Skip to content

Drue eføypleie: Tips om omsorg for Cissus Rhombifolia planter

1 de mars de 2021

Grape Ivy (aka Cissus rhombifolia) såkalt fordi bladene ligner vinrankene og de små, mørke bærene ligner på druer.

Cissus drue eføy er ikke en ekte eføy i det hele tatt. I stedet er det et medlem av Vitus (Vitaceae) -familien, det samme er faktiske druer. [source]

katt som ser på drue eføyDrue eføy – Cissus rhombifolia en populær potteplante siden 1940-tallet.
Enkel vedlikehold, utmerket innendørs anlegg for svakt lys for kontoret og hjemmet.Disse plantene er veldig enkle å dyrke, gir gode potteplanter og hengende planter innendørs.

I noen områder i det sørlige USA kan Grape Ivy vokse utendørs (men foretrekker delvis skygge) og lager et utmerket bunndekke eller klatreplante for trelliser og som klatreplante for pergolaer. I denne artikkelen vil vi fokusere på innendørs dyrking, stell og bruk av Cissus.

Innholdsfortegnelse

 • Hurtigvekstguide for Cissus Plant:
 • Hvordan ta vare på en eføyplante
 • Er Grape Ivy Giftig?
 • Historien om drue eføy
 • Typer av eføyplanter innendørs
 • Drue eføy pleie og dyrking
 • Skadedyr og sykdommer
 • Formering av drue eføy er lett
 • Få store resultater med litt innsats

Hurtigvekstguide for Cissus Plant:

Familie: Vitaceae

Opprinnelse: Columbia, Mexico

Vanlige navn: Grape Ivy, Oak Leaf Ivy, Venezuela Treebine

Bruker: Hengende, vandrende eller klatrende plante som er lett å dyrke for innvendige omgivelser med lite lys.

Høyde: Vinranker kan klatre opp til 10 ′ fot; dette er imidlertid ikke vanlig innendørs. Fem fot er vanligvis maksimal vinstokkhøyde / lengde innendørs.

USDA Hardiness Zones: TS (Tropical South) sone 10 og 11

Blomster: Fuzzy grønne blomsterklynger i underkant av to inches lange om våren etterfulgt av blå-svarte bær i sommermånedene.

Løvverk: Bladene ligner på druer eller eikeblader, derav de vanlige navnene.

Hvordan ta vare på en eføyplante

Vann: La jorden bli nesten tørr mellom vanningene. Vann planten grundig og la vannet renne gjennom.

La aldri planten stå i vann, da dette vil føre til rotrot. Sett potte Cissus på en seng av småstein med vann (ikke berører potten) for å fukte luften rundt den. Tåkehengende kurver ofte.

Lys: Ivy planter innendørs gjør det bra i sterkt indirekte lys. Anlegget tåler innstillinger for lite lys, men trenger ofte å klemme tilbake når det strekker seg mot en hvilken som helst lyskilde.

Jord: Bruk en rik, godt drenert jord. En potteblanding formulert for afrikanske fioler er ideell.

Gjødsel: Fôr planter med halv styrke ved å bruke en husplante eller afrikansk fiolett gjødsel en gang per sesong. Hvis bladene forblir rike grønne, spiser du nok. Hvis de blir bleke eller gule, gi ekstra fôring.

Ideell temperatur: Cissus tåler temperaturer fra 35 ° til 90 ° Fahrenheit. Anlegget foretrekker 60 ° -80 ° o Fahrenheit.

Diverse: Lettstelt Grape Ivy har blitt dyrket som et husplante i USA siden slutten av 1940-tallet. Selv om det en gang var lett å finne, er det nå noe sjeldent.

Er Grape Ivy Giftig?

Grape Ivy er ikke giftig for katter og hunder i henhold til ASPCA-planteoppføringen. [source]

Det er ikke giftig for mennesker, selv om saften kan forårsake lett hudutslett hos noen mennesker.

Historien om drue eføy

Cissus er en innfødt av Sør-Amerika med et solid rykte som en fabrikk for utfordrende omgivelser og utfordrede gartnere.

De vakre, mørkegrønne bladene har en attraktiv rødlig fuzz på undersiden som gir et snev av bronse. De takkede eller tannede bladene kan også variere i størrelse fra fire inches til seks inches.

Selv om planten ikke produserer små blomster og bær når den dyrkes utendørs, vil drue eføy sjelden blomstre når den holdes som en innendørs plante.

Løvverket er egentlig det viktigste telefonkortet til Grape Ivy. Vinrankene snor seg lett rundt trelliser og andre støtter eller kaskader pent fra hengende potter.

Typer av eføyplanter innendørs

Det er flere forskjellige kulturer tilgjengelig, og de er forskjellige i utseende. Her er seks av de mest populære typene.

Mandaiana:

Da produsentene begynte å masseprodusere Grape Ivy Cissus rhombifolia, begynte en sort å dukke opp som en «forbedret» Cissus rhombifolia, en sort kalt «Mandaiana.»

Hvis du foretrekker husplanter med større blader, gå til Mandaiana. Den er kompakt, stående med full løvverk. Mandaiana er en sterkere cultivar og presterer bra både innendørs og utendørs. Det er veldig tolerant for temperatursvingninger og har ikke en tendens til å utvikle pulveraktig mugg.

Cissus Ellen Danica (Cissus rhombifolia):

På begynnelsen av 1970-tallet fant en dansk eføyavler en variant med fine, takkede blader og ble kalt «Ellen Danica.» Denne sorten ble snart den vanligste typen dyrket.

Cissus Ellen Danica har veldig mørke, skinnende blader og ser litt mer ut som eikeblader. Denne sorten kalles ofte eikeblomst eføyplante.

Ellen Danica Grape Ivy var en gang et veldig populært valg for bruk i offentlige omgivelser som hotellobbyer og kjøpesentre. I løpet av midten til slutten av 1970-tallet ble den produsert i USA i stort antall av potteplanter.

Denne sorten er et godt valg som et husplante. Det gjør det ikke bra utendørs i varme områder, da det har en tendens til å bukke under for mugg.

I tillegg roter ikke stiklinger godt ved ujevne temperaturer. En jevnlig moderat innetemperatur er ideell for Ellen Danica-anlegget.

Fionia:

Et annet godt alternativ til Ellen Danica er Fionia. Planten har veldig rike, blanke grønne blader og imponerende hardføre. Hvis du ønsker å spre mange planter raskt, er ikke Fionia det beste valget fordi det er langsomt forankret.

På den annen side, hvis du vil unngå å ha en eføylignende plante som overvelder rommet ditt, kan denne tregere være det beste valget for deg.

MERK: En hybrid mellom “Ellen Danica” og “Fionia” kjent som “Ellen Fionia” har grovere, større blader og ble også vokst med hell.

Cissus antarctica (aka: Kangaroo Vine)

En pårørende til Cissus Grape Ivy. Denne planten har eggformede (ovale) blader i stedet for delte blader som en vinranker. Når det gjelder pleie, er Kangaroo Vine veldig lik Grape Ivy.

Cissus misfarging (aka: Rex Begonia Vine)

En veldig fargerik fetter, Discolor er en pen plante med dypgrønne blader og rosa, grå og / eller sølvfargede farger. Bladene er hjerteformede med veldig lange, spisse spisser.

Planten ser ut som en ekte Rex Begonia, men er ikke en begonia i det hele tatt. Ta vare på det som du ville gjort med Cissus.

Cissus amazonica (Amazon Vine)

En annen relativ drue eføy plante relativt vakre pilformede, lilla blader med sølvfargede årer. Denne planten er lettstelt som sine fettere.

Cissus quadrangularis

Cissus quadrangularis har blitt dyrket og ekstraktet brukt som medisinsk plante i århundrer i forskjellige ayurvediske medisiner for helbredelse av skadede leddbånd, sener og knuste bein.

Drue eføy pleie og dyrking

Selv om Ellen Danica er litt mer delikat, er all Cissus veldig lett å dyrke. På grunn av de mange fine variantene, kan du samle en imponerende og interessant samling av løvplanter med de samme enkle pleieinstruksjonene.

Cissus gode planter med lite lys

Når det gjelder belysning, er Cissus gode planter med lite lys, men som alle planter krever de litt lys. Generelt sett gjør de det bra når de plasseres innen 8 eller 9 fot fra et rimelig godt opplyst vindu.

Naturligvis vil planten være lykkeligere med litt mer lys, og du kan alltid legge til lysrør eller vokse lys for enda bedre resultater.

For mørkere, mer skinnende blader i alle varianter, må du kontrollere soleksponeringen. Disse plantene gjør det bra i et bredt spekter av lysinnstillinger fra lite lys til høyt lys. Unngå eksponering for direkte sollys, da dette har en tendens til å bleke (og til slutt drepe) bladene.

Vann på en plan

Lag en vanlig vanningsplan, og ikke la jorden tørke i lange perioder. Ikke vent til planten vil. Se etter fuktig jord ukentlig ved å stikke fingeren i toppen av jorden omtrent en tomme. Hvis jorden føles helt tørr, er det på tide å vanne grundig.

Vær oppmerksom på at for mye vann kan føre til at planten visner og slipper blader. Sørg for å la vannet renne helt etter vanning. Vær forsiktig så du ikke overvann om vinteren, da dette helt sikkert vil føre til rotrot.

Gjødsel for dine vekstkrav

Juster gjødslingsplanen din etter dine forhold. Generelt sett bør du gjødsle din Grape Ivy plantonce per sesong med en halv styrke blanding av flytende gjødsel. Gjør dette på tidspunktet for vanlig vanning. Vann først, la planten renne av og deretter mate.

Hvis planten er i solfylte omgivelser og / eller du vil ha raskere vekst, bør du vurdere å gjødsle hver måned. Hvis planten vokser i en mørkere setting der veksten avtar, kutt ned og gjødsles bare om høsten og om våren.

Jord og ompotting

Alternativt, hvis potteblandingen er rik på naturlig organisk materiale, kan det hende at gjødsling ikke er nødvendig i det hele tatt. Husk å potte planter på en halvårlig basis for å friske opp jorden.

Planter skal ikke trenge ompotting mer enn en gang i året (vanligvis om våren) da røttene til disse plantene vokser sakte.

Beskjæring og klemming

Mengden å beskjære er avhengig av hvor mye lys du får og resultatene du ønsker. Hvis planten din blir kranglet med tendrils som strekker seg mot lyset, kan du trimme den tilbake for å beholde et bushier utseende.

For et busket utseende, klem tilbake alle voksende tips om våren for å oppmuntre til tett løvverk.

Hvis du legger merke til at planten faller nedre blader med jevne mellomrom, er dette ikke et problem med mindre planten faller mange blader på en gang.

Tap av ett eller to blader av og til er normal kaste.

Hvis planten blir naken og bein, beskjær deler av planten tilbake til omtrent seks inches over jordnivået for å stimulere mer og buskere vekst.

MERK: Som mange inneplanter har drue eføy en tendens til å samle støv og få et «slitent» utseende. Hvert så ofte gir plantens løv en dusj på badet! Cissus er også en flott plante på badet!

Skadedyr og sykdommer

Drue eføy planter er motstandsdyktige mot de fleste skadedyr og sykdommer. De som plager dem er forårsaket av overdreven vanning.

Så lenge du opprettholder en effektiv vanningsplan, bør Grape Ivy ikke ha noen problemer med:

 • Mealy bug angrep
 • Edderkoppmidd – et problem under varme og tørre forhold
 • Planteskala insekter
 • Pulveraktig mugg
 • Råtnende røtter og planter

Hvis disse blir problematiske, beskjær berørte områder, pott ned i fersk jord, tåke med en Neem-oljeblanding og juster vanningsplanen for ikke å drukne plantene dine!

Å forbedre belysningen og legge til en kilde til luftsirkulasjon vil også bidra til å forhindre at disse fuktighetsrelaterte problemene utvikler seg.

Formering av drue eføy er lett

I likhet med kusinene til vinrankene kan Grape Ivy forplantes via stiklinger i vann eller i nøye forberedt jord. Akkurat som med alle andre vintre, begynn med å klippe av et vintreetips som er omtrent seks inches langt med noen (3-6) blader på toppen og minst ett sett med bladnoder på stammen.

Denne skjæringen kan plasseres i vann (endre det ofte) til røttene vokser (4-6 uker) eller plasseres direkte i godt drenert jord.

Forsikre deg om at det brukte pottemediet gir utmerket drenering og lufting. En god blanding består av torvmose eller kokosmix blandet med partikler som perlit, bark, kalsinert leire og / eller biter av isopor.

Det skal være i stand til å beholde nok vann for å stimulere rotveksten, men det bør dreneres godt for å forhindre rotrot.

TIPS: Vær oppmerksom på at torvmos er ganske sur, så hvis du bruker den, tilsett litt dolomitt for å buffere surheten. Hvis du føler deg litt urolig med å lage din egen blanding, vil en god orkidemiks også fungere.

Som med alle planter stimulerer et jevnt temperaturområde god vekst. Ideelt sett bør stiklinger holdes ved husholdningstemperaturer på 68 ° -82 ° Fahrenheit.

Når du kutter i vann eller pottemiddel, må du forsikre deg om at bladnodene på stammen er under nivået på vannet eller jorda.

Bruk av rothormon er valgfritt, men de fleste profesjonelle produsenter føler at det er nyttig. [source]

Relatert: Lær å dyrke den gigantiske drue eføy – Tetrastigma Voinierianum

Få store resultater med litt innsats

Hvis du leter etter en frodig løvverk som gir et luksuriøst utseende med veldig lite arbeid fra din side, er Cissus det riktige valget for deg.

Disse vakre, lite krevende plantene vokser lett og gir en forfriskende påminnelse om naturen, selv i svært utfordrende omgivelser med lite lys som på kommersielle kontorer og mindre hjemmekontorer.