Skip to content

Nybegynnerguide til Crepe Myrtle Care

16 de oktober de 2022

Sørlandets kjærlighetsforhold til crepemyrter er ubestridelig. I noen områder ser du dem i praktisk talt alle gater – og med god grunn. Få planter kan matche kombinasjonen av spektakulære sommerblomster, fargerikt høstløvverk og kjekke skulpturelle stammer. Hvis du tenker på å legge til en eller flere crepemyrter i landskapet ditt denne sesongen, vil følgende tips hjelpe deg med å ta en god avgjørelse.

Velge riktig Crepe Myrtle

Å se en crepe myrtle (også kalt crêpe myrtle) i sin fulle sommerprakt sender noen av oss til å løpe til hagebutikken for å kjøpe en plante i samme farge. Men ikke kjøp impulsivt. Vær oppmerksom på plantens merkelapp. Pass på at det ikke bare er den nøyaktige fargen du ønsker, men også den riktige størrelsen og utseendet du håper å oppnå. Crepe myrtles varierer i størrelse fra dvergvalg som vokser mindre enn 3 fot høye til flere som når oppover 30 fot. Å kjenne den modne høyden til en plante før du kjøper den og plante riktig størrelse for stedet vil spare deg for mye hjertesorg og ryggsmerter i fremtiden. Crepe myrtles kan vokse i USDA hardførhetssoner 6-9. Hvis du er i Øvre Sør, bør du også se etter utvalg som er ekstra kuldebestandige. Den vanligste arten er Indica crepe myrtle (Lagerstroemia Indica), som ble brakt til sør fra Kina på begynnelsen av 1800-tallet, eller hybrider mellom denne arten og japansk crepe myrt (Lagerstroemia faurei). Blomster kommer i rosa, lilla, rødt og hvitt, og noen av favorittvariantene våre er «Catawba», «Osage», «Natchez» og «Miami.»

Hvor å plante Crepe Myrtles

Crepe myrter har mange landskapsbruk. Plantet sammen lager de en stor løvfellende hekk eller skjerm. Et enkelt tre kan skape et særegent fokuspunkt, mens et par som rammer inn en inngangsdør, hilser besøkende velkommen med en varm sørlandsk velkomst. Pass på å velge riktig størrelse for dine behov. De større typene trenger plass til å vokse uten å gripe inn i bygninger, kraftledninger eller gangveier. Middels størrelse utvalg som vil vokse fra 12 til 15 fot er perfekte for en liten gårdsplass eller hagehjem. Dvergvalgene ser bra ut i store beholdere, grunnplantinger og til og med innlemmet i staudebed. Husk også at crepemyrter elsker sol. Mengden av blomsterproduksjon reduseres kraftig i lys skygge, og full skygge kan forhindre oppblomstring helt.

Hvor ikke å plante crepe myrter

Crepe myrtles gir vakre, fargerike oppblomstringer som starter tidlig på sommeren, men fra august til oktober begynner de brukte blomstene å falle og bladene, og gjør rot i kjølvannet. For å minimere opprydding og la disse trærne gjøre sitt, unngå å plante crepemyrter ved et basseng, innkjørsel, gangvei, veranda, dekk og foran et vindu.

Hvordan plante Crepe Myrtles

Sen høst til tidlig vår er den beste tiden å plante. Men mange kjøper og planter crepemyrten sin om sommeren fordi de velger den mens den blomstrer. Det fungerer også, men å vanne godt i sommermånedene er avgjørende for å overføre det til hagen din. Uansett når du planter, vann crepemyrten godt før du legger den i bakken. Dette vil hjelpe den til å ta opp vann etter planting. Å plante: Grav et hull omtrent tre ganger så bredt som rotklumpen; test potteplanten i hullet for å sikre at den er dyp nok og at rotklumpen er på nivå med bakken rundt; hvis det passer, fjern potten og plant treet, fyll i hullet med den utgravde jorda. Mulch, 2 tommer dyp, for å bevare fuktighet og holde ugress nede. Påfør gjødsel som Schultz Starter Plus Transplanting Solution eller Vigoro Starter Fertilizer som anbefalt på etiketten.

Hvordan beskjære Crepe Myrtles for flere blomster

Når crepemyrtene har blomstret og kastet sine første blomster, vil de sette frø. De små runde frøposene eller kapslene tynger vanligvis lemmene ned, og får dem til å synke. Bruk en skarp klippemaskin og skjær av frøkapslene. Nye skudd med knopper vil raskt dukke opp, og du vil få en ny blomst. Hvis temperaturene holder seg varme utover høsten og du fortsetter å fjerne brukte blomster, kan du få en tredje eller fjerde. Om vinteren eller tidlig på våren er det en vanlig praksis å kutte ned stammer til stubber for å opprettholde treets skulpturelle form. Men denne beskjæringspraksisen, kjent som «crepe-mord», kan faktisk gjøre mer skade enn nytte. «Dette ødelegger den naturlige formen og oppmuntrer til vekst av spinkle, piskelignende grener som er for svake til å holde oppe blomstene,» ifølge Southern Living Garden Book.

Feilsøking av vanlige Crepe Myrtle-problemer

Så snart crepemyrtbladene folder seg ut, se etter bladlus. Deres sukkerholdige utskillelser forårsaker sotet mugg. Dette dekker bladene, og får dem til å se svarte og lite attraktive ut; et dårlig angrep vil til slutt gulne bladene og kan hindre blomstringen. Kontroller disse skadedyrene ved å sprøyte med insektmidler som retter seg mot bladlus (som malathion, diazinon eller ultrafin hagebruksolje) om sommeren så snart de dukker opp. Spray begge sider av bladverket grundig, og sørg for å få tuppen av nye skudd og blomsterknopper. Gjenta denne behandlingen etter behov. En hvit pulveraktig sopp kalt pulveraktig mugg angriper noen ganger bladene til mange eldre utvalg av crepemyrter. Selv om sykdommen kan hindre trærne i å blomstre når det blir alvorlig, er de fleste trær ikke permanent skadet. Du kan forhindre dette problemet ved å plante et utvalg som er motstandsdyktig mot mugg. For mottakelige typer vil spraying av bladverket ved første tegn på sykdom med Funginex, Immunox eller sommerhagebruksolje hindre at pulveraktig mugg sprer seg; gjentatte sprayer er nødvendig.