Skip to content

Cytokininer

2 de juli de 2021

Plantehormoner inkluderer noen som kalles cytokininer. Det blir stadig mer vanlig å finne dem i kommersielle produkter for landbruk, da de kan bidra til å øke kvaliteten og kvantiteten på fruktene til visse planter. Dette er fordi hovedfunksjonen er å dele celler.

Til tross for fytohormoner er veldig godt studert i dag og de brukes ofte til avlinger, de færreste vet at planter har sine egne hormoner. For å avklare tvil om cytokininer, kommer vi til å kommentere i denne artikkelen hva de er, hva de gjør, hva er deres applikasjoner på landbruksnivå og hvem som oppdaget dem.

Hva er cytokininer?

Cytokininer fremmer plante celledeling

Også kjent som cytokininer, er cytokininer fytohormoner, det vil si plantehormoner, hvis mål er å fremme celledeling og deres differensiering. Navnet på disse har sitt opphav i begrepet «cytokinesis», som er relatert til prosessen med celledeling. Disse plantehormonene er essensielle for dannelse av organer i planter og for regulering av forskjellige fysiologiske prosesser, for eksempel følgende:

  • Apikal dominans (vekstregulering)
  • Fotosyntese
  • Senescence
  • Planteimmunitet (motstand mot patogener)
  • Apoptose (programmert død)
  • Toleranse og forsvar mot planteetere

Hva gjør cytokininer?

Cytokininer har mange landbruksapplikasjoner

I lang tid, bønder bruker forskjellige fytohormoner for å behandle avlingene sine. Blant auxinene bruker de IBA for røtter, 2,4-D som et herbicid og ANA for fruktfortynning. Hvis de ønsker å fremme veksten av både planten og fruktene, bruker de vanligvis gibberelliner som gibberellinsyre, mens ethephon normalt brukes til fruktenes modenhet og organenes fall.

Når det gjelder cytokininer, øker bruken av dem på landbruksnivå litt etter litt. I dag er det flere kommersielle produkter hvis formler har høy reaktivitet. Dens anvendelse er mulig i alle typer grønnsaker, spisedruer, prydplanter, frukttrær og flere avlinger. Når det gjelder responsnivået til hver plante, er dette spesifikt og avhenger av forskjellige faktorer, som påføringstidspunktet eller plantens alder. Et bemerkelsesverdig trekk ved disse fytohormonene er at aktiviteten er veldig høy, så de nødvendige dosene er ganske lave.

Hovedmålet når man bruker cytokininer i landbruket er øke størrelsen, mengden og kvaliteten på fruktene. Deretter skal vi diskutere de vanligste applikasjonene.

Fruktholding og vekst

Det er flere grønnsaksarter der cytokininer ser ut til å stimulere fruktbinding eller -holding, spesielt i de kjøttfulle. Denne effekten forbedres hvis gibberelliner og auxiner påføres i lave konsentrasjoner samtidig.

Som en viktig del av veksten av både kjøttfulle og ikke-kjøttfulle frukter skjer ved celledeling av vevet deres, spiller cytokininer også en viktig rolle i dette området. Når disse fytohormonene administreres på det tidspunktet hvor celledelingen er mest intens, fruktene ender opp med å bli større, som ender opp med å ha en positiv effekt på avlingen og kvaliteten på avlingen.

Plante vekst

Selv om bruken av gibberellinsyre gir rask plantevekst, brukes cytokininer mye. De har en treg, men kraftig respons. De forbereder planten til å produsere frukt og blomster. Påføring av cytokininer er også mer effektiv når planter har vært under stressforhold. I tillegg kan påføring av disse fytohormonene på grønnsaker i voksen alder reaktivere avlingen, og dermed forlenge og opprettholde veksten.

Utvikling av laterale knopper

Blant de mange anvendelsene av cytokininer er også induksjon av lateral knoppåpning i forskjellige plantearter. I noen tilfeller der dominansen av den terminale knoppen er overdreven, kan bruk av cytokininer delvis redusere denne dominansen og dermed stimulere spiringen av laterale knopper.

Dannelse og distribusjon av fotosyntater

Ettersom cytokininer spiller en grunnleggende rolle i dannelsen av kloroplaster, de er et godt alternativ for å forbedre fotosyntese. Gjennom dem stimuleres for eksempel syntesen av klorofyll og virkningen av enzymer.

Forsinket aldring

Du kan si at aldring tilsvarer alderdom. Cytokininer er normalt relatert til produksjon av klorofyll. Og dermed, ungt vev har en tendens til å ha høy aktivitet og nivå av dette fytohormonet. Både på grunn av stress og alder kan organene miste evnen til å opprettholde metabolsk aktivitet. Som en konsekvens syntetiserer planter mindre cytokininer.

Frøspiring

Endogene nivåer av cytokininer øker innholdet når spiringsprosessen avsluttes, og stimulerer den mer. Vanligvis disse fytohormoner ha en viss innflytelse på prosessen når andre hormoner brukes som gibberellinsyre sammen eller tidligere.

Hvem oppdaget plantehormonet cytokininer?

Det er flere og flere kommersielle produkter som bruker cytokininer

Oppdagelsen av cytokininer er ganske nylig og hovedundersøkelsene ble utført fra året 1950 av Miller og Skoog. Disse to forskerne oppdaget at noen spesifikke planteekstrakter også var veldig kraftige aktivatorer for celledeling.

Derfor fremmer disse fytohormonene celleproliferasjon og opprettholder veksten av plantevev som har blitt dyrket in vitro. Kort tid etter dette funnet foreslo Miller og Skoog teorien om at Det er takket være balansen mellom auxiner og cytokininer at organene til planter kan dannes. Begge forskerne eksperimenterte med tobakkavlinger og viste at en høy cytokininbalanse favoriserte stammedannelse, mens en høy auxinbalanse favoriserte rotdannelse.

Cytokininer spiller også andre roller foruten å være regulatorer for dannelse av nye organer. I tillegg griper de inn i undertrykkelsen av apikal dominans, i åpningen av stomata og i inhiberingen av bladets aldring.

Som vi kan se, er botanikk en hel verden bortsett fra som vi hver dag kan lære flere og flere ting. Hvis du har spørsmål eller erfaring med produkter som inneholder cytokininer, kan du legge igjen en kommentar.