Skip to content

Den komplette guiden til kameliaer

4 de november de 2022

Sør er hjertet av kamelialandet. Faktisk vanlig kamelia (Camelia japonica) er til og med Alabamas statsblomst. Selv om det ser ut til at disse plantene, som er så godt egnet til vårt område, må ha blitt født her, kommer de faktisk fra Øst- og Sør-Asia. Disse vakre eviggrønne buskene og trærne er medlemmer av tefamilien, Theaceae, og bringe blomster til hagene våre i de kalde månedene. Mer enn 3000 navngitte typer kameliaer finnes i et bemerkelsesverdig utvalg av farger, former og størrelser. De er ikke bladd av rådyr, et annet pluss for livet utendørs i sør. Denne vakre, blomstrende busken er en sørlig favoritt fordi den elsker det sørlige klimaet og har en lang blomstringssesong. (Noen blomstrer til og med om høsten!) Les videre for noen få gode tips om planting og stell av kameliaer i ditt område.

Planteattributter

 • Vanlig navn: Camellia
 • Botanisk navn: Camellia spp.
 • Familie: Theaceae
 • Plantetype: Flerårig, tre, busk
 • Eldre størrelse: 6–14 fot høy, 5–10 fot bred
 • Soleksponering: Delvis, full skygge
 • Jordtype: Organisk rik, godt drenert
 • Jord pH: Sur, nøytral
 • Blomstringstid: Vinter, vår
 • Blomsterfarge: Rød, rosa, hvit, gul
 • Hardførhetssoner: 7–9 (USDA)
 • Hjemmeområde: Asia

Camellia Care

Når det gjelder planting, er vår eller høst bra for de fleste områder. Våren er bedre i øvre sør, hvor rotsystemet trenger tid på å etablere seg før kaldt vær begynner. Sørg for å dekke grundig for å holde røttene kjølige og jorda fuktig. Regelmessig vanning er viktig det første året. Vann grundig for å fukte hele rotklumpen; la deretter toppen av rotklumpen tørke litt før neste vanning.

Lys

Generelt vokser og blomstrer kameliaer bedre i lett, delvis skygge, med ly for varm ettermiddagssol. Dette gjelder spesielt for unge planter, som trives i skyggen av høye trær eller når de dyrkes på nordsiden av et hus. Etter hvert som de vokser seg større og deres tykke bladtak skygger og avkjøler røttene, vil de gradvis akseptere mer sol. Skygge gitt om vinteren reduserer kuldeskader i øvre sør.

Jord

Kameliaer vokser best i organisk rik, godt drenert, lett sur jord. Tilsett organisk materiale om nødvendig for å forbedre jordtekstur eller drenering. Denne planten tåler ikke alkalisk jord, noe som kan føre til lavt jernopptak og gulning av blader. Hvis du vet at jorden din er alkalisk, kan tilsetning av torvmose under planting bidra til å gjøre jorden surere. Få jorda din testet av ditt lokale utvidelseskontor og følg eventuelle anbefalinger for å redusere pH i jorda.

Vann

Etablerte planter (over tre år gamle, spreke og skygger for sine egne røtter) klarer seg med lite tilskuddsvann. Hvis du vanner dem, sørg for at jorden er godt drenert.

Temperatur og fuktighet

Kameliaer foretrekker å vokse i varme, fuktige områder som ligger i USDA-sonene 7 til 9. Overdreven eller langvarig kulde kan forårsake knoppfall i vinterblomstrende typer. Beskytt dem mot sterk vind, spesielt i øvre sør eller nær kysten. De tåler ikke saltspray, så kysten er ikke ideell for kameliaplanting.

Gjødsel

Fôr med en syredannende asalea- eller kameliagjødsel om våren, etter at blomstene har falt; gjødsle igjen på midtsommeren hvis veksten virker treg eller bladverket ser sparsomt ut og begynner å miste sin dypgrønne farge. Påfør til den hastigheten som er anbefalt på etiketten. Ikke overdriv, siden planter dyrket i fruktbar jord trenger lite gjødsel – og aldri mat planter som er syke eller plaget.

Camellia

Typer kameliaer

Hvis du bor i øvre eller tropiske sør og har problemer med å dyrke kameliaer, ta motet: Du kan nå nyte hybrider som blomstrer i ekstremværet som finnes i begge regioner. En rekke arter, særlig den C. oleifera, produsere hybrider som tåler temperaturer så lave som -15°F med liten eller ingen skade forutsatt at de har litt ly for vintersol og vind. Utvalgene inkluderer «Polar Ice» og «Snow Flurry» med hvite anemone-formede blomster; «Vinterens sjarm», rosa peonform; «Winter’s Dream,» halvdoble rosa blomstrer; «Winter’s Fire», med halvdobbelt til pionform, varme rosa blomster midtvinters; «Winter’s Star», lavendel-rosa enkeltblomstrer; «Winter’s Waterlily», hvit vinterdobbel. C. japonica har også en aprilserie med hardføre kameliaer, oppkalt etter den tiden de vanligvis blomstrer i den kjøligere, nordlige delen av deres utbredelsesområde. Disse inkluderer «April Blush», «April Dawn», «April Remembered», «April Rose», «April Snow» og «April Tryst.» Disse japonicaene presterer godt i det tropiske sør så langt som Fort Myers og West Palm Beach i Florida: «Alba Plena», «Debutante», «Gigantea», «Lady Clare», «Mathotiana», «Professor Charles S. Sargent,» og «Red Giant.» Du kan til og med prøve dem i Miami, selv om du må dyrke dem i potter på grunn av den alkaliske jorda der. Hvis du vil tenke utenfor sesongens boks, kan du prøve høstblomstrende kameliaer, også kjent som Sasanqua kameliaer (C. sasanqua). Disse artene vokser mer kompakt enn vanlige kameliaer, og når omtrent 10-12 fot høye og brede ved modenhet. De produserer vakkert, blankt, grønt løvverk og store blomster akkurat mens resten av hagen legger seg til rette for en lang vinterlur. Uansett hvilken kamelia du velger, er det en busk eller to som er perfekt for hagen din. Med litt omsorg og oppmerksomhet vil du ha massevis av lyse blomster som gir glede til rommet ditt i de kjøligere månedene.

Beskjæring

Beskjær kort tid etter at blomstringen er avsluttet. Fjern dødt eller svakt treverk; tynn ut vekst når den er så tett at blomster ikke har plass til å åpne seg ordentlig. Forkort nedre grener for å oppmuntre til oppreist vekst; skjær ned toppveksten for å gjøre ranke busker busker. Ved beskjæring kuttes like over et arr som markerer slutten på forrige års vekst (ofte et litt fortykket, noe grovt område der barkens tekstur og farge endres litt). Å gjøre kutt like over dette punktet tvinger vanligvis tre eller fire dominerende knopper til å vokse.

Forplanter kameliaer

Som mange treaktige busker, kan kameliaer forplantes ved å ta stengelstiklinger. Vent til sen vår eller tidlig sommer etter at blomstringen er over og ny vekst har begynt å modnes, og følg deretter disse trinnene:

 1. Skjær en fersk stilk fem eller seks bladknuter fra spissen.
 2. Skjær stilken i 4-tommers seksjoner, med to sett med blader på hver seksjon. Fjern det nederste settet med blader
 3. Dypp spissen av hver stikling i rothormonpulver.
 4. Sett hver stikling inn i en 4-tommers potte fylt med fuktig, lett pottejord.
 5. Dekk hver stikling med en gjennomsiktig plastpose, og plasser stiklingene på et varmt sted i sterkt, indirekte lys.
 6. Fukt jord når den begynner å tørke ut. Dine nye kameliaer vil være klare til å transplantere når røttene for det meste har fylt potten. Avhengig av årstiden kan du også flytte stiklingene dine til større potter og fortsette å vokse til en større størrelse før du transplanterer.

Hvordan dyrke kameliaer fra frø

Kameliaer blir ikke sanne fra frø, noe som betyr at den resulterende frøplanten ofte ser annerledes ut enn foreldreplanten. Ifølge American Camellia Society produseres overlegne kameliaer sjelden fra frø. Hvis du imidlertid vil prøve å dyrke en, høst frø når belgene begynner å sprekke litt. Bløtlegg i vann i 12 timer for å hjelpe til med spiring. Plant frøene i en fuktig, høykvalitets jord, torvmose eller torvmose og sandblanding. Hold jorden fuktig og frøene vil spire i løpet av en måned (resultatene er best hvis frøene blir plantet umiddelbart etter høsting). Etter spiring kan frøplanter plantes utendørs.

Potting og ompotting av kameliaer

Kameliaer er enestående containerplanter enten du dyrker dem utendørs på en terrasse eller innendørs i et kjølig drivhus. Som en generell regel, plant gallon-størrelse kameliaer i 12- til 14-tommers-diameter beholdere, og 5-gallon i 16- til 18-tommers beholdere. Fyll beholderen med en potteblanding som inneholder 50 prosent eller mer organisk materiale. Sørg for at beholderen har et generøst dreneringshull. For mer informasjon, sjekk ut 15 ting alle Camellia-entusiaster trenger å vite.

Camellia

Overvintring

For å fremme vinterhardhet hos kameliaer, unngå gjødsling eller beskjæring om høsten, noe som kan føre til at planten legger ut øm ny vekst akkurat når temperaturen synker. Hvis du bor i øvre sør, plant på et sted som er skjermet for sterk vind. Kameliaer setter pris på et lag med mulch til moderat jordtemperatur og fuktighet. Mens disse plantene tåler temperaturer ned til 0, kan sent-blomstrende kameliaer miste blomster og knopper til en hard frysing.

Vanlige skadedyr og plantesykdommer

Teskjell er en vanlig skadedyr. Disse skadedyrene ser ut som små brune eller hvite flekker på bladundersiden; sotet mugg vokser på honningdoggen de skiller ut. Infiserte blader blir gule og faller. For å behandle teskala, påfør hagebruksolje eller et systemisk insektmiddel som acefat (Orthene) eller dimetoat (Cygon), følg instruksjonene på etiketten. To soppsykdommer er vanlige. Camellia kronbladssyke får blomstene til å bli brune raskt og deretter falle. Sanitet er den beste kontrollen: plukk opp og ødelegg alle falne blomster så vel som infiserte som fortsatt er på planten. Fjern og kast eventuell eksisterende mulch, og erstatt den med et 4- til 5-tommers lag med fersk mulch. Camellia bladgalle får bladene til å bli forvrengte, bleke, tykke og kjøttfulle; de blir gradvis hvite, deretter brune, og faller deretter fra planten. Den beste kontrollen er å plukke opp og ødelegge berørte blader før de blir hvite.

Hvordan få kameliaer til å blomstre

Budfall er en hyppig klage. Til en viss grad er dette naturlig for alle kameliaer (mange setter flere knopper enn de kan åpne), men det kan også være forårsaket av overvanning, sommertørke eller plutselige fryser. For mer informasjon om problemer du bør unngå når du pleier kameliaer, sjekk ut The Biggest Mistakes To Avoid When Growing Camellia.

Vanlige problemer med kameliaer

Svidde eller gulnede områder i midten av bladene indikerer vanligvis solbrenthet. Brente bladkanter, overdreven bladdråpe eller korkede bladflekker peker vanligvis på overgjødsling. Klorose (gule blader med grønne årer) skyldes planting i nøytral eller alkalisk jord; for å korrigere, mate planten med chelatert jern og endre jord med sphagnum torvmose og/eller hagesvovel for å justere pH.