Skip to content

En måned-for-måned-veiledning for når du skal plante grønnsaker i sør

9 de januar de 2023

Se for deg dette: Du går utenfor huset ved lunsjtid, sulten på en klassisk tomatsmørbrød (med ditt valg av majones, selvfølgelig; jeg foretrekker Duke’s). Du går over hagen din mot hagen og lener deg ned for å plukke en fet, saftig tomat, kanskje en Cherokee Purple. Den er varm, og når den er skåret i skiver, blir den en deilig sandwich. Og hvis du ser ut i hagen din akkurat nå og ikke ser en hage, er det ikke for sent! Betrakt denne veiledningen som din grønnsakshageplanlegger – den forteller deg når du skal plante grønnsaker. Husk imidlertid å sørge for at disse anbefalingene er nøyaktige i henhold til sonen din, siden noen av tidene kan endre seg.

Hagearbeidskalender:

Hva du skal plante i januar: Bruk denne måneden på å forberede jorda og plassen du har valgt for hagen din. Dette kan være ute i hagen, eller du kan dyrke grønnsaker i potter.

Hva du skal plante i februar: Rødbeter

Hva du skal plante i mars: Kål, gulrøtter, collard, grønnkål, salat, løk, poteter (hvit), reddiker, mangold, neper

Hva du skal plante i april: Pole bønner, brokkoli, cantaloupe, mais, spinat, squash (sommer og vinter)

Du vil kanskje like: Vår favorittoppskrift på squashgryte

Hva du skal plante i mai: Lima bønner, agurker, aubergine, okra, paprika, søtpoteter, vannmelon

Hva du skal plante i juni: Tomater

Hva du skal plante i juli: Pole bønner, Lima bønner, gresskar, vinter squash

Hva du skal plante i august: Grønnkål, rødbeter, brokkoli, rosenkål, gulrøtter

Hva du skal plante i september: Grønnkål, løk, Chard, neper

Fra oktober til desember: Bruk disse månedene på å forberede neste års planteguide!

Sjekk ut denne videoen.

Også, hvis det er noe spesifikt du ønsker å vokse og ikke ser det på listen, se på nettstedet til statens utvidelsesbyrå. Der kan du finne ressurser som hjelper deg å vite når du skal plante grønnsakene dine. For andre tips og nyttig kunnskap, les Southern Livings guide for å starte en grønnsakshage. Hvis du leter etter en estetisk tiltalende grønnsakshage, eller du ikke ønsker å dedikere plass i hagen din til en hageplot, bør du vurdere å starte en spiselig hage med planter som er vakre og funksjonelle. Hvis du har spørsmål, send dem til Grumpy Gardener! Du har nok av grønnsaker å spise, men du vil sannsynligvis ikke kunne spise dem alle selv. Gi dem som gaver eller lær hvordan du kan og bevare dem. Arranger en hermetikkfest! Uansett hva du gjør, sørg for å dra nytte – eller rettere sagt, spis – av alle de vakre fruktene av arbeidet ditt.