Skip to content

De 10 potteplantene du alltid vil drepe

5 de juli de 2023

Da jeg spurte leserne mine på Facebook hvilken potteplante de alltid så ut til å drepe, lengtet tusenvis etter å tilstå. Vegecide er utbredt i hele landet, ettersom folk forlater planter gitt som gaver eller misforvalter de de tar med inn fra hagene sine. Hver død skyldes vanligvis en av tre årsaker.

Årsaker til at potteplanter mislykkes

For mye vann

De fleste potteplanter trenger vanning omtrent en gang i uken. Det kan bare være en gang i måneden for planter som lagrer vann i bladene og stilkene, for eksempel sukkulenter. Våt jord fører til råtnende røtter og rask død.

Planter hater å være inne

Lyset er for svakt, og luften er for tørr. De fleste hardføre planter trenger også en kald hvileperiode ute. Så nei, du kan ikke ha en dverg Alberta-gran på badet med mindre den er falsk.

Katter forårsaker ugagn

Katter kan også stave undergang for små potteplanter. De vil tygge på dem, sove på dem, skyve dem av benkeplaten, lirke dem fra vinduskarmen og gni dem til de bare er enkeltceller. Sameksistens er umulig. Lesere synes visse potteplanter er spesielt vanskelige å holde i live når som helst. Jeg har satt sammen en liste slik at du vet hvilken risiko du tar. Jeg har også tildelt hver plante en skyldfaktor fra null til ti (ingen skyld til overveldende skyldfølelse) som du bør føle når den bukker under, samt leservitnesbyrd, slik at du vet at du ikke er alene.

Rød julestjerne i potte på bordet

Lav skyldfaktor

Julestjerne

Skyldfaktor – 0 «Jeg har en vakker julestjerne som går gjennom en langsom, pinefull død akkurat nå.» – Connie Phillips, leser. Det er ingen skam i dette, Connie. Selv om planteoppdrettere har gjort julestjerner mye lettere å dyrke innendørs, med mindre du eier et drivhus, vil eventuelle påfølgende oppblomstringer neste jul være små og ynkelige. Kjøp en ny hvert år og hold økonomien sterk.

Norfolk Island furu

Norfolk Island Pine

Skyldfaktor—0 «Jeg brukte dem som innendørs juletrær, men de døde alltid innen mars.» – Jean Hutchinson. Ja, Jean, og ved å gjøre det gjorde de deg en stor tjeneste. Disse semi-tropiske eviggrønne trærne kan begynne i det små, men slutter aldri å vokse. Til slutt vil de presse gjennom taket og taket, men ikke før alle de nedre grenene har falt. Ingen vil ta slike monstrositeter fra hendene dine. Tell dine velsignelser.

Moth orkideer

Moth Orchid

Skyldfaktor-1 «Orkideer. Jeg tåler dem ikke, og de vet det.» – Lorenza Foxglove, leser. Du kan kjøpe dusinvis av orkideer, men den de fleste synes er «enklest» er møllorkideen (Phalaenopsis). Dette er orkideene du ser utstilt på drivhusbord med utrolig prangende blomster i rosa, lilla, hvite, gule, oransje og – hvis de injiseres med farge – blått. De blomstrer i flere måneder etter at du har kjøpt dem, og går deretter inn i en søvn som de fleste aldri våkner fra. Noen får dem til å blomstre hvert år, men dette er sjeldent. Så når du endelig blir lei av å se på bare blader, kast dem og skaff deg nye. Tre måneder med oppblomstring for $15 per plante er en ganske god deal, med tanke på at et blomsterarrangement koster like mye eller mer og varer omtrent en uke.

Rosmarin i potte på kjøkkenbenk

Rosmarin

Skyldfaktor – 2 «Rosemary. Jeg vet. Patetisk.» – Kelley Sassard, leser. Slapp litt av deg selv, Kelley. Alle som prøver å dyrke rosmarin og andre urter innendørs dreper dem med mindre de har et solfylt vindu eller solrom. Urter forakter innendørs fordi de trenger full sol og godt drenert jord som får tørke ut mellom vanningene. Du overvannet det – du vet at du gjorde det. Innendørs urter er også utsatt for edderkoppmidd og mellus. Bare. Si. Nei.

Engelsk Ivy Topiary

engelsk eføy

Skyldfaktor—3 «Engelsk eføy. Den blomstrer hele sommeren, men så snart den kommer inn i huset om høsten, tørker den ut og faller fra hverandre.» Tom Smith, leser. Eføyen forteller deg noe, Tom. Den avskyr å vokse innendørs! Den får ikke nok lys, men den får edderkoppmidd. Den er perfekt hardfør utendørs, så bare la den ligge der. Ikke føl deg så dårlig med den døde. Der eføy vokser, er det alltid mer.

I et lite lys rom: Maidenhair Fern

Maidenhair Fern

Skyldfaktor-3 «Det går fint til jeg glemmer et minutt å legge vann i rullesteinsbrettet, og så dør det med glede.» – Patti Smith. Du skulle tro en plante som trives i skyggen ville elske å vokse innendørs, men du tar feil. Den hater oppvarmet, tørr inneluft. Ofte dugging av løvet og plassere det på toppen av et rullesteinsbrett vil hjelpe, men ikke hvis du glemmer vannet.

Middels skyldfaktor

Afrikansk fiolett i hvite vaser

Afrikansk fiolett

Skyldfaktor-6 «Moren min dyrket afrikanske fioler i dusinvis. Jeg kan bokstavelig talt drepe én av tre til fem dager.» – Melissa Huston, leser. Husker du alle de vakre afrikanske fiolene som blomstrer i vinduskarmen i din mors og bestemors hus? Du ser det ikke lenger, men de er ikke vanskelige å vokse. Disse blomstene trenger bare et lyst vindu (ingen direkte sol) og godt drenert jord. Våt jord er morder nummer én og sannsynligvis metoden Melissa foretrekker. For å unngå dette, plant fiolen din i en selvvanningskrukke designet for fioler. Du kan også sette potten i en tallerken fylt med vann så lenge det tar før jorden på toppen blir fuktig. Tøm deretter tallerkenen.

Julekaktus i gryte

Julekaktus

Skyldfaktor – 6 «Jeg har to av disse som en 98 år gammel dame fra kirken ga meg! Den ene er fra hennes mors anlegg, og den andre er fra planten hennes! Om sommeren holder jeg dem ute på vårt overbygde dekk og ta dem med inn når det blir kaldt. De står foran et vindu, og jeg åpner gardinene, så de får indirekte dagslys! Og jeg vanner ikke før de er tørre!» – Sheila Luster, leser. Vel, Sheila, du sa omtrent alt. Riktig tatt vare på kan en julekaktus vare i flere tiår. Alt den trenger er et sterkt lys (ingen direkte sol), god drenering og vanning omtrent en gang i uken. For å få blomster, gi den 14 timers mørke per dag i fire uker fra høsten.

Fredsliljeplante i et lyst hjem

Fred Lily

Skyldfaktor – 7 «Jeg dreper. Hver eneste. En.» – Stephanie Haynes, leser. Hver og en? Du tuller, sant? Jeg har hatt fredsliljer (Spathiphyllum sp.) over hele huset i årevis. De er enkle. Bare gi sterkt lys (ingen direkte sol) og vann når bladene begynner å henge og gjødsle hver par måneder. Hvis de ikke blomstrer, gi dem sterkere lys. Ingen sympati for deg, Stephanie!

Høy skyldfaktor

lavendel plante blomster i potten

Lavendel

Skyldfaktor—10 «Jeg kan ikke holde lavendel i live.» – Melissa Thompson, leser. Leste du ikke om plante syv, Melissa? Urter, lavendel er en, er vanskeligere enn bedervede fruktkaker å dyrke innendørs. Lavendel er en smerte å vokse utendørs. Hvorfor ville du ta det med innendørs? Jeg må gi deg en ti for denne.