Skip to content

15 ting alle Camellia-entusiaster trenger å vite

10 de oktober de 2022

Kameliaplanten er en av våre eviggrønne blomstrende favorittbusker. Disse plantene gir noen av de første tegnene på sesongen når de bryter ut i store, fargerike blomster vinter og vår. Avhengig av utvalget blomstrer kameliaer i sprutende nyanser av hvitt, rosa, rødt og magenta, og noen er til og med flekkete og stripete. De gir vakker hagefarge i hele sør. Noen av de mest populære kameliaene å plante i sør inkluderer «Yuletid» kamelia (Camellia sasanqua «Yuletide») og «Early Wonder» camellia (Camellia japonica «Tidlig høst»), som begge finnes i Southern Living Plantesamling. Fra deres prangende blomster til deres høye oppreiste vekst til deres blanke, dypgrønne blader, det er mye å elske med kameliaer. Les videre for noen camellia-fakta alle entusiaster bør vite, og du kan bare lære noe nytt om disse sørstatsfavorittbuskene.

Ikke alle kameliaer blomstrer om vinteren og våren

Mens vi ofte tenker på kameliaer som kaldværsblomstere tidlig på våren, sasanqua kameliaer (hybrider utviklet fra Camellia sasanqua arter) blomstrer om høsten. Disse hybridene gir livlige høstfarger og er enkle å trene inn i espalier-, hekk- eller klatreformer. Prøv «Diana» camellia (Camellia sasanqua «TDN 1110») for frodige hvite blomster og «Alabama Beauty» kamelia (Camellia sasanqua «TDN 1111») for rosenrøde oppblomstringer i oktober og november.

Kameliaer er lyssky damer

Kameliaer trives i delvis skygge med mye beskyttelse mot den sterke ettermiddagssolen. Når de er etablert, vokser de best i godt drenerende jord med minimal vanning.

Camellia er som en vårfôring

Mate Camellia’s med en syredannende asalea eller kameliagjødsel om våren, etter at blomstene har falt; gjødsle igjen på midtsommeren hvis veksten virker treg eller bladverket ser sparsomt ut og begynner å miste sin dypgrønne farge.

Kameliaer krever litt beskjæring

Etter blomstringssesongen krever kameliaer lett beskjæring, inkludert fjerning av døde trebiter og tynning av buskens tette bladverk slik at grenene får plass til å vokse og nye blomster får plass til å blomstre.

Det er tusenvis av kameliahybrider

Det er over 300 kjente arter av kameliaer og utallige tusenvis av hybridkultivarer. Den mest kjente kameliaarten er vanlig kamelia (Camelia japonica). Hvis du bor i øvre eller tropiske sør og har problemer med å dyrke kameliaer, kan du nå nyte hybrider som blomstrer i ekstremværet som finnes i begge regioner.

Kameliaer er hjemmehørende i Asia

Kameliaer kommer til oss fra de østlige og sørlige delene av Asia. I dag kan de bli funnet i vekst rundt om i verden, og i Asia strekker de seg nordover til Korea og sørover til Vietnam.

En fransk botaniker brakte kameliaer til Amerika

Kameliaer ble introdusert til Amerika gjennom havnen i Charleston av den berømte franske botanikeren André Michaux, som etablerte Sørlandets første botaniske hage like nord for Charleston i 1786. Ideelt egnet for Lowcountry-klimaet begynte kameliaer å blomstre i små hager så vel som på store eiendommer .

Camellia er Alabamas statsblomst

Kameliaen ble adoptert som Alabamas statsblomst i 1959. Camelliaen kryssbestøves med fotball i Alabama på den årlige Camellia Bowl. Oppkalt etter statsblomsten starter denne fotballkampen mellom lag fra Sun Belt og Mid-American-konferanser på juledag på Cramton Bowl i Montgomery.

Flere prisvinnende Camellia Gardens er i sør

Fem av syv hager i USA regnet som «hager av fortreffelighet» av International Camellia Society ligger i sør. Disse fem hagene inkluderer: Magnolia Plantation & Gardens i Charleston, South Carolina; Massee Lane Gardens, i Fort Valley, Georgia; Norfolk botaniske hage i Norkfolk, Virginia; Kosaku Sawada vinterhage ved Mobile Botanical Gardens i Mobile, Alabama; og LSU AgCenter Botanic Gardens i Baton Rouge, Louisiana. Hagene må ha en betydelig samling, være godt ivaretatt og være hyggelig å besøke, ifølge ICS, for å tjene hagen til fortreffelighet.

Kameliaer betyr kjærlighet og hengivenhet

Kameliablomster har flere symbolske assosiasjoner. I USA betegner kamelia temaer som kjærlighet, beundring, lengsel, tilbedelse, hengivenhet, hengivenhet, begjær og lidenskap. I Japan er kameliablomsten (eller «tsubaki») er verdsatt for sin skjønnhet og har assosiasjoner til det hellige og det guddommelige.

Kameliaer er relativt hjortbestandige

Rådyr og andre hageplager er ikke kjent for å plage kameliaer. Disse buskene er vanligvis ikke hjortens favorittsnacks, noe som gjør dem til et godt valg for planting i områder over hele sør hvor det er kjent at hjort beiter.

Kameliaer kan bli veldig høye

Disse buskene er vanligvis ikke lav-til-bakken dyrkere. Mens noen få kameliaer vokser fra 2 til 4 fot høye, vokser andre rett opp på sterke trestammer og kan nå høyder på 6 til 15 fot høye med 4 til 7 fots bredder. En av de største kameliaartene er kjent for å vokse så høyt som 20 fot høye.

Kameliaer er en del av en berømt golfturnering

Det 10. hullet på Augusta National Golf Club, hjemmet til Masters Tournament, kalles «Camellia», hvor flere arter av eviggrønne busker vokser. Golfbanen er en tidligere barnehage, hvor kameliaene, importert fra Japan, først ble dyrket sammen med en rekke klassiske sørstatske planter, busker og trær.

Kameliaer var favoritten til et moteikon

For den anerkjente motedesigneren Gabrielle «Coco» Chanel ble kameliaen et av emblemene hennes, ifølge CHANEL, som hun brukte i design av sko, vesker, belter og smykker, og løftet blomsten til ikonstatus av det franske motehuset.

Kameliaer spiller en rolle i Harper Lees roman To Kill a Mockingbird

Et av handlingspunktene i Harper Lees klassiske 1960-roman involverer Jem Finch (Atticus» sønn og speiderbror), fru Henry Lafayette Dubose og hennes kameliablomster. Er kameliaer dine favorittblomstrende busker? Har du kameliaer i hagen din eller pleier du dem i containere?