Skip to content

Calamondín, et miniatyr appelsintre

8 de juli de 2021

Vil du ha et appelsintre, men du har ikke nok plass? Ikke bekymre deg: vi har løsningen. Få en calamondín. Dette er et frukttre som kan oppbevares i en gryte gjennom hele livet, siden det vanligvis ikke overstiger 2 meter og ikke trenger mye plass for å vokse. I tillegg har den eviggrønne blader, så den kan brukes som prydplante hele året.

Oppdage hvilken omsorg krever det å kunne gi frukt med en utsøkt smak.

Opprinnelse og egenskaper ved calamondín

Citrofortunella microcarpa

Calamondín, også kjent som kinesisk appelsin eller dvergappelsin, er et hybrid frukttre mellom Sitrus reticulata Y Fortunella margarita. Dens vitenskapelige navn er Citrofortunella x microcarpa, og vokser i varme klimaer, med milde og kortsiktige frost (ned til -3 ° C). Dens vekstrate er rask, og den kan leve i omtrent et århundre, så lenge det gis en serie med omsorg.

Det er et lite tre eller eviggrønn busk som når en maksimal høyde på 2 meter, med en tett krone, med få eller ingen pigger. Bladene er elliptiske, med en lengde på 5 til 10 centimeter, med en lysegrønn farge. Den produserer små, hvite aksillære blomster og sfæriske eller ovale frukter med en diameter på ca 3 cm, oransjerøde i fargen, med søt og sur masse, men spiselig.

Hva er pleien med miniatyr appelsintreet?

Hvis du tør å ha en kopi, anbefaler vi at du gir den følgende omsorg:

plassering

Det er en plante som, ved å motstå kulde og frost godt, Ideelt sett bør den dyrkes utendørs hele året., full sol. Siden den er relativt liten og ikke har invasive røtter, kan den dyrkes i et hvilket som helst hjørne, selv i potter.

Men ja, hvis du vil plassere det i nærheten av bassenget, er det å foretrekke at det er minst 1 eller 2 meter fra det, eller mer hvis du har barn som elsker å dykke ned i det, siden klor skader bladene.

Irrigasjon

Vanning må være hyppig, spesielt om sommeren. Vann 3-4 ganger i uken i de varmeste månedene, og 1-2 i uken resten av året.

Hvis du er i tvil, vent noen dager før du vanner igjen eller sjekk fuktigheten i jorden eller underlaget, for eksempel med en digital fuktighetsmåler eller en tynn trepinne.

Hvis du har den i en gryte, er det ikke tilrådelig å legge en tallerken under den eller legge den i en gryte uten hull, da stillestående vann vil rote røttene.

Abonnent

Calamondín er en busk

Ettersom det er en plante med frukt som er spiselig, må den betales med organisk gjødsel, enten det er i pulver (hestegjødsel, ormstøping) eller væsker (guano).

Du har vanligvis kloroseproblemer på grunn av mangel på kalsium og magnesium, altså Hvis du ser at bladene blir gule, slik at nervene blir mer synlige, anbefales det også å legge hakkede eggeskall rundt bagasjerommet, og tilsett litt magnesiumpulver.

Land

  • Verft: det er viktig at jorden har god drenering, og blander jorden med 20% perlit om nødvendig.
  • Blomsterpotte: fyll med universalunderlag, eller med mulch.

Beskjæring

Liten beskjæring må gjøres, fjerne grener som er syke eller svake. Den beste tiden å gjøre dette er om våren, etter at risikoen for frost har gått.

Bruk beskjæringsverktøy som tidligere er desinfisert med et desinfeksjonsmiddel. På denne måten vil risikoen for infeksjon reduseres, og du vil holde calamondin beskyttet.

Planting eller transplantasjonstid

vår, når frosten har gått. Enten du vil plante den i hagen eller bytte den, må du være forsiktig med røttene og unngå å håndtere dem for mye.

Slik at rotkulen eller jordbrødet ikke smuldrer, er idealet først å vente til røttene har okkupert hele potten, noe du vil vite når du ser at de kommer ut gjennom dreneringshullene, og for det andre, vann a dagen før for å fortsette å plante den eller transplantere den.

Innhøsting

Planten bærer frukt fra sensommeren til høsten. De kan bli fanget når de når sin endelige størrelse og farge, og når du merker at de begynner å bli litt myke å ta på.

Plager og sykdommer

Calamondin er et lite frukttre

Det er ganske solid, men om våren og spesielt om sommeren kan den bli påvirket av melkeboller som fjernes godt med en børste dynket i apotekalkohol, eller til og med med en babyserviett.

Spredt

Multipliser med frø og stiklinger på våren:

Frø

Frø kan sås i frøplantebrett med frukthageunderlag eller mulch, og plasserer maksimalt 2 enheter i hver stikkontakt. Deretter blir den vannet og plassert utenfor, i halvskygge.

Hvis alt går bra, vil de spire om to måneder.

Stiklinger

For å få nye eksemplarer fortsetter det vanligvis å multiplisere det med stikklinger, og kutte en som måler minst 20 centimeter. Deretter impregneres basen med hjemmelagde rotmidler eller rothormoner, og de plantes i en gryte med for eksempel tidligere fuktet vermikulitt. For å fullføre, plasseres den utenfor, i halvskygge, og alt er dekket med gjennomsiktig plast som vil bli laget noen små hull med tuppen av et saks, slik at luften kan sirkulere.

Om alt har gått bra om en måned, vil den avgi sine egne røtter.

Rustikk

Calamondín den er godt motstandsdyktig mot kulde og frost ned til -12 ° C. I tillegg skader ikke høye temperaturer (30-35 ° C) det så lenge underlaget eller jorda er fuktig.

Hvilke bruksområder er det gitt?

Den har flere:

  • Pynt: uten tvil er det den mest utbredte. Det er et vakkert lite tre, lett å ta vare på, som til og med kan bearbeides som en bonsai.
  • Kulinarisk: fruktene er som appelsiner, men i miniatyr, og i likhet med dem kan de konsumeres som dessert eller matbit. I tillegg tilberedes en drink kjent som calamondín brennevin. Selvfølgelig, hvis jeg måtte sammenligne dem, vil jeg si at calamondínene er noe surere og som kanskje ikke appellerer til følsomme ganer.

Hvor får man kjøpt?

Du kan få det herfra:

Ha en lykkelig innhøsting 🙂.