Skip to content

Dyrking av paraguayaneren

9 de juli de 2021

De Paraguayansk, hvis vitenskapelige navn er Prunus persica var. platycarpa, er et frukttre innfødt i Kina. Det er en plante som ikke bare er veldig dekorativ på grunn av sine vakre rosa blomster, men er også veldig rustikk, og tåler kulde mye bedre enn andre frukttrær.

Oppdage hvordan skal du ta vare på det slik at det gir deg en utmerket mengde frukt.

Paraguays opprinnelse og egenskaper

Prunus persica i blomst

Den paraguayanske er en rekke fersken, som stammer fra en naturlig mutasjon av den som oppstod i Kina. Vokser til en høyde på omtrent 6 meter, med glatt skall. Bladene er enkle, lansettformede, opptil 15 cm lange og opptil 3,5 cm brede, løvfellende. Blomstene er normalt ensomme, rosa til røde i farge og opptil 3,5 cm i diameter. Frukten er en stor drupe, med en kjøttfull mesokarp og en beinendokarp som inneholder frøet.

Det finnes varianter med hvit masse med eller uten striper, med grønne eller rødlige striper, og med gul masse, og til og med med frø løsrevet.

Hvordan er kultivering av paraguayaneren?

Prunus persica

Nå som vi vet hvordan det er, la oss se hva som trengs for å vokse:

plassering

Det er en plante som trenger å være ute, i full sol. Røttene er ikke invasive, slik at det kan dyrkes nær huset uten problemer så lenge det er plantet ca 3 meter fra veggen. På denne måten kan den vokse og utvikle seg godt.

Irrigasjon

Må være hyppig, fra 3 til 4 ganger i uken om sommeren, og fra 2 til 3 / uke resten av året. Det er viktig å huske på at det er lettere å gjenopprette en tørr plante enn en som har lidd av overflødig vann; så når du er i tvil, sjekk fuktigheten i jorden. I tillegg, hvis det er en prognose for regn, bør vanningene være større.

Land

 • Verft: jorden må være frisk, dyp, sand, med en nøytral pH (7).
 • Blomsterpotte: fyll den med underlag for urbane hager, eller med mulch. Du kan få den første og andre for.

Abonnent

Det anbefales sterkt å gjødsle med organisk gjødsel, slik som gjødsel, guano eller ormstøpegods (til salgs), og legge et 3-5 cm lag rundt kofferten en gang i måneden eller hver og en og en halv måned. gjennom vekstsesongen -fjær og sommer-.

Planting eller transplantasjonstid

Den beste tiden å plante den i hagen er midt på høsten, før vinterkulda kommer, eller i begynnelsen av våren.

Hvis du har den i en gryte, må du overføre den til en litt større når du ser at røttene kommer ut gjennom dreneringshullene, og / eller hvis den har vært i den i lang tid (mer enn to år ) og du merker ikke lenger vekst.

Beskjæring

Den beskjæres vanligvis i form av en vase om høsten eller sen vinter. Det er en måte å få fruktene nærmere hånden.

Bruk passende beskjæringsverktøy, det vil si beskjæringssaks til grønne og ømme grener (ikke mer enn 1 cm), håndsager til tynne grener (1-2 cm) og sager til de som er noe tykkere.

Desinfiser dem før og etter bruk, for eksempel med noen få dråper oppvaskmaskin eller apotekalkohol. Dette vil forhindre at din paraguayanske blir syk under eller etter beskjæring.

Behov for kalde timer

Å kunne bære frukt må være kaldt rundt 400 timer / år. Av denne grunn anbefales dyrking kun i tempererte klimaer, med vintre med frost og / eller snøfall.

Skadedyr

Det kan påvirkes av:

Midd

Den røde edderkoppen er en liten midd som påvirker paraguayaneren

De er veldig små insekter, omtrent 0,5 cm, det finnes i bladene som de spiser på. De vanligste er de som kalles edderkoppmidd, oppkalt etter spindelvev.

De kan bekjempes med akaricider (til salgs).

San Jose lus

Det er en type limpet melkebug det forårsaker skade på stilker, blader og frukt. Om våren og spesielt om sommeren er det mye mer aktivt.

Kjemp med anti-melkeboller (i salg), eller hvis skadedyret ikke er veldig avansert eller treet fremdeles er lite, kan det rengjøres med en børste dynket i apoteksalkohol.

Bladlus

Bladlus er små insekter, mindre enn 0,5 cm, grønne, gule eller brune i fargen. De spiser også på bladene, selv om de er lette å finne i blomsterknopper.

De bekjempes med kiselgur, eller med gule klissete feller (til salgs Ingen produkter funnet.).

Sykdommer

Det er ganske sårbart for soppinfeksjon, spesielt til bulken (Taphrina deformans), monilia og pulverisert mugg. Så hvis du ser at fruktene råtner, eller at bladene begynner å komme ut eller deformeres, ikke nøl med å prøve soppdrepende midler.

Rustikk

Det er et tre som støtter frost opp til -15 ºC.

Hvilke bruksområder får paraguayaneren?

Paraguayere spises som dessert

Pynt

Det er et veldig dekorativt og rustikt tre, som kan dyrkes både i hager og i potter. Det er interessant som et isolert eksemplar, i grupper eller som en hekk.

Kulinarisk

Uten tvil er det bruken som gis mest. Fruktene spises som en dessert, eller som en matbit. De kan også hakkes opp og legges i fruktsalater.

Næringsverdien per 98 gram er som følger:

 • Kalorier: 48kcal
 • Fett: 0,18 g
  • Mettet: 0,012 g
  • Enumettet: 0,048 g
  • Flerumettet: 0,049 g
 • Karbohydrater: 11,98 g
  • Sukker: 10,5 g
 • Fiber: 1,5 g
 • Proteiner: 0,81 g
 • Natrium: 2 mg
 • Kolesterol: 0 mg
 • Kalium: 202 mg

Blir paraguayaneren feit?

Ikke. Den har bare 48 kalorier og 0,18 gram fett. Det er ingenting. Du må huske på at når folk bruker en time på å gå i et raskt tempo, kan vi i gjennomsnitt bruke 100 kalorier, så 48 blir brukt på kort tid 😉.

God kultivering!