Skip to content

Dyrking, vedlikehold og reproduksjon av pæretreet

22 de juli de 2021

Pære er en av fruktene som blir mest konsumert og mest verdsatt av forbrukerne fordi de er veldig næringsrike, deilige og saftige. Det er sterkt etterspurt i mange former, både til desserter og til søtsaker og fruktcocktailer. Derfor skal vi vie dette innlegget til treet som produserer pæren: pæretreet.

Vil du vite alt om pæretreet?

Opprinnelsen til pæretreet

pæretreet stammer fra Europa og Afrika

Pæretreet hører hjemme til slekten Pyrus og til Rosaceae-familien. Pæretreet deler en familie med epletreet (derfor er pæren og eplet alltid sammen). Det er mange varianter av pæretrær som er kjent, og hver type har sine egne spesielle egenskaper. Først oppstod pæretreet i det tempererte klimaet i Europa og Afrika, hvor dyrkingen spredte seg takket være bruken og kommersialiseringen av fruktene. Når pærer ble mer og mer kjent, krevd og konsumert, ble frøene til pæretreet også handlet og spredt mer og mer.

I dag er kjente varianter et resultat av utvalgsprosesser som har blitt utført mellom ville pæretrær og asiatiske. De har ikke lenger noe å gjøre med de pæretrærne i Europa og Afrika.

Pæretre egenskaper

pæretreet blomstrer, men ikke alle har frukt

Pæretrær er normalt mellomstore trær som kan vokse til mellom 10 og 20 meter i høyden. Avhengig av variasjonen kan de gå mellom den høyden. Pæretreet er et tre som den har spredt seg over hele verden, men hovedsakelig trenger disse trærne mer fuktig og kjøligere klima, men med ganske varme somre. I naturen er de områdene som er åpne der jorda har god drenering, de mest passende områdene for pæretrær. Hvis du vil dyrke pæretrær, bør du unngå alle områder med lukkede daler.

Når det gjelder røttene til pæretreet, er de treaktige og dype. Stammen er rett og barken er brungrå og sprukket. Treets krone er normalt høy og smal med ovale blader som vises vekselvis på grenene. En ting med bladene er at de er grønne på oversiden og bladbladene er gulaktige.

Når pæretreet blomstrer, ser blomstene ut som klynger som er født i forskjellige deler av en akse. De har normalt 5 hvite kronblader, og stamens er mer lilla i fargen. En nysgjerrighet av pæreblomster er det de er hermafroditter.

Frukten av pæretreet

pærer er høyt verdsatt og konsumert over hele verden

Pæren er frukten av pæretreet og er sammen med eplet en av de mest forbrukte og etterspurte fruktene i verden. De brukes i fruktcocktailer, juice, søtsaker osv. Pæren er veldig kjent og verdsatt av alle. De er avrundet i form og store, saftige og kjøttfulle. Generelt, den mest konsumerte sorten er den som produserer pyrus communis, en av de mest utbredte variantene av pæretreet.

Pære blir også konsumert mye og verdsatt for sin delikate smak og ernæringsegenskaper. Når vi spiser pære inntar vi og introduserer i kroppen vår vitaminer av komplekset B-B1, B2 og niacin. Alt dette hjelper oss å regulere nervesystemet, forbedrer fordøyelsessystemet og hjelper oss å styrke hjertemuskelen. I tillegg har den også vitamin A og C, bortsett fra mineraler som kalsium, fosfor, magnesium, kalium og kobber.

Når pærer er produsert og beregnet på konsum, er det viktigste å spise dem som desserter. Det selges også hermetisk i sirup eller med lett matlaging som brukes som tilberedning av desserter og kompotter. De brukes også i noen typer søtsaker og kaker, og det brukes til å lage syltetøy.

Hvordan pæretreet dyrkes

beskjæring av pæretreet er viktig, slik at fruktene er av kvalitet

Som nevnt tidligere er pæretreet et tre som foretrekker tempererte klimaer, mer fuktig og kjølig, men med varmere somre. Derfor, hvis vi ønsker å dyrke den, må vi ta hensyn til noen grunnleggende forhold. Pæretreet er et tre som er i stand til å nå å tåle frost ned til -20 grader i dvale sesongen. Imidlertid, hvis frosten oppstår om våren, når det er i blomstringssesongen, vil pæretreet ikke tåle frosten og vil dø. Derfor må vi ta hensyn til noen av miljøforholdene på stedet der vi skal gjøre det, for å dyrke pæretreet.

Når det gjelder jorda der vi skal dyrke pæretreet, må det være godt gjødslet, fra organisk gjødsel laget med en kombinasjon av gjødsel, kalium og fosfor. Jorda som er mest egnet for dyrking av pæretrær, er de som er mer leireholdige fordi de har god drenering. Vanndrenering er viktig for overlevelsen av pæretreet, Så hvis vi dyrker treet i en leirete jord hvis porøsitet og permeabilitet ikke er veldig bra, vil det ha vannunderskudd, selv om vi vanner det ofte. På grunn av egenskapene til røttene, anbefales dype jordarter med en grunnleggende pH på 6 eller 7.

Når vi har plantet pæretrærne, må vi vanne ca. 10 liter vann for hver plante for første gang. Deretter må vanningen være regelmessig, men ikke overdreven. Dette er fordi pæretrær De er planter som er veldig følsomme for både tørke og fuktighet. Hvis treet har opplevd uregelmessigheter i mengden vann som er tilgjengelig under veksten, vil det produsere mindre frukt enn vanlig.

Reproduksjon og vedlikehold av pæretrær

den beste måten å reprodusere pæretrær på er å pode kvede

Hvis vi vil reprodusere pæretrærne, må vi gjøre det fra knoppgrafting som må gjøres om høsten. Disse transplantatene må ha kvede eller andre pæretrær som mønstre, slik at de fungerer bra og kan reprodusere. Det er nødvendig at når vi gjør transplantatet, en avstand på 3 meter respekteres mellom hvert plantet tre slik at grenene ikke invaderer hverandres plass eller har overdreven konkurranse om ressurser.

Når vi har lagt graftet, er det nødvendig å dekke basen med en organisk mulch for å hjelpe veksten. I dag reproduseres pæretreet i avlinger på denne måten, siden det er mye raskere og mer effektivt. Reproduksjonsmetoder som stiklinger eller tradisjonell planting av pærefrø brukes ikke lenger.

La oss nå gå videre til å høste fruktene. Vi må ta hensyn til noe veldig viktig. Pærene trenger ikke å være modne for å plukke dem, men pærehøstingen må begynne så snart de begynner å variere fargen på skallet fra mørkegrønn til lys. Vel fremme er det mulig å begynne å plukke pærene. En annen indikator for å vite om pæren kan høstes nå, er å plukke frukten, vri den forsiktig og sakte, og hvis den løsner lett, er det fordi de er klare for høsting.

For vedlikehold av pæretreet må vi utføre beskjæring som må respektere den første beskjæringen av de unge trærne. Denne første beskjæringen gjøres når høyden på treet når 80 centimeter. Det er da når det må skille seg ut på en slik måte at det favoriserer veksten av de to hovedgrenene. Når de to hovedgrenene utvikler seg, vil vi utføre mai på skuddene til de sekundære grenene. Beskjæring utføres også mer regelmessig på trær som allerede er 3 eller 4 år gamle når innhøstingen er ferdig. Med denne beskjæringen fremmer vi plantens helse og styrker også neste blomstring.

De mest kjente pæresortene i Spania er:

 • Blanquilla
 • Ercolini
 • Sitrontre
 • God Christian William
 • Konferanse
 • God Luisa av Arranches
 • Valgdekan
 • Bartlett

Bestøvning av pæretre

den optimale pollinering av pæretreet er korset

Pæretreet pollineres av insekter gjennom en kryssbestøvning. Pollinatorer er nødvendige for deres naturlige reproduksjon, siden de ikke er helt selvfruktbare. Selv om pæretrær har en ganske rik blomstring, tilsvarer fruktene de genererer mindre enn 20% av blomstene. Fordi den best egnede bestøvningen er den kryssede, må vi ha to forskjellige pæretrær som er kompatible. De fleste varianter av pæretrær krever et annet eksemplar for å pollinere godt.

Krav til pæretreplantasjen

pærer er i høy etterspørsel over hele verden

Som et sammendrag viser vi de nødvendige kravene til en god pæretreplantasje med sikker suksess:

 • Pæretreet krever et temperert, solrikt, fuktig, kjølig klima som ikke har frost om våren.
 • Jorden må være leirholdig og porøs for riktig drenering. Den kan også vokse i sandjord.
 • Det optimale transplantatet av pæretreet er med et kvede mønster, siden det gir opphav til mindre trær som letter samlingen og fremkaller raskere blomstring.
 • Pæren høstes når den skifter farge fra mørk til lysegrønn, eller når den vris lett løsner den.

Med denne informasjonen kan vi lære mer om pærer og pæretrær og kunne dyrke vår egen frukt.