Skip to content

Den hemmelige grønnsakshagen

4 de oktober de 2022

Spiselige matvarer får en dårlig rap for å være skjemmende, men P. Allen Smiths gård i Arkansas beviser at disse sengene kan være produktive og pene. Her gir han tips til en vakker (og nyttig!) grønnsakshage.

P. Allen Smiths hemmelige hage

Tradisjonelt sett favoriserer vi våre blomsterhager for deres fargerike skjønnhet og våre grønnsaksenger for deres mengde spiselige varer. Men å kombinere begge deler er noe hagedesigneren, forfatteren og TV-personligheten P. Allen Smith vil at du skal vite hvordan du gjør. Her deler Smith med oss ​​noen av prinsippene og ideene som hjelper til med å holde grønnsakshagen hans vakker – selv om høsten når bedene vanligvis begynner å se litt utslitte ut.

Enkel idé 1

Enkel idé 1

Kjøp din eventyrlige arbor i en fôrbutikk.

Vil du ikke bygge en dyr og komplisert buegang? Vurder å angripe en fôrbutikk eller jernvarehandel for å finne rimelige storfepaneler i stedet. Bøy panelene over en sti, og stabiliser med enkle staker som arboren over. Denne enkle løsningen gir en struktur for aspargesbønner å vokse på og vinranker å klatre. Det skaper også en skyggefull gangvei fra den ene siden av hagen til den neste.

Enkel idé 2

Enkel idé 2

Krydre hagen din med fargerike blader.

En flekk med lys lilla coleus (synlig her i mellomgrunnen) fungerer som et utropstegn i et hav av grønt. Det er blandet med en uformell utstrømning av grønnsaker og blomster for å skape kontrast i sengene, mens staselige sedertre-tuteurs legger til struktur og formalitet.

Enkel idé 3

Enkel idé 3

Behandle gresskar som skulpturer og stubber som piedestaler.

«Å legge ut en hage er litt som å male et bilde,» sier Smith. «Du vil ha alle malingene dine foran deg før du begynner.» Her består «paletten» hans av høybed, gresskar og stubber, som kombineres vakkert for å skape et tablå med flere fokuspunkter. Og veiene mellom sengene konvergerer til et enkelt, dramatisk utbrudd av coleus i en enkel trådurne. Å lage flere fokuspunkter sikrer at uansett hvor du er i hagen, er det alltid noe herlig å se.

Enkel idé 4

Enkel idé 4

Skjul grønnsakene dine blant vakre blomster.

Ringblomster og zinnias gir denne høsthagen lystige fargeutbrudd og kan kamuflere mindre attraktive planter. Men mange bladgrønnsaker (som grønnkål, salat og kål) og blomstrende urter (som gressløk, fennikel og borage) er både pene og deilige. Så mens du planlegger, husk: Det er ingen «feil side av bedet» i hagen. For all del, gå for et bredt utvalg av blomster, grønnsaker og urter.