell hjelp.

Å pusse opp et gammelt tre er en stor fordel, siden du sparer all veksttid og kan gjøre den produktiv og fruktbar igjen. Du bør bare vurdere om treet ikke representerer en risiko for sikkerheten til menneskene som bor i nærheten av hagen og for noe annet.

Hvis det ikke representerer en risiko, anbefales det at treet fornyes.

Når skal det beskjæres?

Som nevnt tidligere, den beste tiden å beskjære er om vinteren, siden i denne sesongen av året faller bladene på treet på grunn av lave temperaturer og fruktene slutter å vokse. Dette er ideelt som om våren vil treet vokse sunt og sterkt, i tillegg til at det vil begynne å bære frukt raskt.

frukttrær

Ikke bare dette, men beskjæring om vinteren er muligsiden bladene ikke er tilstede, og det er mye lettere å se beskjæringsarbeidet.

Hvordan skal det beskjæres?

De gamle trærne generelt de har en veldig full bue av blader og frukt i sin potensielle gren. Derfor er hovedmålet med beskjæreren å lage et kutt slik at den endelige formen er koppformet.

Den angitte størrelsen for skjæring er minst en tredjedel av de første grenene. Sidegrenene skal være mindre, siden de kanskje ikke kan støtte den opprinnelige grenen senere og huske at dette er gjennomsnittsstørrelsen at du i det minste skal ha et gammelt eple- eller pæretre som ønsker å bli gjenvunnet.

Det ideelle stedet å kutte er langt fra toppen av treet, siden toppen lett kan skilles ut, da den vil vise en bule. Husk at du bør unngå å kutte grenene til venstre eller helt flush med treet.

Det er anslått at over et år på treet, den som pusser opp et gammelt eple- eller pæretre, kutter minst 25 prosent av det, og resten blir spart til senere år. Du kan ikke beskjære hele treet på ett eneste år fordi, som nevnt ovenfor, vekst kommer ikke til å være sunnDet vil være overdreven og vil heller ikke bære frukt.

Etter dette må du ta vare på treet, mens du venter på å fjerne resten av de gamle delene året etter. Du må gjøre noe som heter «grønnsakssirkel«, som består av lage en sirkel rundt treet fylt med gjødsel, som må være ca 60 cm i diameter

Dette arbeidet kan virke komplisert, men epler og pæretrær er en grunnleggende del av hele økosystemet, så prøv å gjenopprette dem, så vil du se de gode fordelene.