Skip to content

Egenskaper, hvor du kan finne og hvordan du skal lage morel

14 de juli de 2021

I soppens verden er det et stort utvalg av størrelser og farger. I dag kommer vi for å snakke om vårsoppen per definisjon. Det handler om morel. Dens vitenskapelige navn er morchella og den har noen varianter som morchella esculenta og morchella vulgaris. Det tilhører funghi-riket, siden det er en sopp, som resten av soppen. Det er en ganske velsmakende frukt og brukes til tilberedning av mange retter og matlagingsoppskrifter.

Vil du vite egenskapene til denne soppen, og hvor kan du finne den?

Morel-egenskaper

morel interiør

Morellen er en mørk sopp, som er formet som en sypress og har en overflate det er ganske grovt og rart. Teksturen er ganske brusk, og takket være den tjener den som tilbehør til mange retter som kjøtt, fisk, foie og litt krem. Navnet kommer fra det robuste, bikubeliknende utseendet.

Denne soppen har vært i bruk siden forhistorisk tid, og når den dukker opp i skogen, er den veldig uforutsigbar, og den er derfor høyt verdsatt i naturen.

Den har en hvit troko som er den som støtter hatten med en oval form, og som helhet har den en form som om den var en mini-sypress. Interiøret er hul og veggene er hvite. Den totale lengden er vanligvis mellom 6 og 10 cm i høyden.

Denne soppen er ganske attraktiv og mystisk, siden den skiller seg ut i form fra resten. I tillegg blir fargen mørkere når den er kokt, noe som ikke skjer med andre sopptyper. Aromaen og teksturen er ganske glatt, og den ledsages vanligvis i mange retter. Teksturen kan være mer spesiell enn aromaen, siden det er som om det var litt knasende, men egentlig ikke. Teksturen ligner på brusk.

Hvor er morel funnet?

Hvor finner du morel

Dens utgivelse i naturen og dens påfølgende vekst forventes høyt av fans av soppplukking og smakfulle kokker. Som nevnt tidligere er denne soppen litt hit og miss og vanskelig å finne. Dens habitat kan være så mangfoldig som det kan vokse både på slettene som fjell, under alm og epletrær, i enger, bekker og områder av Middelhavets skog.

Som du kan se, er det noe for uforutsigbart og lunefullt å kjenne områdene der de vil vises og gå dit for å samle dem. Det som kan gi en anelse om hvor du er, er at du liker porøs jord med nærvær av organiske rester som har stivelse og sukker. De kan også bli funnet oftere på de stedene der det tidligere var jordarbeid eller til og med en brann.

Tiden på året der morel samles er om våren. Den høyeste forbrukstiden for mennesker er mellom mars og mai. Selv om det er denne tiden av året da det er hyppigst, er det veldig vanskelig å finne denne soppen i naturen i den mest tørkede versjonen. Det må tas i betraktning at denne mer tørkede versjonen er mer etterspurt, siden den er mer egnet for forskjellige bruksområder og smaken er mer intens.

Kjøpe og lagre moreller

Samling av morel i kurver

Et annet alternativ du har hvis du vil konsumere morel, er å kjøpe det i spesialforretninger og grønnsaksbutikker. Hvis du kjenner til områdene der du ofte finner denne typen sopp, men ikke ønsker å hente dem selv, kan du også gå til butikkene i nærheten av områdene der de samles.

For å gjenkjenne om en morel er i god stand, bør du se på fuktighetsgraden og teksturen før du kjøper den. Når de er friske de trenger ikke å bli ødelagt, har noen form for flekker eller nåværende støt, heller, som en helhet, bør de ha voksaktig farge og virke fuktige og kule.

Når vi har kjøpt moreller, må vi garantere en god bevaring. Som resten av sopp har morel en ganske høy andel vann. Dette er ansvarlig for den raske forverringen. På det meste kan den oppbevares i maksimalt to dager i kjøleskapet og må plasseres i en beholder som kan beholde fuktigheten, men som igjen lar den puste. Denne typen containere kan være perfekt en sil dekket med en fuktig klut.

Til tross for at det er en sopp som har mye fuktighet, er det noe av det beste å tåle tørking. Hvis vi får det i tørket tilstand fra den første timen, kan vi holde dem på et kjølig og tørt sted uten lys. På den annen side, hvis vi ønsker å kjøpe dem ferske og deretter tørke dem, vil vi spre dem på avis og plassere dem der det er et trekk og det er tørt. Bare av og til kan den tørkes av direkte sollys eller annen ekstern varmekilde.

Hvilke retter kan du lage?

Morel med foie og egg

Med morelen kan du lage mange veldig smakfulle og sunne retter. Det første du må huske på før du lager mat med morel er at de, som med resten av soppen, må rengjøres veldig bra slik at restene av jord og søppel som den kan ha løsnes. Den skitneste delen av foten fjernes og resten rengjøres, og unngår alltid å vaske dem med vann. Hvis de er for skitne, skylles de med vann, men ikke for lenge.

Morel tilberedes vanligvis hele for å sette pris på sin karakteristiske form. Fordi har noen giftige stoffer, Det må tilberedes veldig bra for å eliminere enhver risiko for forgiftning. Den kan brukes til stuede og saftige retter, i kombinasjon med andre ingredienser. Den brukes mye til retter som kjøttgryter, sauterte grønnsaker, noen kremer, fisk og skalldyr, eggerøre … Det kan også bli uthult for å fylle med ingredienser og lage fylt morell.

Hvis du bruker morellen i tørr tilstand, kan den rehydratiseres i kaldt vann og brukes som om den var frisk. Når det er mulig, saften som dukker opp når du behandler den, vil bli brukt for å gi måltidene en bedre smak.

Med denne informasjonen kan du sikkert nyte en god rett med morel, og du vil være fornøyd.