Skip to content

De forskjellige typene av treblader

3 de juli de 2021

Trær utmerker seg, ikke bare av størrelse eller farger og / eller sprekker i barken på kofferten, men også og fremfor alt av deres ark. Dette er en av de viktigste delene av planten, fordi takket være dem kan de puste, utføre fotosyntese og derfor vokse. Samtidig gir de oss noe som er viktig for oss: oksygen.

Vi slutter ikke å tenke på det fordi vi tar det for gitt at vi alltid vil ha den gassen som er viktig for livet, men realiteten er at etter hvert som befolkningen øker, øker også etterspørselen etter tre. Dermed ødelegger mennesker alle skogene i verden. Men selv om dette kunne snakkes om lenge, vil vi i denne artikkelen fokusere på de forskjellige typer treblader og i andre kuriositeter av disse utrolige plantene.

Variasjon av trebladformer

Bladmorfologi

I dette bildet kan du se antall former bladene kan ta. Det er ganske mange, ikke sant? Dette er fordi hvert tre har sin egen tilpasningsmekanisme. Dette betyr at hver art har sin egen strategi for å være i stand til, ikke bare å overleve, men også å tilpasse seg forholdene til opprinnelsesstedet; forhold som endrer seg litt etter litt – vi snakker om tusenvis og til og med millioner av år – og gradvis.

Og er det at planter, og spesielt trær, må møte et stort antall fiender siden de er frø. Sopp, insekter, virus, bakterier, planteetende dyr … og vann. Ja, vann kan også påvirke dem siden hvis det holdes lenge på bladet, blir det tørt, siden det har tette porene. Det er gjennom porene de puster, men hvis bladene ikke drenerer vannet godt, kan de ha det veldig dårlig.

Når vi ser et tre, er det første vi ser på størrelsen, men når vi kommer nærmere, fokuserer vi på detaljene: bark av stammen, arrangement av grenene, blomster hvis den for øyeblikket har dem, og på arkene. Avhengig av morfologi, kan vi vite hvilken art eller slekt det kan være.

Hvordan skille mellom typer treblad

Det er mange typer treblader

For å kjenne til de forskjellige bladtypene som eksisterer, må vi vite hvordan vi kan skille mellom delene av bladene som nesten alle har til felles. Hvert tre har så å si sitt eget fingeravtrykk og representeres av bladene. Alle har en unik egenskap, og det er derfor nødvendig å kjenne delene som utgjør trærnes blader for å forstå hele klassifiseringen.

La oss se hva de forskjellige delene av trebladene er:

  • Petiole: refererer til basen som forener grenen med stammen på planten eller bladet. Det er en tynnere og mer sylindrisk struktur som kan være liten. I noen tilfeller har noen planter ikke petiole på bladene.
  • Bestemmelser: de er deler av planten som dannes på hver side av bladbunnen. De genereres i alle planter som har et saftransportsystem kjent som en vaskulær plante. Bøyler kan variere i form og størrelse. Det er vanligvis en på hvert blad, og hovedfunksjonen er å beskytte bladets primordium. Når det forhåpentligvis allerede har vokst, har det en tendens til å forsvinne.
  • Limbo: Det er også kjent under navnet på arket og er den flate delen av arket. Overflaten kalles bunten og har normalt en mørkere farge, og underflaten er undersiden som blir lysere i fargen. Det er flere klassifiseringer avhengig av bladet og kanten de har: glatt eller hel, flikete, serrated, split, split eller serrated. Mer informasjon.
  • Toppunkt: toppen av bladet er den øvre enden. Det er det motsatte av basen. Det er ikke alltid godt definert siden det avhenger av bladets form og tresorten.
  • Ribbein: er alle nervene som finnes i bladet. Det er gjennom dette vaskulære nettverket at saften sirkulerer og kommuniserer med resten av planten.
  • Axillary knopp: det er samholdspunktet som eksisterer mellom bladet og stammen. Det spesialiserer seg i å lage skudd som kan reprodusere eller forbli sovende. Det er en av de viktigste aspektene for reproduksjon av planter.

Klassifisering av treblader

Blad utfører fotosyntese

Vi skal se hva som er de forskjellige aspektene som trebladene klassifiseres etter. Det første av alt er å vite det formene på bladene bestemmes av miljøet de finnes i. Dette er fordi i hver lang tilpasningsprosess kan hver bladform tillate en eller annen grad av utvikling. La oss se hva som er de viktigste klassifiseringene av formene på trebladene:

Klassifisering av treblad etter form

  • Enkel: er de der et enkelt blad blir født i hver petiole. Det vil si at det blir født et blad på hver petiole.
  • Sammensatte: er de der det er dannet flere leddblad som kalles brosjyrer fra petiole.

Klassifisering av treblad etter ribbe

  • Uninervias: er de som har en enkelt sentral nerve. De vanligste finnes i trær som furu. Furublader er veldig tynne kalt acicular og er resultatet av tilpasningsprosessen av bartrær til lengre perioder med tørke.
  • Plurinervias: I motsetning til den forrige, har den en forgrening av nervene. Disse plantene har tilpasset seg forhold med høyere mengder fuktighet, og de fordeler derfor saften bedre.

Som du kan se, er det forskjellige former av treblader i henhold til hver art. Jeg håper at du med denne informasjonen kan lære mer om formene på trebladene.