Skip to content

Det er eikenøtt sesong!

27 de juli de 2021

Ja, mine herrer, ja, holmeikene er ferdige med å modne fruktene, og det er på tide å samle dem, enten til konsum eller til så dem. Vil du dra nytte og prøve lykken med noen? Å plante et tre er en fantastisk opplevelse som vi alle burde ha, minst en gang i livet. Og hva er bedre enn å plante et så populært tre som Quercus ilex?

Forbered hansker og underlag, og la oss fortsette med å starte oppgaven. Hvis du ikke vet hvordan du gjør det, ikke bekymre deg. Du trenger bare å gjøre en ting: fortsett å lese. Og hvis du endelig er i tvil, Ta kontakt med oss og vi vil svare deg så snart som mulig.

Quercus ilex

Men først … litt botanikk. Det merkelige navnet du har lest før i kursiv, er det vitenskapelige navnet på eik. Alle arter av slekten Quercus har mer eller mindre samme type frukt; de varierer spesielt i størrelse og smak. Men uten tvil den som mer er kjent som eikenøtt er vår hovedperson i dag.

Dette er et eviggrønt tre innfødt i Middelhavsområdet. Selv om det er en art hvis høyde er viktig – den kan nå 25 meter -, kan vi også finne eksemplarer som vokser som busker. Sol elsker, motstandsdyktig mot tørke og mild frost, kan vokse i alle typer jordsmonn, inkludert kalkstein.

Den reproduserer seg hovedsakelig av frø som samles mot slutten av høsten. For å oppnå en høy prosentandel spiring, anbefales det å stratifisere dem, det vil si gjøre dem avkjølte i to måneder i kjøleskapet ved ca 6 grader.

Tupperware

Du trenger følgende for dem:

  • en tupper, helst gjennomsiktig, selv om den kan ha en ugjennomsiktig farge som den som er sett på bildet
  • elvesand eller vermikulitt
  • en bit av Vann som noen dråper soppdrepende middel vil ha blitt tilsatt
  • og selvfølgelig frø, som vi vil ha fjernet »fiberen» som beskytter en av sidene

Når dette er oppnådd, fortsetter vi til »purken» av frøene i tupperen, og til slutt vil vi vanne litt, nok til at det blir litt fuktighet. Deretter legger vi tupperen i kjøleskapet – i grønnsaksregionen – og etter to måneder kan vi fortsette å så i såbedet.

Når de er stratifisert, overfører vi dem til et frøplantebrett eller til potter. Vi vil bruke et underlag basert på svart torv som inneholder en viss prosentandel av dreneringsmateriale (for eksempel perlit eller leire baller), og vi vil plassere dem i full sol holder alltid litt fuktighet. Vi vil sette dem «liggende» på overflaten, og dekke dem med et tynt lag med torv. Hvis alt har gått bra, vil du om noen få uker kunne nyte dine egne holmeik.

Sist men ikke minst: ikke glem å dra vanning med soppdrepende middel innimellom slik at soppene ikke kan skade plantene dine. Disse opportunistiske organismer vil ikke nøle med å dukke opp ved det minste tegn på svakhet i treet.

Kos deg med å plante eikenøttene!