Skip to content

Canistel (Pouteria campechiana)

12 de juli de 2021

Bor du i et område der det ikke forekommer frost, og har du en frukthage eller hage? I så fall hvilken bedre måte å dra nytte av og plante en canistel, et frukttre som, i tillegg til å produsere spiselige frukter, også er veldig dekorativt.

Den dyrkes utendørs hele året i de varme og tropiske områdene i verden.. Som om det ikke var nok, har det forskjellige bruksområder som ikke har noe med mettende sult å gjøre.

Opprinnelse og egenskaper

Campechiana poteria

Hovedpersonen vår er et eviggrønt tre innfødt i Mexico, Belize, Guatemala og El Salvador hvis vitenskapelige navn er Pouteria campechiana. Populært mottar den navnene på canistel, mante, gul sapote eller full; og blir noen ganger feilaktig kalt som Lucuma campechiana. Den vokser i områder med nedbør på 900 til 1800 mm, fra havnivå til 1500 meter høyde.

Nå en maksimal høyde på 15 meter, er mer vanlig at den ikke overstiger 10 meter. Stammen er rett, med barken fint spaltet og gråaktig i fargen. Bladene er enkle, lilla, alternative og er gruppert i endene av grenene. Blomstringene er aksillære, og består av tre duftende grønnhvite blomster. Frukten er ovoid eller ellipsoid, med en tynn og glatt skinn av gul, oransje, brun eller mørkegrønn farge. Massen (eller kjøttet) er gul og aromatisk. Frøene er ovale eller ellipsoide, svarte eller skinnende brune, glatte og blanke.

Den brukes som en spiselig frukt for frukten, som er rik på vitaminer (som A og B), og mineraler. Syltetøy, pannekaker og mel lages med den. Selvfølgelig kan den også konsumeres fersk.

En annen bruk er den som blir gitt til treet, for å lage spesielt planker eller bjelker. I tillegg brukes lateksen den inneholder for å forfalske tyggegummi.

Hva bryr de seg om?

Hvis du vil ha en canistel, anbefaler vi å gi følgende pleie:

  • plassering: den må plantes ute, i full sol.
  • Land: vokser i alle typer jord så lenge de er fruktbare og har god drenering.
  • Irrigasjon: det må være hyppig. Vann 4-5 ganger i uken i den varmeste sesongen, og 2-3 ganger i uken resten.
  • Abonnent: fra begynnelsen av våren til slutten av sommeren må den betales med organisk gjødsel en gang i måneden.
  • Multiplikasjon: av frø om våren.
  • Rustikk: minimumstemperaturen den støtter er 14 ° C.

Hva syntes du om canistel?