Skip to content

Crepe-mord er sørens verste hageforbrytelse

3 de desember de 2022

Steven King, Wes Craven, Jon Carpenter og Alfred Hitchcock ville alle være hardt presset til å overgå skrekkhistoriene som blir begått i nabolaget mitt akkurat nå. Halshuggede lik, de grufulle restene av en gang så vakre crepemyrter, befolker gårdene våre, og vitner om usigelig vold som ble forfulgt bare for copycat-fornøyelse. Ja, til tross for mer enn 20 år med bønner, protester, instruksjoner og fornærmede fordømmelser fra meg, fortsetter forbrytelsen: crepe-drap. Jeg spionerte det siste offeret på morgenturen min i dag. Bare dager før stod en nydelig crepemyrt kanskje 20 fot høy, og viste stolt frem kjekke stammer kledd i glatt, kastanjebrun bark og bestemt til å bære en krone av sommerblomster. Det blokkerte ikke vinduer. Det skrapte ikke taket. Den traff ikke innkjørselen. Likevel skjedde det ubeskrivelige. Kall det Motorsagmassakren i Alabama.

Ikke forestill deg et sekund at en slik tragedie er begrenset til min hjemstat. Hvis du bor hvor som helst crepemyrter vokser, er det sannsynligvis også i nærheten av deg. Vi ser det så ofte at vi blir overrasket over det stygge og sjokkerte når et tre får lov til å vokse slik Gud hadde tenkt. Men du kan bryte sirkelen. Å forstå hva og hvorfor av crepe-drap, samt hvordan du kan sone for tidligere forbrytelser, kan gjøre deg til et lysende eksempel på riktig beskjæring i nabolaget ditt. Og forhåpentligvis vil alle naboene dine følge etter.

Hva er Crepe Murder?

Enhver vilkårlig beskjæring av en crepemyrt kan klassifiseres som crepe-mord, men de verste lovbryterne er de som forkorter høye crepe-myrter med seks fot, og gjør vakre stammer til tykke, stygge stubber. Denne grusomheten begås ofte med en motorsag hvor lovbryteren gjør stumpe kutt over alle stammene på treet og skjærer dem til samme jevne høyde. Men selv velmenende crepe-eiere som bruker sakser og grene kan være skyldige i crepe-drap. Gjentatt beskjæring til samme punkt skaper knudrete, knotete «knoker» på endene av stammene. Kort fortalt spirer et kratt av lange, svake, piskaktige grener fra hver knoke. Disse piskene er for svake til å støtte blomstene og henger rett ned som kokt spaghetti.

Hvorfor begår folk Crepe-mord

Det er tre vanlige motiver for crepe-drap:

  1. De fleste gjør det fordi de plantet en crepemyrt-sort som ble for stor for plassen den befinner seg i. Da de første muggresistente hybridene med indianernavn («Natchez,» «Musskogee», «Tuscarora» osv.) ble introdusert av US National Arboretum på slutten av 70- og 80-tallet, ble dette et reelt problem. Dyrkere visste ikke hvor store disse pannekakene ville bli fordi de ikke hadde vært ute lenge nok. Så de gjettet – og gjettet nesten alltid feil. Crepe myrtles sies å vokse 10 til 15 fot høye endte opp med å vokse 20 til 30 fot høye. Dette betydde at mange crepemyrter ble for store for stedene de var på, og huseiere begynte å hogge hodet av dem hver vår.
  2. Mange sier de gjør det fordi det får trærne til å blomstre kraftigere. Ja, slaktede trær produserer faktisk flere blomster nærmere øyehøyde enn høye. Men igjen, hvis du planter en sort som ikke blir høy, for eksempel Black Diamond-serien, Petite-serien og Magic-serien, vil du få blomster i øyehøyde uten beskjæring, og du vil ikke risikere treets helse.
  3. Til slutt, crepe-drap er en kopiforbrytelse. Mange engasjerer seg i det fordi de ser at naboene gjør det og tror det er riktig å gjøre. De kunne ikke tatt mer feil.

Hvordan fikse Crepe Murder

Vi vet at ikke alle crepe-mordere er onde mennesker. Noen vet ikke bedre. Andre leide inn en landskapstjeneste for å gjøre «litt lett trimming». Heldigvis kan lemlestede myrter gjenopprettes til sin tidligere prakt. Følg disse instruksjonene:

  1. Som nevnt ovenfor vil hver kuttet stamme sende ut en mengde skudd fra endene av kuttet. Å forlate dem alle ville skape et Medusa-lignende rot. Fjern alle unntatt tre skudd fra hver. Sørg for at de har god avstand og vokser opp og ut. Disse vil bli de nye stammene.
  2. For de neste to årene, fjern eventuelle ekstra skudd som spirer fra de kuttede endene. Fjern også eventuelle sidegrener som vokser fra de lagrede skuddene.
  3. Innen år tre vil crepemyrten din være på god vei til å gjenvinne sin tidligere prakt. Frisk opp på riktige beskjæringsteknikker for å unngå å begå forbrytelsen igjen.

Hvordan unngå crepe-mord

Hvis du ennå ikke har plantet et crepe myrttre, finn ut den modne høyden til et utvalg før du planter det. Disse vakre blomstene kommer i alle størrelser og en rekke blomstrende farger, slik at alternativene dine er uendelige. Hvis du har lite plass, se etter et dverg- eller semi-dvergvalg. Hvis du har å gjøre med en for stor myrt allerede. flytt den dit den har mer plass. Disse trærne er enkle å plante og reagerer godt på transplantasjon. Beskjær kun for å opprettholde naturlig form. Velg fire eller fem hovedstammer med god avstand – fjern eventuelle andre på bakkenivå. Tren disse stammene til å vokse oppover og utover fra bunnen av planten. Når de vokser seg, fjern gradvis alle sidegrener opp til fire til fem fot. Denne veksten avslører den glatte, kjekke barken. Tidlig hver vår fjerner du svak, spinkle vekst og alle grenene som vokser inn mot midten av planten. Beskjær store grener tilbake til et skritt. La aldri igjen tykke stubber.