Skip to content

Delene av en rot

23 de juli de 2021

For hagearbeid, jordbruk eller generelt noe som har med planter å gjøre, er det nødvendig å kjenne delene av den, funksjonene og hvordan man optimaliserer vanningen og forholdene til planten slik at den kan være i optimale forhold.

I dag kommer jeg for å snakke om de forskjellige delene som utgjør roten til en plante. Å vite hvilke deler av roten kan hjelpe oss når vi sår planter, vanner dem, vedlikeholder dem, vet hvilken jordtype som er best for dem osv. Vil du vite mer om rotens deler?

Rotkarakteristikker

vannrøtter

Før vi kjenner til de forskjellige delene som utgjør røttene, ville det være bra om vi kjente til funksjonene og egenskapene som disse utfører i løpet av plantens levetid. Det første er å kjenne egenskapene til røttene.

Vel, roten er født fra fosteret i embryoet og mangler stilker, blader eller grener. Lengden og fargen på røttene varierer og avhenger av plantetypen. Roten er organet som planten har som gjør det mulig å holde det og er nødvendig hvis det vil absorbere mineralsalter og vann fra jorden og transportere dem til resten av planten. Det fungerer som et reserveorgan for å akkumulere stoffer og næringsstoffer som senere vil bli assimilert.

De fleste røttene er under jorden og skaffer næringsstoffer fra jorden. Men det er også vannrøtter og til og med luftrøtter. Mange av røttene er nyttige og tjener som mat, som rødbeter, gulrøtter og kassava; andre fungerer som medisin, for eksempel ingefær; og andre brukes i industrien, for eksempel gurkemeie.

Rotfunksjon

luftrøtter

Røttene oppfyller forskjellige funksjoner i planten, avhengig av type. Dette er imidlertid de vanligste funksjonene:

  • Den oppfyller funksjonen absorpsjon. Dette er den mest kjente funksjonen, og det handler om å absorbere vannet og mineralstoffene som er oppløst i det gjennom de absorberende hårene de har.
  • En annen funksjon er å fest planten til bakken for å holde dem festet og i god stand. Dette stemmer ikke når det gjelder luftrøtter eller røttene til flytende vannplanter.
  • De utfører en kjørefunksjon. Det vil si at roten er den som fører det absorberte vannet til resten av planten for fôring og riktig funksjon. I tillegg leder den også mineralene den får fra jorden.
  • Fungerer som matreserveorgan. Ikke bare er den i stand til å absorbere næringsstoffer fra jorden og lede den gjennom hele planten, men den er også i stand til å reservere næringsstoffer når planten trenger næringsstoffer og miljøet mangler.

Rotdeler

deler av en rot

Når vi har sett egenskapene og funksjonen som roten oppfyller, vil vi se hvilke deler de har:

  • Nakke: Røttene har nakken som ligger på nivået av jordoverflaten og er den som kommuniserer roten med stammen.
  • Forgreningsområde: I dette området som finnes i nakken og det hårete området (området der de absorberende hårene finnes) er der røttene forgrener seg og danner andre sekundære røtter for å øke arealet for absorpsjon av næringsstoffer, vann og mineraler.
  • Hårete område: I dette området er hårene ansvarlige for absorpsjonen av mineraler, vann og næringsstoffer. Den har en konisk form, med de nedre hårene kortere enn de øvre.
  • Celledeling sone: Det er området som er inkludert mellom pilifersonen og hetten. Det er i dette området der rotvekst finner sted.
  • Mestring: Det er den stive hetten som beskytter tuppen av roten når den kommer inn i jordens indre.

Med denne informasjonen kan du vite hvilke deler røttene har og deres funksjon for planter.