Skip to content

Dyrking og stell av epletre

5 de juli de 2021

Det er alltid hyggelig å ha en epletre i hagen, ikke bare på grunn av frukten, men også fordi det er et sjenerøst tre med fargerike og intense løvverk. Men for å ha en er det nødvendig å vite hvordan vi skal ta vare på den slik at vi kan nyte den slik vi alltid har ønsket det. Selv om det finnes forskjellige varianter av epletre, trenger alle praktisk talt samme pleie.

I tillegg er de planter som tåler frost veldig bra, så hvis du vil ha en rustikk plante i hagen din, anbefaler vi absolutt å få en. Neste skal vi fortelle deg alt om dette fantastiske treet fruktig.

Opprinnelsen og egenskapene til epletreet

Epletreet er et løvtre

Selv om det er viktig å kjenne pleien, må vi først vite hvordan epletreet er å vite, for eksempel hvor nøyaktig plasseringen av frukthagen vi skal plante den. Så du bør vite at det er en løvfisk som er hjemmehørende i de fjellrike områdene i det vestlige Sentral-Asia, og det kan nå en maksimal høyde på 10 meter (Selv om det under dyrking er sjeldent at det får lov til å vokse så mye. Det er faktisk normalt å holde den på maksimalt 4 meter for å gjøre det lettere å samle eplene).

Kronen er åpen, avrundet og sterkt forgrenet. Ovale, akuminøse eller stumpe blader spirer fra den, med en takket margin og mørkegrønn på overflaten og pubescent på undersiden. Blomstene oppstår i cymes med utseendet til umbel eller corymb, i antall fra 4 til 8, og er hermafrodittiske.

Sist vi har frukten, eplet. Teknisk er det en pommel, som måler mellom 30 til 100 millimeter bred og 35 til 110 millimeter høy. Huden er tynn og grønn, gul eller rødaktig som vanlig. Massen er derimot hvit / gulaktig, noe hard, men ikke for hard (den kan tygges uten anstrengelse), og den har en ganske behagelig søtlig smak. I midten av eplet er det noen frø, disse ja, harde, små og svarte i fargen.

Hovedvarianter epler

Det er mange, rundt 1000 varianter og sorter. Derfor anbefaler vi følgende blant dem alle:

  • Apple Beauty of Rome: huden er rød og gul. Det er sent.
  • Gala-eple: huden er gul.
  • Golden Delicious eple: den er gylden i fargen og veldig saftig.
  • Red Deilig eple: skinnet er rødt, og det har også saftig kjøtt.
  • Pippin eple: det er noe sent. Grønn farge og litt sur masse.

Dyrking og stell av epletre

Epletreet er et tre som i dyrking ikke er en veldig krevende plante. For å få den til å produsere en interessant mengde frukt, er det imidlertid veldig viktig å kjenne godt til behovene. På denne måten vil vi oppnå ikke bare vårt mål, men også gjøre det til et sunt tre.

plassering

Det er et tre som krever god eksponering for sollys i minst 6 til 8 timer om dagen. Det blir ikke skadet av frost, men hvis noen er registrert om våren, ville det ideelle være å velge en sen eplesort, ellers kan fruktsesongen bli forsinket, eller det kan til og med ikke være alt det gode som forventes av den.

I tilfelle du har liten plass, må du beskjære den eller kjøpe et dverg epletre. I alle fall, ikke bekymre deg for mye for dette fordi det motstår beskjæring godt, men ja: de må gjøres til rett tid, og unngå overdreven (vi vil fortelle deg mer om det nedenfor).

Røttene vil ikke forårsake problemer. Nå skal den ikke plasseres ved siden av en vegg eller vegg, noen få centimeter, ellers er det som kommer til å skje at bagasjerommet vil vokse skrått og bevege seg bort fra den veggen eller veggen. Og dette kan være en ulempe, siden i det minste forventede øyeblikket kunne vinden blåse veldig sterk, noe som ville få planten til å falle.

Land

Blomstene på epletreet er hvite

Utover sorten er det viktig å huske at epletreet trenger et godt næret, noe fuktig, ikke-salt jord med god drenering.

Vil du ha den i en gryte? Du kan, men … vi anbefaler det bare hvis du kjøper et dverg epletre. Dette, som blir podet på en dvergsort, vil være vanskelig å overstige 2 meter, så det er mer hensiktsmessig å dyrke i en gryte.

I tilfelle du tør å få en som denne, lav i høyden, må du legge fruktbart underlag på den. For eksempel er en sterkt anbefalt denne de selger, som er laget for typiske hageplanter.

Irrigasjon

Når det gjelder vanning, trenger epletreet nok vannmengde (rundt 200-300 liter i året, når det er voksen) og det anbefales å vanne det når treet får skygge for å unngå rask fordampning av vann når treet blir utsatt for solen. I løpet av vinteren, ikke over vann for å forhindre at jorden fryser.

Abonnent

Selv om gjødsel er bra for epletreet, unngå å bruke dem når treet bare er plantet slik at røttene ikke blir brent. Du kan legge til en organisk kompost, for eksempel kompost når treet er etablert, og gjør det derfra om våren og hele sommeren.

Transplantasjon og planteramme

På slutten av vinteren, når du ser knoppene «hovne opp», vil det være en ideell tid å plante den i hagen. Hvis du skal plante mer enn en, må du gjøre det med en minimumsavstand på 3 meter, slik at de kan få en riktig utvikling.

Du bør unngå å plante dem for tett sammen, siden det ville ende dårlig med syke grener og med mindre kapasitet til å produsere frukt.

Beskjæring

Beskjæringen av epletreet består i utgangspunktet i å sikre at det har riktig antall grener slik at det kan bære vekten av fruktene. Det er et veldig fruktbart tre, så tynning av grener er noe som må gjøres innimellom.

Det må gjøres på slutten av vinteren. Du må fjerne:

  • Alle grener som er i dårlig forfatning; det vil si de som er tørre, ødelagte, syke eller døde.
  • De som krysser hverandre.
  • Skuddene som dukker opp langs kofferten (under kronen).

Du må også trimme grenene som vokser for mye.

Når du er ferdig, forsegler sår med helende pasta, for å unngå infeksjoner.

Skadedyr

Skadedyrene som påvirker det mest, er følgende: edderkoppmidd, bladlus, psylla, fruktfluer, San José-lus og fruktgrenser. Heldigvis, kan behandles med miljøvennlige, giftfrie insektmidler som kiselgur, neemolje eller kaliumsåpe.

Sykdommer

Har vanligvis ikke, men det kan ende opp med mugg, chancre, virus, moniliose eller flekker. For å unngå dette er det nødvendig å prøve å holde den befruktet og vannet godt.

Hvis det er symptomer, som for eksempel rotting av fruktene, eller brannsår på bladene, må det behandles med soppdrepende midler.

Innhøsting

De må samles når de har nådd størrelsen og fargen på eplesorten vi dyrker, noe som vil skje gjennom hele høsten.

Multiplikasjon av epletre

Epletreet kan multipliseres med frø om vinteren (slik at de blir kalde før de spirer), transplantater og stiklinger om våren.

Rustikk

Tåler frost ned til -12 ° C. Den kan ikke leve i tropiske klimaer, siden den i gjennomsnitt må bruke 800-1000 timer kulde per år, det vil si de timene temperaturen må være 7 ºC eller lavere om høsten og vinteren.

Hvilke bruksområder får epletreet?

Epler kan spises rå

Den har flere bruksområder:

  • Spiselig: dette er den mest kjente. Fruktene blir spist som en dessert, rå eller godt tilberedt (for eksempel i kaker). Det blir også laget syltetøy og syltetøy.
  • Pynt: det er et vakkert tre som produserer vakre blomster om våren og gir også en behagelig nyanse. Det kan til og med jobbes som en bonsai.

Liker du epletreet?