Skip to content

Cyperus for hagen din

23 de juli de 2021

I dag skal jeg snakke om en slekt av urteaktige planter som tilhører sedgefamilien som er nyttig for hagen vår eller terrassen vår. Det kan også tjene som dekor til bord og store møbler.

Det handler om slekten Cyperus. Vil du vite hvordan du tar vare på cyperus og hvilke egenskaper den har for hagen vår?

Slekt cyperus

kjennetegn ved cyperus

Slekten cyperus er sammensatt for ca 700 arter som distribueres av alle kontinenter. De er i stand til å utvikle seg både i tropiske regioner og i tempererte regioner. De er årlige eller flerårige planter som kan monopolisere visse miljøer på grunn av deres høye reproduksjonskapasitet. Blant de 700 artene som finnes, varierer de veldig i størrelse som kan variere fra 5 cm til 5 meter. Stenglene kan være sirkulære, med tverrsnitt i noen, trekantede i andre og vanligvis med en ganske lang internode, som gjør basale og apikale blader synlige. Blomstene er grønnaktige og blir født samlet mellom de apikale bladene. Frøet er et lite korn som spres av vinden for pollinering

Cyperus-egenskaper

Som jeg nevnte tidligere, er cyperus flerårige urteaktige planter, med stengler med trekantet snitt. På slutten av planten bærer de en umbel av avlange lansettformede blader med en bruskholdig konsistens. Blomstene er ikke veldig interessante, selv om de er bra for hager. I det naturlige miljøet er habitatet bredden av elver og vannløp, så det brukes i hagearbeid til å følge dammer. Selv om den også brukes i interiør som vi vil se senere.

Cyperus omsorg

innendørs cyperus plante

Når det gjelder deres behov, trenger de friluft og sol eller halvskygge, så hvis vi vil plante den inne i huset, må den holdes i en posisjon der den er ganske opplyst, men det gir den ikke direkte sol. Det foretrekker varme områder der vintrene ikke er veldig ekstreme. Den ideelle temperaturen slik at den ikke påvirker den negativt, må være over 8 grader. Om vinteren må den beskyttes mot plutselige temperaturendringer siden de kan gulne og visne. For å unngå dette, i situasjoner med store temperatursjokk, er det bedre å sette dem inn.

For vanning er det bedre å holde den i friluft forankret i bunnen av dammer og små innsjøer. Innendørs bør det være vanning eller å dyppe pottene i beholdere som inneholder vann.

Når det gjelder innendørs dyrking, presenterer det ikke noe problem som krever spesiell omsorg eller oppmerksomhet eller et stort behov for vanning. Takket være den enorme svettefrekvensen er cyperus ideell for å fukte hjemmemiljøet.

De må betales en gang i måneden i løpet av vår-sommermånedene, det er da de vokser. Fordelen med disse plantene er at de ikke får noen slags pest. Cyperus trenger mer alvorlig beskjæring hvis de har fått en plutselig temperaturendring der vi må la dem være uten blader. På denne måten kan vi beskytte det. Det skal også beskjæres på senvinter hvert annet år. Hvis du skal plante den hjemme, må du ta i betraktning at de vokser veldig raskt og trenger en større kjele veldig raskt.

Cyperus papyrus

cyperus papyrus

Det er en art av denne slekten som vokser i områder som spenner fra Egypt til tropisk Afrika. Den ble brukt av egypterne til å lage skriveark. Når det gjelder høyden, kan den være mellom 3 og 4 meter høy. Stammen har ingen blader og basen kan være 8 cm. Blomstringene er dannet av fjærformede pigger som dukker opp fra juli til september.

Cyperus alternifolius

Cyperus alternifolius

Det er en art av slekten Cyperus som er hjemmehørende i Madagaskar. Det er en flerårig art, og av denne slekten er den den mest utbredte arten. Så snart målingen ikke overstiger en meter i høyden, og blomstene er gruppert i piggformede blomsterstander som blomstrer om sommeren. Det er en art som tilpasser seg godt til å vokse på gulv og er veldig frodig.