Skip to content

Dato (Phoenix dactylifera)

12 de juli de 2021

Dato (Phoenix dactylifera) er en frukt av daddelpalmen, ansett som den mest karakteristiske frukten i Nord-Afrika, Arabia og tørre regioner i Middelhavet.

Dens tilstedeværelse har spredt seg til nesten hele verden og følger ofte med andre nøtter på banketter. Datoer er så dyrebare at selv i Bibelen blir de nevnt, og det antas at er det eldste frøet i Midtøsten som fremdeles dyrkes i dag.

syltetøy laget med dalitter som ligger på bordet

Kjennetegn

Daddelpalmen kan nå opptil 30 meter høy og to meter i diameter, og fra håndflatene henger dadler, som er eggformede frukter, omtrent 4 til 10 centimeter lange, søt og kjøttfull masse og både skall og masse er vanligvis gul, oransje eller rød.

Overskudd

Selv om de blir vanligvis bare sett på som en eksotisk frukt, faktisk skal datoer være en vanlig del av det daglige kostholdet fordi egenskapene deres er unike:

Datoer er enkle å fordøye, og hjelper til med å opprettholde fordøyelsesrytmen

De inneholder mye fiber og hjelpe til med å kaste bort gjennom tykktarmen

Hindrer absorpsjon av LDL (dårlig) kolesterol

Den har store mengder jern og vitamin A, B og K, og hjelper hjertets helse, sirkulasjonssystemet, synet, styrking av bein osv.

Datoer er rike på andre mineraler viktige for cellersom magnesium, mangan, kobber, pantotensyre, niacin, blant andre

Å spise datoer daglig bidrar til å forhindre frie radikaler som fremskynder aldring, forhindrer slag, hjertesykdommer og forskjellige typer kreft (kolon, bryst, bukspyttkjertel, lunge, etc.).

Kultur

Daddelpalmen vokser i varme områder og nesten alle typer jord, og skjønt tåler lange perioder med tørke og saltholdighetDe vokser også godt i sandjord med god vanndrenering.

Såtid for daddelpalme bør være mellom vår og sommer, regelmessig med frø, befruktning «in vitro» på en annen voksen håndflate eller ved såing «suger»Selv om dadelpalmen er veldig reproduktiv i naturen, trenger du ikke legge ned for mye å plante nye palmer, med mindre det er en første avling.

Datumpalmen er en av få palmer som kan reproduseres gjennom «suckers», som produseres de første årene av plantens liv, som ekstraheres fra moderplanten i størst mulig mengde.

De skal plantes i brede hull og adskilles med mer enn to meter fra hverandre slik at håndflatene ikke kolliderer med hverandre når de er voksne. Pollinering kan være naturlig (gjennom vinden og insekter) eller kunstig, å sette blomstene sammen.

De bør forsynes med vann regelmessig, selv om daddelpalmen motstår tørke, men vannforsyningen vil garantere en bedre produksjon. Det er viktig at røttene har konstant fuktighet, og at de i tillegg tilføres naturlig gjødsel. Når temperaturen faller, anbefales det å redusere vanning, siden svetten er langsom.

Datohøsten er en gang i året, der fruktene fjernes manuelt eller gjennom lange stenger som når bukettene. Det anbefales ikke å riste håndflatene fordi mengden dadler som vil falle er liten og kan skade planten. Det anslås at Hver daddelpalme har en levetid på mer enn 15 år.

dadler bare plukket opp og fikk tørke

Etter høsting, anbefaler å beskjære daddelpalmen med de tørre bladene og rester av forrige beskjæring. På denne måten vil daddelpalmen være klar for en ny bestøvningsprosess.

Skadedyr

Rød palmetreblomst (Phoenicococcus marlatti), som ligger ved foten av bladene og suger saften. De bekjempes med plantevernmidler annenhver til tredje uke.

Palmevevil (Diocalandra frumenti), hvis larver graver røttene, bladene og fruktene av datoen. Det blir behandlet med plantevernmidler etter beskjæring, og hullene som lar igjen, må forsegles.

Rød palmevevil (Rhynchophorus ferrugineus), graver seg også i palmeblader i hjel. Det bekjempes med beskjæring av berørte grener og blader i den kalde årstiden, sprøyting med passende plantevernmidler og total eliminering av alle berørte deler.