Skip to content

Den komplette guiden til beskjæring av asaleaer

9 de oktober de 2022

Hver vår lyser asalea opp hagene våre med en overflod av fargerike blomster. Disse klassiske buskene driver over landskapet som prangende skyer. Når de er etablert, trenger de lite omsorg. Beskjær dem riktig, og se planter produsere lag med vakre klokkeformede blomster.

Hvilken type asalea trenger beskjæring

Før du plukker opp noen beskjæringssaks, sørg for at du vet hvilken type asalea du har. Det er to klasser av asalea: innfødte asaleaer og asiatiske asaleaer. Begge er underklasser av rhododendronfamilien. Innfødte asalea – noen ganger kalt «vill kaprifol» for deres duftende blomster med lange støvbærere – er løvfellende, noe som betyr at de mister bladene om høsten. De trenger aldri beskjæring med mindre det er for å fjerne en ødelagt gren eller sykt område av planten. Asiatiske asaleaer er de eviggrønne som nesten alle i sør planter. Eviggrønne asaleaer kommer opprinnelig fra Japan. Innenfor denne klassen er det to populære grupper: Kurume-hybrider og sørindiske hybrider. Kurume-hybrider, som «Coral Bells», «Hino Crimson» og «Hershey’s Red,» er tette, kompakte planter med små, blanke blader og vokser omtrent 3 til 4 fot høye. De blomstrer tidlig og blomstene skjuler nesten løvet. Sør-indiske hybrider vokser minst dobbelt så store og mye raskere enn Kurumes og er ikke så tette. De blomstrer også omtrent 1 til 2 uker senere og er ikke fullt så kaldharde, så du ser dem mest fra Carolinas sør. «George Taber» (rosa), «Formosa» (lilla) og «Mrs. GG Gerbing» (hvit) er populære varianter.

Hvorfor du bør beskjære asalea

Som med alle planter, kan presisjonsbeskjæring forbedre luftstrømmen mellom grenene og oppmuntre til ny vekst, noe som gir en sunnere plante. Det kan også holde enkelte plantesykdommer – som mugg – i sjakk. Selektive klipp kan også bidra til å forme en plante til en behagelig, naturlig form som fungerer godt med omgivelsene. Hvis du tilfeldigvis har en plante som overvelder plassen den er plantet i, må du kanskje ta en mer drastisk tilnærming til beskjæringen for å få azaleaen under kontroll. Du kan kutte overgrodde planter ned til omtrent 1 fot i høyden uten å forårsake langvarig skade på asaleaen.

Når skal du beskjære asalea

Timing er avgjørende hvis du vil at asaleaene dine skal blomstre neste år. Siden asalea blomstrer på gammelt treverk, produserer de blomsterknopper på fjorårets vekst. Sørg for en mengde blomster du kan glede deg over neste sommer, og sett opp klipperen etter våren. Den beste tiden å beskjære er innen en tre ukers periode etter at de er ferdige med å blomstre om våren og har begynt å misfarges og krympe. Dette gir asaleaene god tid til å lage blomsterknopper (som fremstår som bleke, uklare knopper krøllet stramt på tuppen av grenene) til neste år. Venter du til sensommeren eller høsten med å beskjære, risikerer du å kutte av blomsterknoppene og alt du får neste år er en busk full av grønne blader.

Hvordan beskjære asaleaer

Asalea er elsket for sin naturlige luftige form og ser forferdelig ut (og presterer enda verre) når de klippes til boksede figurer. Bruk aldri elektrisk hekksaks når du beskjærer asalea; Å flattopp dine asaleaer ved å trimme bare endene av grenene vil resultere i tett kvistvekst med sparsomt løvverk. Bruk i stedet for det meste håndskjærere for å forme busken til en myk, skylignende form.

Nødvendig verktøy

  • Små håndskjærere eller klippere for trimming av blyantbredde stilker (mindre enn ½ tomme i diameter.
  • Langhåndtaksskjærer er det foretrukne verktøyet når du skjærer grener ½ tomme til 1 ½ tomme i diameter. Håndtakene gir den innflytelsen som trengs for å gjøre rene kutt på treaktige lemmer og lar deg nå inn til midten av busker.

Tips: Hold skjæreverktøy skarpe, slik at bladene deres gjør rene kutt når du skjærer gjennom tre. Mange kvalitetsklippere har erstatningsblad. Små filer designet kun for å slipe blader kan også kjøpes. Sløve verktøy gjør beskjæring vanskeligere og vil knuse og rive stengler.

Bruksanvisning

I de fleste landskap ser asalea best ut når de er minimalt beskjærte, slik at de kan beholde sin naturlige grasiøse form. Noen azalea-hybrider, som Kurume, vokser langsommere enn sørindiske hybrider og trenger vanligvis bare beskjæring en gang i 4-5 år. Sør-indianere vokser raskt og kan trenge trimming hvert år. Uansett hybrid, hvis det har gått en stund siden buskene dine ble formet, har de sannsynligvis vokst til lange trestilker med klynger av løvverk i tuppene – et utseende som ofte kalles «benet». Slik rydder du dem opp:

Vedlikehold Beskjæring

Trinn 1: Fjern lange forvillede skudd ved å nå ned i planten med klippemaskinen og klippe ved siden av større treaktige grener. Kuttene vil bli skjult av omkringliggende løvverk, men denne tynningen tillater sollys og luftbevegelse i midten av busken, noe som fremmer sunn ny vekst. Trinn 2: Kutt ned større, tykkere greiner med grener på samme måte, skjær til litt forskjellige lengder for å lage en skylignende form.

Beskjæring til kontrollstørrelse

Trinn 1: Hvis du har en for stor asalea du vil lagre, kan du skjære den ned med snittere. Bare ikke ta det helt ned; stopp på ca. 1 fot fra bakken. Trinn 2: Etter beskjæring, fôr azaleaen med en saktefrigjørende, vannløselig gjødsel (12-6-6). Vann ofte plantene du klipper ned for å oppmuntre til en flush av suger—spirer av ny vekst—fra stubbene. Trinn 3: Våren etter skal buskene dekkes med mye ny vekst. Reduser antall skudd per stubbe til to eller tre, og etterlater bare de sterkeste og best plasserte.