Skip to content

Crabapple (Malus sylvestris)

11 de juli de 2021

Epler og epletrær vokser i landskapet uten å bli tatt vare på. Noen ble plantet hver for seg eller som en del av en hage og deretter forlatt, og andre har vokst fra frø avsatt i fugle- og pattedyrskitt.

Ville epletrær normalt sett deg i rydding eller på kantene av felt. Når skogene vokser, fylles epletrærne med busker som er skyggelagt av de overhengende tregrenene.

Kjennetegn

epletre med hvite blomster

Epletrær som er overfylte og skyggefulle i lang tid, bærer vanligvis ikke frukt. Levetiden, kraften og ytelsen til crabapp kan forbedres med noen få enkle teknikker som er vanlige.

Dette treet kan være to til fem meter høyt, selv om den klarer å nå opp til 12 meter. Kronen er avrundet med tykke greiner, ru til berøring og kantete i form, hvis løvfellende blader er ovale, med litt takkede kanter.

Blomstene har en underordnet sammensatt eggstokk, i motsetning til de fleste rosaceae som har super eggstokker. De vokser i grupper og har fem delikate rosa og hvite kronblad. I sentrum skiller stigmaet og flere stammer ut, og avhengig av treet har frukten vanligvis forskjellige farger med to eller flere frø inni.

Epletreet tåler moderat vind, men ikke varme vokser godt i solen. Den tilpasser seg også forskjellige temperaturer (kaldt og temperert klima).

Det trenger dype jordarter med en nøytral pH mellom seks og syv, og god drenering, spesielt leire eller sand. Modnes til forskjellige tider av året mellom 100 og 200 dager og blomstrer alltid sent på våren.

Bier eller andre insekter pollinerer blomstene sine, faktisk bønder legger elveblest på trær for å lette reproduksjon og de foretrekker kryssbefruktning slik at fruktene utvikler seg bedre og gode høster oppnås. Crabapple vokser fra frø, mens den som vanligvis dyrkes ved poding og dens frukt vises i løpet av de første fem årene.

Overskudd

Frukten spises fersk uten peeling eller i salater, syltetøy, kaker, sauser, cider, vin og juice; som søt, i kake eller desserter. Det er gunstig for menneskers helse fordi inneholder folsyre, kalsium, polyfenoler, kalium, vitamin A, B og C, i tillegg til å være rik på fiber, slik at du kan regulere fordøyelsesfunksjonen, reparere tarmfloraen, unngå forstoppelse og diaré.

Pektin, derimot, hjelper til med å senke kolesterol og sukker i blodet og er sterkt antioksidant siden forhindrer noen typer kreftI tillegg, og på grunn av tilstedeværelsen av Phloterin-forbindelsen i fruktene, tilskrives den antibakterielle egenskaper.

Det brukes som et middel mot smerter forårsaket av revmatisme; også for å rense leveren og galleblæren. Forsiktighet bør utvises med frøene som er litt giftige og kan forårsake allergier eller helseskader hvis de konsumeres i overkant.

Dyrking av krabbeeple

landskap med trær fulle av blomster

Dyrking av crabapple, til tross for at den ikke er truet, kan bli skadet av skadedyr eller sykdommer selv før den modnes.

Epletrær som de fleste frukttrær og busker dyrkes best i full sol. Årlig beskjæring er en annen måte å sikre jevn frukt og helse på treet. Eplene på crabapples kan være mindre enn fruktene på trær som brukes til mennesker.

Skadedyr

Blomstene eller bladene blir vanligvis påvirket av epleskorpesoppen og fruktene av råtesoppen. Scab forårsaker mørke flekker på blader og frukt, men å bruke disse soppdrepende behandlingene med hestehale eller melk viser seg å være veldig effektiv.

Chancre skader kofferten og grenene. Bladlusene bruker også løvet, og når det plager treet, reduserer dette veksten. Andre skadelige organismer er den europeiske rødmidd, edderkoppmidd, melkebuk, bronsebille, snegl, kapsellus, larver og møll.