Skip to content

Den chilenske hasselnøtten, et frostbestandig frukttre

8 de juli de 2021

De Chilensk hassel Det er et veldig interessant frukttre å ha i hager og frukthager som har et temperert klima og til og med med kalde vintre; faktisk kan den leve og utvikle seg uten å ha noen form for problem i områder der temperaturen faller til -12 ° C når den først er etablert, noe som er veldig interessant, tror du ikke? 🙂

Hvis vi snakker om vedlikeholdet, krever ikke komplisert eller kontinuerlig pleie så lenge forholdene han lever i er tilstrekkelige.

Kjennetegn på den chilenske hasselnøtten

Chilensk hasselnøtt voksen

Hovedpersonen vår, hvis vitenskapelige navn er Hasselnøtt Gevuina, er et eviggrønt frukttre (det vil si det forblir grønt hele året), hvis høyde kan være mellom 3 og 20 meter. Bladene er lyse grønne, og blomstene er gruppert i lange, aksillære, kremhvite klynger. Frukten, hasselnøtten, er en spiselig svart valnøtt.

Dyrking og vedlikehold er enkel, som jeg skal fortelle deg nedenfor. Så mye at den ofte plantes i hager i mange deler av verden, for eksempel de i Irland eller California.

Chilensk hasselnøttpleie

Chilenske hasselnøttfrø

Hvis du vil ha en chilensk hasselnøtt, må du ta hensyn til følgende:

plassering

Det er et tre som, på grunn av dimensjonene det når som voksen, og dets behov, må plasseres utenforI halvskygge, beskyttet av trær eller høye hekker, spesielt unge, som er når det er mest følsomt for kulde, og støtter bare opptil -4 ° C. Men når den vokser opp, kan det ta litt mer.

Irrigasjon

Chilensk hassel motstår ikke tørkeMen han liker ikke vannlogging for mye heller. Det er en plante som krever regelmessig vanning hele året, og er hyppig om sommeren og noe mindre resten av sesongene.

Vann ved solnedgang eller første om morgenen, slik at treet på den ene siden kan få mer tid til å hydrere, og for det andre slik at du kan spare litt vann.

Bruk regnvann når du kan, eller uten kalk. I tilfelle du bare har kranen og den er veldig vanskelig, med høy kalkkonsentrasjon, fyll en beholder med den og la den hvile over natten. Dagen etter kan du bruke den i den øvre halvdelen av beholderen og prøve å ikke flytte vannet for mye.

Land

  • Verft: den må være fersk, rik på organisk materiale og med god drenering.
  • Blomsterpotte: Det er ikke en plante som kan dyrkes i en gryte gjennom hele livet, men den kan dyrkes i ungdomsårene. I tilfelle du skal ha den i ett, fyll den med en blanding av mulch og 20% ​​perlit eller lignende.

Transplantasjon

Enten du vil overføre den til bakken eller til en større gryte, du må gjøre det om våren, når risikoen for frost har gått. Du vil vite at det er på tide å transplantere det når du ser røttene komme ut av dreneringshullene i potten, eller når den allerede har okkupert det hele til det punktet at veksten ser ut til å ha stoppet.

Gjør det forsiktig for ikke å manipulere røttene for mye, for hvis det blir skadet, vil det koste mer å overvinne det. Av denne grunn er idealet å vanne det samvittighetsfullt dagen før, slik at jordkornene som danner substratet er mer «sammen» av hverandre, og oppnår at når du vil fjerne planten fra potten, roten kule eller jordbrød smuldrer ikke opp.

Abonnent

For at du skal vokse med helse og styrke, det er veldig interessant å betale det om våren og sommeren med organisk gjødsel som ormekompost eller hestegjødsel.

Hvis den er i en gryte, kan du bruke flytende gjødsel som guano ved å følge instruksjonene som er spesifisert på produktemballasjen.

Beskjæring

Det er ikke nødvendig å beskjære den chilenske hasselnøtten, men det anbefales å fjerne tørre grener, svake og de som er ødelagte på slutten av vinteren med beskjæringsverktøy desinfisert med et desinfeksjonsmiddel eller lignende produkt, som apotekalkohol eller oppvaskmaskin.

Multiplikasjon

Chilensk hassel multipliserer med frø om våren, som kan sås i såbed med like store deler torv og perlit. Plasser såbedet utenfor, i halvskygge, og hold underlaget fuktig (ikke oversvømmet).

Hvis alt går bra, vil de spire gjennom hele sesongen.

Rustikk

Den motstår frost ned til -12 ° C en gang voksen og etablert, og høye temperaturer opp til 40 ° C.

Hvilke bruksområder har den?

Den chilenske hasselnøtten er flerårig

Det er en veldig vakker plante, med flere bruksområder:

Pynt

Den kan oppbevares som et isolert eksemplar, i justeringer eller i grupper. Det er en fantastisk art, som gir god skygge og heller ikke trenger mye pleie.

Kulinarisk

Fruktene er spiselige, å kunne spise som dessert, eller som en matbit, enten rå, kokt eller kokt. De er en god kilde til vitamin E og betakaroten, så helsen din vil også ha nytte.

På den annen side har honningen som produseres med blomsternektaren en behagelig smak, konsumert for eksempel på toast.

Medisinsk

nøttene bidra til å bekjempe kolesterol, og oljen deres brukes til å ta vare på huden for dens antioksidantegenskaper.

Tre

Den brukes i skap, håndverk og som innvendig veggkledning.

Har du hørt om den chilenske hasselnøtten?