Skip to content

Skynde

8 de juli de 2021

Det vi vet som skynde De er et sett med planter som er av stor betydning for menneskeheten, siden det er mange arter som har noe bruk, for eksempel å lage kurver eller tak.

Dessuten også de er utmerket som hage- eller terrasseplanter, fordi selv om det er sant at de vanligvis ikke produserer veldig prangende blomster, har stilkene og bladene en fantastisk eleganse.

Sivets opprinnelse og egenskaper

Siv er rhizomatøse planter som vi finner i tempererte og varme regioner i verden, alltid nær vannveier eller i fuktige områder. Stilkene deres er oppreist eller stigende, komprimert og har vanligvis veldig tynne, grønne blader. Blomstene er gruppert i blomsterstander kalt pigger, som er mer eller mindre store avhengig av den botaniske slekten og arten som hvert enkelt eksemplar tilhører.

De er også monocotilédoneas. Dette betyr at når du spire bare en enkelt kimbladspirer, også kalt primitivt blad, og at det utvikler et overfladisk rotsystem, dannet av røtter som spirer fra samme punkt.

Hovedsjangre

De hyppigste er følgende:

Cyperus

Papyrus er en sivplante

Cyperus er innfødte planter fra hele verden, selv om de fra Afrika, Asia og Europa kommersialiseres mer for dekorativ hagearbeid i Spania. De kan nå en høyde på opptil 5 meter, og stilkene er sirkulære eller trekantede avhengig av arten. De blomstrer om våren.

Avhengig av type, har de forskjellige bruksområder. For eksempel ble papyrus brukt i faraoernes tid for å lage papir (papyrus) og tigernøtter med spiselige knoller.

Blant de mest kjente artene vi har Cyperus rotundus, Cyperus papyrus, Cyperus alternifolius, Cyperus esculentus, Cyperus longus, Cyperus capitatus Y Cyperus eragrostis.

Juncus

Utsikt over Juncus maritimus i habitat

De er så å si de sanne sivene. De finnes hovedsakelig i bassenget i Middelhavet, men også i Amerika og Afrika. De vokser til en høyde på rundt 90 centimeter, og de har langstrakte, rette og fleksible blader. De blomstrer om våren-sommeren.

De har flere bruksområder: de brukes i kurv, for å lage tak og som lave hekker i hager.

De mest kjente artene er Juncus maritimus, den Juncus effusus, den Juncus inflexus, den Juncus bufonius og Juncus articulatus.

Fragmitter

Utsikt over Phragmites australis

Phragmites, kjent som siv, er rhizomatøse stauder med en kosmopolitisk fordeling. De vokser til en høyde på omtrent 1 meter, med stengler som langstrakte blader spirer fra. Blomstene er gruppert i blomsterstand som spirer om våren-sommeren.

De brukes på en tradisjonell måte til takhytter.

Blant de viktigste artene vi har Phragmites australis og til Phragmites communis.

Scirpus

Utsikt over Scirpus atrovirens

Scirpus, kjent som cattails, er enårige eller flerårige planter hjemmehørende i verden. De når en høyde på 20 til 90 centimeter. Bladene er med eller uten blad, grønne i fargen, og blomstene vises om våren.

De brukes spesielt for å forhindre og / eller bekjempe jorderosjon, og som medisinplanter.

Blant de mest kjente artene vi har Scirpus holoschoenus, Scirpus maritimus og til Scirpus lacustris.

Sparganium

Utsikt over Sparganium eurycarpum

Asparges er flerårige urter med en rhizomatøs stamme som utvikler enkle, flate og langstrakte grønne blader. De vokser til en høyde på 1-2 meter, og finnes i de tempererte til kalde områdene på den nordlige halvkule.

De brukes som prydplanter, og for å forhindre erosjon.

Hovedartene er Sparganium erectum Y Sparganium natans.

Typha

Utsikt over Typha latifolia

Typha, kalt cattails, gladios, cattails, eneas eller cattails, er planter som er hjemmehørende i de tempererte områdene på den nordlige halvkule. De når en høyde mellom 1 og 3 meter, med robuste stammer som oppreiste, flate og langstrakte blader spirer fra. Blomstene er gruppert i ikke veldig store blomsterstander om våren.

De brukes til å forhindre erosjon, så vel som prydplanter i dammer eller i potter.

De viktigste artene av denne slekten er Typha angustifolia, Typha domingensis Y Typha latifolia.

Nysgjerrighetene i sivet

Som vi har sett, er det mange planter kjent som rush. Sannheten er at navnet vi gir plantevesener er veldig bra, men når du vil lete etter informasjon om en bestemt, er det mye bedre å kjenne det vitenskapelige navnet, fordi dette, i motsetning til det vanlige, er universelt, og derfor like gyldig i Spania enn i Asia for eksempel.

Men hvis vi holder oss til den vanlige, og tar hensyn til antall arter som er siv, er det flere kuriositeter som vi inviterer deg til å vite:

Fungerte som rolle

Utsikt over en egyptisk papyrus

Arten Cyperus papyrus Det ble veldig, veldig brukt i Egypt til å lage papir. Alle slags manuskripter ble skrevet på den, brev, lister, … alt. I dag er det veldig populært som hageplante.

De forhindrer og bekjemper erosjon

Selv om de er urter, er de ganske robuste og også tette, så de er veldig effektive når det gjelder å forebygge og / eller bekjempe jorderosjon. En god måte å bruke dem på er for eksempel ved å plante en rad siv som grenser til hagen Eller hvis du ikke vil ha alt, bare det mest sårbare området.

Noen er medisinske

Tigernøtter er medisinske

Jordstenglene til noen siv, som f.eks Cyperus esculentus eller Scirpus, de er medisinske. De samles om høst-vinter, og tørk i solen før bruk.

Hva synes du om disse plantene?