Skip to content

Disse invasive plantene ble vist i løpet av høsten, men – ikke la deg lure – de er dårlige nyheter

28 de januar de 2023

Enhver gartner kan fortelle deg at det er noen nydelige planter som er verre enn dårlige husgjester. Invasive arter kan ta over en hage og sende opp skudd i alle retninger. De vokser raskt, reproduserer seg raskt og har en tendens til å tåle alle slags miljøer bare slik at de kan holde seg lenger, alt mens de samler opp plass og ressurser fra plantene som var der først. Spør en gartner om japansk knotweed, og de kan grøsse av skrekk over den uhyggelige plantens evne til å spre seg absolutt hvor som helst. Til tross for at invasive arter er ekte skadedyr, er noen av dem utrolig vakre, hentet fra Europa eller Japan for bruk som dekorative tillegg til en hage. Disse plantene slo seg ned, tilpasset sitt nye klima der de kanskje ikke har noen naturlige fiender som insekter eller sykdommer, og begynte akkurat å spre seg – og spre seg og spre seg. Mens invasive planter er et velkjent fenomen i sør (kudzu, noen?), har noen av disse buskene vist seg så strålende om høsten at velmenende landskapsarkitekter og gartnere av og til fortsatt vil plante dem uten å anerkjenne miljøutfordringen de nettopp har lagt. ned. Her er seks invasive arter som ser vakre ut om høsten, men som kan ødelegge hager og andre steder.

Japansk Spirea

Denne planten, som også er kjent som japansk engnøtt, har kranslignende blomster i rosa og hvitt om våren og sommeren, og viser deretter en fargerik utstilling til høsten. Det er en utrolig slitesterk busk som tåler kulde og varme og dårlig jord. Det er derfor det gleder noen gartnere som er ivrige etter å ha en hardfør plante som trives i nesten alle forhold. Det er den samme utholdenheten som gjør japansk spirea til en så vellykket invasiv art. I følge USDAs nettsted for invasive arter vokser den raskt, kan ta år å fjerne, og kan raskt kvele innfødte urter og busker.

Søt høstklematis

Søt høstklematisbusk dekket av hvite blomster

Søt høstklematis er utvilsomt en pen plante med en søt aroma og delikate hvite blomster. Den attraktiviteten motsier en skadelig strek og evnen til å vokse, vokse, vokse. Dette resulterer i evnen til raskt å overvelde et landskap og kvele ut innfødte planter. Det er også giftig for hunder, katter, hester og alle mennesker som kanskje synes det ser velsmakende ut. Selv uten å spise det, kan planten forårsake rødhet og svie i huden for noen mennesker.

Bevinget Euonymus

Brennende busk med svingende blader

Også kjent som brennende busk, blir hele denne busken en lys, strålende rød eller rosa som lyser i solen om høsten. I tillegg til det slående bladverket, spirer euonymus rødoransje bær som legger til plantens forlokkende fargepalett. Det er absolutt en looker, men gartnere vet at denne busken er utrolig invasiv, sprer seg raskt og utkonkurrerer mange innfødte plantearter om vann, sol, jordnæringsstoffer og plass. Mens noen landskapsarkitekter elsker den for sine lyse fargetoner, sprer den seg ofte langt utenfor hagen og kan invadere nesten hvilken som helst tomt fordi den liker både sol og skygge.

Høst oliven

Høst olivenbær

Innfødt til Asia og først brakt til USA tilbake i 1830, høstoliven, eller høstbær, er en hardfør busk som kan trives i de fleste miljøer. Busken spirer sølvfargede blader og, tidlig på høsten, produserer den strålende røde bær som angivelig er deilige og spiselige av både mennesker og dyreliv. Selv om den en gang ble verdsatt for sin evne til å tolerere tøffe klimaer og raskt spre seg over skadede landskap, som gruveplasser og skogbrannherjede områder, er den nå anerkjent av mange stater og USDA som en invasiv art. Takket være de rundt 200 000 frøene den produserer hvert år, reproduserer den seg lett og sprer seg raskt, tar over landområder og kveler andre arter.

Nandina

Røde Nandinabær omgitt av blanke, spisse grønne blader

Også kjent som himmelsk eller hellig bambus, er nandina en vanlig prydbusk kjent for sine vakre knallrøde bær og strålende høstvisning. Den ble brakt til USA fra Asia tilbake i 1804 og brukt som et dekorativt tillegg til hager siden den gang. Imidlertid vokser planten utrolig høy, blokkerer sol fra andre planter, og formerer seg både med frø og rotfragmenter, noe som gjør den utrolig vanskelig å inneholde eller bli kvitt. Til tross for sine nydelige høstfarger, er den klassifisert som en invasiv art i deler av Sør, inkludert North Carolina og Florida.

Japansk berberis

Japansk berberisbusk

Den brennende røde og lilla fargen som japansk berberis tar på seg om høsten er slående. I tillegg til sitt strålende høstløv, produserer planten vakker rød frukt om høsten og vinteren, noe som gir en ønskelig fargetone til ellers karrig landskap. Imidlertid plukker fugler frukten og sprer frøene overalt hvor de flyr, og hjelper berberisen med å spre seg og spre seg. Det antas å ha spredt seg til 32 stater så langt, og konkurrerer om begrensede ressurser med innfødte arter. Ikke bare sprer den seg ubønnhørlig og slår ut lokale planter underveis, men den anses også for å være et ønskelig hjem for flått.