Skip to content

Den grettene gartnerens favorittmamma

20 de januar de 2023

Jeg har aldri vært en stor fan av pottemammaer. Kanskje det er fordi de vanligvis vises på verandaer og mine to rosa flamingoer trenger ikke konkurrentene. Eller kanskje det er fordi jeg er en hageaktig person som liker planter som opplever livet i bakken og blir større og bedre med årene. Det siste er absolutt tilfelle med denne spesielle mammaen som går under navnet «Cathy’s Rust.» Jeg har aldri sett blomster i denne fargen før. Fra navnet kan du kanskje si rustrødt med gule senter, men det skjønner ikke helt. Jeg har lyst til å beskrive dem på samme måte som en vinkjenner som vurderer en fin årgang. «Når knopper åpner seg, kjenner jeg kirsebærtomatrød, som går over etter hvert som blomstene eldes til lysere gresskarkoraller med noter av persimmon, sagbladrust og terrakotta, og avslutter med forslag av modne ferskener og «Cox’s Orange Pippin»-eple.» Jepp, det er det jeg ser. Du vil ikke finne «Cathy’s Rust»-krysantemum på ditt gjennomsnittlige hagesenter fordi den ikke dyrkes av millioner i drivhus til hagemarkedet Halloween til Thanksgiving. Det er en passsalong-variasjon som deles fra venn til venn gjennom generasjonene. Jeg fikk min fra Jason Powell, eier av Petals fra Past Nursery i Jemison, Alabama, som spesialiserer seg på arvestykkeplanter. Den opprinnelige planten hans kom fra vennen hans, Cathy Blackwell, som igjen fikk fra moren. Hvor moren hennes fikk det er tapt for historien. Hvis folk ikke hadde elsket og delt det, kan det godt ha forsvunnet fra jordens overflate.

Det er enkelt å dele denne mammaen. Den vokser 2 til 3 fot høy og bred, og danner en stadig ekspanderende klump. Når klumpen blir for stor, deler du den bare om våren eller etter at den er ferdig med å blomstre om høsten og gir delingene. Det er veldig enkelt å dyrke. Den trenger bare full til delvis sol, godt drenert jord og sporadisk vanning under tørke om sommeren. For at stilkene ikke skal bli for lange og slemme, kuttet jeg dem halvveis i juni. Avhengig av hvor du bor, kan du forvente uker med blomster i september, oktober og november. Blomster tiltrekker sommerfugler og hummere og lager også langvarige snittblomster. Etter at de siste blomstringene har falmet, kutt planten til bakken. Dessverre er Jason utsolgt for «Cathy’s Rust» for i år, så hvis du er like gaga over fargen som meg, må du bestille neste vår. Men skulle du finne deg selv å rusle forbi huset mitt på Thanksgiving, tror jeg at jeg kan spare en bit.