Skip to content

Carraspique (Iberis sempervirens)

8 de juli de 2021

Å ha en potteplante og få den til å produsere et stort antall blomster hvert år kan virke som et noe vanskelig mål å oppnå først, men realiteten er at det er mange arter som kan lyse opp dagen vår. En av dem er Iberis sempervirens, en flerårig som ikke vokser mye, og som også er veldig lett å ta vare på.

Om våren og sommeren er bladene gjemt bak et stort antall hvite blomster, og selv om det om vinteren kan ha litt dårlig tid hvis det er intense frost, tåler kulde rimelig bra.

Opprinnelse og kjennetegn ved Iberis sempervirens

Utsikt over Iberis sempervirens

Hovedpersonen vår er en flerårig eller flerårig plante hjemmehørende i Sør-Europa, populært kjent som karraspik eller sølvkurv, og med det vitenskapelige navnet Iberis sempervirens. Den tilhører slekten Iberis. Vokser til en høyde på 30 centimeter og en diameter på 40 centimeter, og det er derfor det er et flott alternativ for dyrking i potter, så vel som i hager.

Bladene er avlange i form, mørkegrønne, ujevne og noe læraktige. Fra tidlig på våren til sensommeren produserer den blomster gruppert i klynger som er 3-4 cm lange, og de er hvite.

Hva bryr de seg om?

Hvis du tør å dyrke en holm eik, anbefaler vi at du tar vare på den som følger:

plassering

Det er en plante som Det må være ute, i full sol. Dens røtter er ikke invasive, så du kan ha det i hjørnet du vil mest. Men ja, det er viktig at du ikke endrer det når du har valgt stedet, siden det ellers aldri blir ferdig med å tilpasse seg de spesifikke forholdene i ditt område.

For resten, hvis du vil ha det i hagen, kan du lage lave hekker som avgrenser stiene, og bare plante eksemplarer av Iberis sempervirens eller blande den med andre stauder med lignende behov og som når mer eller mindre samme størrelse, for eksempel gazanias eller dimorfotek, for eksempel.

Land

  • Blomsterpotte: fyll med universelt underlag, men først og fremst er det interessant å legge til et lag på ca 3 centimeter leire eller vulkansk leire for å lette rask utgang av vann som ikke har blitt absorbert av jorden.
  • Verft: det er ikke krevende så lenge jorden har god drenering. Tåler kalkstein.

Irrigasjon

Utsikt over Iberis-blomstene

Det er en høyt verdsatt plante i Middelhavet, da den motstår tørke godt. Pudding skader det, og det er grunnen til at vanningene må være ganske knappe, men uten å gå ytterst for å la jorden tørke helt ut. Som vanlig, I løpet av sommeren vil det vannes i gjennomsnitt 2 ganger i uken, mens resten av året vil det gjøres hver 7. til 10. dag.

Du må huske på at jo varmere og tørrere klimaet ditt er, jo oftere vil du måtte vanne siden jorden vil tørke ut raskere; Tvert imot, jo kjøligere og mer fuktig, jo mindre vann trenger den.

Abonnent

Abonnement er vanligvis et av de glemte temaene, men det er sammen med vanning et av de viktigste. Planter, i tillegg til vann, trenger næringsstoffer. Når de dyrkes i potter, løper substratet ut av dem fra første øyeblikk der røttene begynner å absorbere dem; På den annen side, når dyrkingen er i hagen, mister også jorda av den samme fruktbarheten, spesielt hvis vi er en av dem som samler de fallne bladene.

Hvis vi ikke gjør noe, til slutt Iberis sempervirens den vil begynne å bremse veksthastigheten, og den kan til og med stoppe. I tillegg vil forsvarssystemet ditt svekkes, og når du gjør det, vil du utilsiktet tiltrekke deg insekter og mikroorganismer som forårsaker skadedyr og / eller sykdommer. Hvordan unngå det?

Meget lett: betaler det i løpet av våren og sommeren, for eksempel med guano, som er en naturlig gjødsel som er veldig rik på næringsstoffer og som raskt blir effektiv. For å gjøre dette, må du følge instruksjonene som er angitt på pakken, for selv om den er organisk er den veldig konsentrert, så det kan være en risiko for overdosering hvis du ikke tar hensyn til hva produsenten angav på produktetiketten.

Annen sterkt anbefalt gjødsel er kompost eller mulch, men disse anbefales bare å bruke hvis planten er i hagen. Du heller en håndfull eller to rundt den, og den blandes litt med skitten. Så en gang i måneden.

Multiplikasjon

Utsikt over Iberis i blomst

Den multipliserer med frø om våren. Disse bør sås i frøplanter av plast med dreneringshull med universalunderlag plassert i et solrikt hjørne, og unngå å pile dem opp.

De vil spire om 15 dager.

Beskjæring

På slutten av vinteren kan du fjerne tørre, syke eller svake grener og trimme de som vokser for mye.

Plager og sykdommer

Det er ganske motstandsdyktig, men det kan påvirkes av trips, og hvis det er overvannet, av muggsoppen.

Førstnevnte fjernes med kiselgur eller kaliumsåpe; i stedet blir soppen behandlet med et kobberbasert soppdrepende middel.

Rustikk

Den motstår frost på opp til -7 ° C.

Hva tror du?