Skip to content

Hvordan er kultivering av datoer?

2 de juni de 2021

Datoer er fruktene av et vakkert palme som er lett å ta vare på: Phoenix dactylifera. Det navnet forteller deg kanskje ikke så mye, men det vil sikkert høres mye ut for deg hvis jeg forteller deg at det er datomarkedet. Selv om det ikke er den eneste som produserer spiselig frukt, er den den mest populære på det gamle kontinentet.

Vil du ha et eksemplar i hagen eller frukthagen? Jeg forventer det voksende datoer er veldig, veldig enkelt, siden frøene har høy spirehastighet (det vil si at de pleier å spire praktisk talt alt). Du våger?

Alt du trenger å vite om plantedatoer

Datoer dyrkes om sommeren eller høsten

Daddelpalmen produserer en enorm mengde frukt hvert år. De er gruppert i forgrenede klynger, som dukker opp så snart eggene på blomstene blir befruktet, ofte når de også produserer nye blomster. Dette skjer i løpet av våren; Y på sensommeren / høsten blir datoene modne.

Av denne grunn, du kan dra nytte av – og faktisk er det den mest tilrådelige tingen å gjøre – å plante dem i den sesongen, så snart de er ferdige med modningsprosessen. Hvis du har en daddelpalme, er det et triks som ikke mislykkes og er å høste dem når noen faller til bakken. Men vær forsiktig: det er bedre å fange dem fra palmetreet, fordi de som faller om noen få dager, blir mat til insekter.

Hva trenger du for å spire datoer?

Hvis du ønsker å få en daterute uten å måtte kjøpe planten, Det vil være nok at du får noen datoer og gjør dette som jeg skal fortelle deg nå slik at om noen få uker spirer frøene:

 • Hotbed: det kan være en gryte med en diameter på ca 10 cm (til salgs), et skogsbrett, melkebeholdere (rent) eller lignende.
 • Underlag: universell dyrking (til salgs), spesifikk for frøbed (til salgs), vermikulitt (til salgs), mulch (til salgs), ellers bland torv med 30% perlit (til salgs) eller pimpstein (til salgs).
 • Vannkanne med artisjokk: det trenger ikke å være stort; med 1 eller 2 liter er nok (til salgs), med mindre du skal bruke den til å vanne flere planter, i så fall anbefaler jeg 5 liter (den største kapasiteten, når den er full, veier mye; gjort hvis du ikke Jeg har ikke mye styrke i armene dine, og du må vanne mye potter.
 • Merk med navn og plantedato: Det er viktig, så vel som interessant, å vite hvor lang tid det tar å spire, og også å vite nøyaktig alder på palmetrærne.
 • Datoer: hvis mulig kjøpt i en økologisk matbutikk eller hentet fra palmetreet.
 • La det være vår eller sommer: de trenger varme for å spire.

Hva er trinn for trinn?

Datosenger må ha dreneringshull

Når du har alt det er på tide å følge dette trinn for trinn:

 1. Det første du må gjøre er å fylle potten med underlag.
 2. Vann så slik at den er godt gjennomvåt.
 3. Rengjør datoene godt. Fjern skallet og fjern rester som har blitt festet til frøene med en skurepute.
 4. Deretter legger du maksimalt to frø i potten og dekker dem med et tynt lag med underlag.
 5. Til slutt setter du inn etiketten og legger gryten ute, i full sol.

Hvor lang tid tar det for en daddelfrø å spire?

Så lenge underlaget alltid er fuktig (men ikke vanntett) frø vil spire i løpet av 1-2 måneder. Tiden vil imidlertid variere avhengig av sesongen i året de ble sådd, og om de er friske (det vil si at de er tatt fra palmen for ikke mer enn to måneder siden) eller ikke.

Og likevel, selv om de er friske, gir det deg ingen garanti. Utvilsomt det er mye lettere å få en dateboks fra et nyplukket frø enn fra et frø fra året før, men for å gi deg en ide: Jeg tok en moden dato høsten 2019, jeg plantet den, og den spirte ikke før våren 2020. Andre ganger tar du dem også om høsten, og om to eller tre uker begynner de å komme ut.

Likt, Jeg anbefaler å være tålmodig. Hvis frøene er fine, og hvis de synker ned i et glass vann den første dagen, vil de, eller nesten helt sikkert, spire.

Hvilket anlegg produserer datoer?

Planter som gir datoer er Phoenix

Anlegget som produserer spiselige datoer er Phoenix dacylifera, også kjent som dato eller phoenix. Det er et palme som normalt har flere stammer, men noen ganger har det bare en. Disse er tynne, omtrent 30 centimeter tykke, og det er grunnen til at planten dyrkes både i frukthager og hager. Høyden den når er 30 meter, men når den har flere stammer er den vanligvis mye lavere.

Bladene er pinnate, med blågrønne pinnae eller brosjyrer., et kjennetegn som skiller den fra Kanariøyens håndflate (Phoenix canariensis), som har grønne blader på begge sider, samt en tykkere koffert. På den annen side, som de aller fleste Phoenixes, har den skarpe pigger på rachiene (det er stammen som brosjyrene spirer fra, som er festet til kofferten).

Datumpalmen er et palmetre som trenger ikke mye stell: bare et solrikt sted fra ung alder, et land som drenerer vann og varme selv om den tåler frost ned til -4 ° C. Når den er etablert i bakken, motstår den tørke godt; slik at risikoen kan bli en og annen.

Uansett, Du bør vite at det er andre palmer som produserer spiselige frukter som kalles dadler, som det samme kanariske palmetreet, eller Senegal-palmetreet (Phoenix hviler), selv om smaken sies å ikke være så god.

Jeg håper du liker å se dem vokse. God beplantning!