Skip to content

Dianthus: Hvordan ta vare på den søte William-blomsten

26 de februar de 2021

Dianthus (Di-AN-Dermed) er perfekte potteplanter som også er kjent som pinks eller Sweet Williams – Dianthus barbar.

De tilhører familien av nelliker og har en merkelig krydret aroma når de blomstrer.

De er årlige, toårige eller flerårige planter som for det meste er glad i potteplanter på forskjellige grenser. De har vist seg å være en av de eldste plantene som dyrkes.

Mens ville varianter av Dianthus-planter er særegne for Nord-Europa, Sør-Afrika, Kina, Asia og Alaska-regioner i verden. Disse nellikene har også blitt dyrket i drivhusene og brukes til vinsmaking i Frankrike og Spania.

Dianthus Pinks har laget mange poster, hvorav den ene var at de var de første og dermed eldste plantene som ble dyrket i drivhus; for det andre er de tilfeldigvis de første plantene som det er skrevet en bok på.

Sweet William-blomster har duftende blomster, flotte varianter som kan vokse fra 20 from inches til 3 ′ meter høye planter. Den haugete strukturen produserer blomster i klynger.

Hvordan ta vare på Dianthus og varianter

Som vi vet Sweet William blomster, også kjent som Dianthus barbatus, kan være årlige, flerårige eller toårige. Det er flere varianter i hver kategori og over 300 varianter totalt.

Det mest populære årlige utvalget av Dianthus-planter er kinesiske pinks også kalt dianthus chinensis. Hardy i sonene 6-9, med riktig pleie Dianthus Chinesis gjør det bra som en containerplante. Kina-rosa lever vanligvis et kort liv som sjelden overlever mer enn to år, noe som gjør dem mer til en toårig enn en flerårig.

Flerårige typer inkluderer hytte, gressrosa, cheddar, og disse har en særegenhet i løvfarge. Løvverket er blågrått i fargen for alle disse, og noen ganger kommer det også i en regnbue med farger.

Sweet William-blomstene (Dianthus firewitch), en gang kronet som årets flerårige plante, ble oppdaget av en tysk hagebruk. Mange dyrkere elsker brennheksblomster og selve den flerårige planten, da de er en flott grenseplante for sonene 3-9. Kronbladene ser dyprosa og magenta ut, mens de utstråler en nydelig, duftende duft som nellik.

En annen flerårig plante som gartnere elsker er Dianthus-superbussen, også kjent som suveren rosa eller frynserosa. Blomstene har vakre farger som spenner fra subtil blekrosa til en overdådig, dyp-syrin.

Dianthus kahori eller jomfrurosa er en hybrid dianthusblomst som lager en ryddig kantplante. Den vokser sent på våren, har utvidede blomster og ganske lett å dyrke.

Sweet William-blomsten er lys, duftende og omsåder seg selv og er toårig i naturen. Noen dobbelblomstrende varianter som Allwood Sweet William-pinks utvikler seg i et område på 6 – 18 tommer i høyden.

Hva er vekstkravene til Dianthus?

Dianthus-planter vokser godt i kjølig klima. Fruktbar, alkalisk og godt drenert jord er egnet for dyrking av disse staudene. De bør plantes på et sted der de får delvis sollys i minst 4-5 timer på dagen.

Søte William-planter tåler ikke vanning da det blir løvverket gult. Vanning en gang i uken er akkurat nok for Dianthus. God og kontinuerlig luftsirkulasjon rundt stilkene er veldig viktig for å dyrke disse.

Voksende Dianthus Seeds

Våren er den beste sesongen for å plante dianthus, og du kan begynne å dyrke frøene innendørs før den siste frostsesongen for at de skal blomstre om våren. Frøene kan også plantes i jord der det er sollys, rett før våren, slik at de vokser når det er sommer.

Sweet William-frøplanter bør ikke plantes veldig dypt, plant dem 1/8 tommer dypt i en lett drenering av jord som er mildt basisk (PH 6,75). Jorda skal legges godt på disse frøene og skal holdes fuktige til frøene spirer.

Frø kan reddes fra et tidligere parti for planting i de påfølgende årstidene. Planter fra frø blomstrer ikke før etter ett år.

Formerer Dianthus

De flerårige dianthus-variantene kan dyrkes fra stiklinger og deling. For dette trenger du myke stiklinger av planter tatt om våren eller sommeren, og disse kan plantes om høsten. Planter dyrket av stiklingene blomstrer ikke før neste år.

Å dele de etablerte klumpene er en enkel måte å forplante Dianthus-plantene på. Denne metoden forynger også de eldre klumper som blir uproduktive over tid. Som andre flerårige planter, må du bruke gafler og fjerne jorden og ta den gamle planten til side. Her kan du plante de nye stiklingene og vanne dem innimellom.

En annen metode for forplantning er Tip Layering. En pinne fra den voksende stammen kan plantes i bakken og røttene begynner å utvikle seg. Dette er når du trenger å skille den fra moderplanten.

Dianthus Care Tips

Oppbevaring av fuktighet er viktig for Sweet William Dianthus barbatus. For enhver plante gjør lagring av jorden med tynt lag av mulch fuktighet å beholde. Dette kontrollerer også ugress og muliggjør bedre luftsirkulasjon.

Selv om Sweet William Dianthus-plantene er tolerante mot tørke, må de vannes hvis nedbøren har vært mindre enn 1 ″ tomme per uke. Imidlertid er overflødig vann også skadelig for disse plantene, da de er lette matere.

Hvis du overvann Dianthus-planten, kan kronråte forekomme, noe som er det samme for andre stauder.

Når denne sykdommen påvirker plantene dine, er det en veldig lav sjanse for å overleve.

Kronbladene og den berørte siden av planten ser mørkere ut. Dessuten vil løvverket bli gul og døden kommer raskt etter.

Disse plantene er vanligvis ikke utsatt for sykdommer, men innimellom kan skadedyr eller bladlus definitivt smitte dem.

Kontroller og drep bladlusene og insektene ved å behandle dem med biologiske insektmidler, naturlige organiske insektdrepende såper eller ved å bruke fordelaktige rovdyrsinsekter.

Stilkene bør holdes oppreist for bedre blomstring. Videre må brukte blomster fjernes, da dette hjelper dem med å re-blomstre. Eller hvis du fjerner disse, bør du bruke skarpe og steriliserte kuttere.

Beskjæring er et annet Dianthus-pleietips. Plantene viser ingen invasiv oppførsel og må derfor beskjæres en gang i blant. Beskjæring hjelper den andre sesongen av blomstringen til å starte.

Deadheading av planter er nødvendig da den døde blomsten unngår neste blomst for å spire. Naturlig kompost bør bearbeides i jorden for næring.

Gjødsel plantene hver 6. – 8. uke for å oppfylle deres behov. En gjødsel med langsom frigjøring med 5-10-5 sammensetning er best egnet for Dianthus Plants.

Lær mer Hvis du klikker på denne lenken og foretar et kjøp, tjener vi en provisjon uten ekstra kostnad for deg.

Å dyrke og ta vare på disse fargerike plantene i familien Caryophyllaceae er enkelt og uanstrengt. Disse rosa nellikene er flotte tillegg til sommerhagen, og de fortsetter å blomstre fra mars til oktober.

Å være blomstrende og levende i utseende, gjør de beste dekorative valg for en vegghage, steinhage eller enkle grenser.

Med så mange varianter og allsidig natur er det ikke mange planter som kan konkurrere med Sweet William Dianthus flerårig.

Dette gjør disse plantene til favorittvalget av prydplanter over hele verden.