Skip to content

Crithmum maritimum

9 de juli de 2021

En av de vanligste buskene i kystmiljøer er Crithmum maritimum. Det er kjent under det vanlige navnet havfennikel, og det er en busk med liten størrelse. Den når knapt 50 cm i høyden. Dette gjør det til et ganske kompakt anlegg som oppfyller noen funksjoner i kystmiljøer og klipper, som å gripe berggrunnen og det omkringliggende landet.

I denne artikkelen skal vi fortelle deg alt du trenger å vite om Crithmum maritimum slik at du raskt kan identifisere dem og lære mer om dem.

Hovedtrekkene

Det er en urt som har en treaktig stamme med kjøttfulle stilker. Fra hver stamme er det mange blader som har en trekantet omriss og er ganske delt. Å være en liten plante, men med så mange blader, blir den en kompakt plante beskyttet mot vinden. OGVinden blåser ganske sterk på klippene. Av denne grunn har denne planten tilpasset seg disse vindene slik at den ikke påvirker den på samme måte.

Hvert blad har en lineær og langstrakt form. I endene ser vi en skarp rygglignende topp. Som det kan forventes av en så liten busk, har den veldig mange, men veldig små blomster. De er ganske iøynefallende siden de har en hvitaktig eller lysegrønn farge og knapt er store. Blomstringene som har en del av den mengden blader den har.

De blir vanligvis funnet opptatt av sprekker og sprekker i klippene i kystnære klipper. Landet der det vokser er vanligvis steinete og grunne jord som det er så nær sjøen. Du kan se dem på stranden hvor det er ganske påvirket av vinden som er lastet med salt og bølgenes sprut. Denne busken har måttet tilpasse seg miljøforholdene for å overleve.

Fordelen den har over andre planter er at den kan utvikle seg uten ytterligere problemer fordi de ikke har noen naturlig konkurrent. Du kan bare se den ledsaget av noen andre halofile arter, som eviggrønne planter, som ikke har en hovedrolle i denne typen miljø. Derfor kan det perfekt sies at den ikke har noen konkurrent.

Utbredelsesområde og habitat for Crithmum maritimum

Crithmum maritimum

Som vi har nevnt tidligere, er miljøforholdene det lever ganske ekstreme. Den må tåle ganske høye saltholdighetsnivåer, som for dette har måttet eksistere en tilpasningsprosess i lang tid. Den reproduserer seg på en normal måte gjennom blomster og frukt. Den blomstrer på slutten av sommeren og i månedene fra september til langt ut i oktober.

I provinsen Malaga og dens kystlinje er det vanlig å se Crithmum maritimum okkuperer noen steiner, steinete områder og klipper, spesielt på østkysten av provinsen. Det kan også sees mer presist i omgivelsene til Calaburras fyr og andre steinete områder på vestkysten.

Som en kuriositet har bladene på havfennikel en sterk smak som minner om selleri, men med mer salte toner. I noen områder er det assosiert med dens smak til asparges og fungerer som erstatning for persille, brukt som en kulinarisk plante.

Det kalles sjøfennikel fordi blomsterstandene hans ligner de på vanlig fennikel. Forskjellen er at de ikke har samme habitat og heller ikke har den samme karakteristiske lukten.

Omsorg for Crithmum maritimum

Crithmum maritimum på bergarter

Havfennikel kan brukes til å dekorere kysthager som også generelt har høye nivåer av salt. De kan brukes til dekorasjon i bergverk, sandbakker, hager med lite vedlikehold eller i grønnsakshagen. Den har noen medisinske egenskaper som rensende, fordøyelses og vanndrivende. Og dermed, Mange legger bladene til denne planten til sylteagurk eller oliven.

For å ta godt vare på det, må du vite et par ting, siden disse plantene er tilpasset ekstreme miljøer. Vi kommer til å gå over en etter en den omsorgen du trenger, slik at ingenting blir oversett.

Det første du må vurdere er soleksponering. Denne planten tåler de høye temperaturene som sommeren vanligvis har i Middelhavet ganske bra. Til tross for at det vanligvis ikke er veldig uttalt frost her, er det Crithmum maritimum den tåler frost ned til -15 grader. For at den skal utvikle seg riktig, trenger den full soleksponering. Den overlever ikke godt i skyggen. Finn et sted i hagen der det har mange soltimer.

Jorda må ha god drenering. Du trenger ikke å bekymre deg for mengden organisk materiale eller vanning. Bare at bakken ikke akkumulerer vann i tilfelle regn. Fortrinnsvis anbefales det at jorden er sand eller steinete og ingenting skjer hvis de har næringsstoffer. Du må tro at denne planten er vant til å vokse på klipper ved siden av havet. De er i stand til å slå rot selv på steder som mellom bergarter og kalkholdige jordarter.

Vedlikehold

Kjennetegn ved Crithmum maritimum

Å være en plante som vokser naturlig under ekstreme forhold, er det sjelden den trenger pleie. Bare hold dem i solen og vanne dem veldig, veldig av og til hvis det ikke har regnet for lenge. Det mest normale er at kan overleve godt og utvikle seg uten problemer med det som regner i Middelhavsområdet.

Det trenger ikke gjødsel eller beskjæring, siden bladene faller og erstatter seg selv. Å kunne overleve godt i jord med nesten ingen næringsstoffer, trenger den ikke gjødsel. Det er en perfekt plante å ha i et sommerhus. Du trenger ikke å ta vare på det og å ha det i full sol er mer enn nok.

De er ganske motstandsdyktige og De presenterer heller ikke problemer med plager eller sykdommer. For å reprodusere dem er det nok å vente på våren å så planten av frø på det definitive stedet der den vil være. Det er ikke en plante som skal transplanteres.

Jeg håper at du med denne informasjonen kan vite mer om Crithmum maritimum og deres egenskaper.