Skip to content

Å dyrke og ta vare på grønne bønner

11 de juni de 2021

Nesten alle liker å nyte en god tallerken med grønne bønner for å opprettholde et godt kosthold. Grønne bønner tilhører belgfrukterfamilien. Når vi har tenkt å dyrke dem, må vi huske at det er to typer. Først er det ømme med lav busk som har oppreiste stengler og ikke trenger mye pleie. Og så er det de som har høye planter og trenger mer pleie.

I denne artikkelen skal vi forklare hvordan du skal plante grønne bønner og kravene du trenger. Vil du lære om det?

Hovedkrav

Klima og underlag

Underlag

Når vi snakker om å dyrke grønne bønner, må vi se på alle variablene som påvirker veksten. Det første er været. Hvis området der vi bor ofte har temperaturer under 10 grader, reduserer mengden lys den er i stand til å motta gjennom dagen. Som du forventer av en plante som trenger fotosyntetisering, tillater dette ikke den å vokse. Derfor er det nødvendig at klimaet er varmere eller mer temperert. Det kan komme frost innimellom, men vi kan beskytte dem godt.

Hvis vi planter den i områder med mye vind, må vi beskytte dem med noen gjerder eller noe som forhindrer kontinuerlig strømning. De er skjøre planter som ikke støtter vinden direkte på lenge.

Når det gjelder jord eller underlag, de gjør det ikke bra i jord som er kald eller fuktig. Det første du tenker på er å opprettholde et høyt fuktighetsnivå for å spre arten. Imidlertid kan de ikke leve i tørre omgivelser heller. Vi må finne en balanse slik at planten ikke lider. Det er i vanningen der vi sørger for at planten har den fuktighetsgraden som passer best.

Grønne bønner favoriseres av mykere, godt gravd jord. Jo mer humus du har, jo flere næringsstoffer kan du innlemme i røttene. Det trenger ikke å ha spor av fersk organisk materiale. Når vi velger tomten der vi skal plante den, vil vi se etter den som har en direkte solplassering. Det er nødvendig at jorden varmes opp for at planten skal utvikle seg godt. Dette oppnås bare hvis solen treffer planten direkte i flere timer eller mer om dagen.

Næringsstoffer og vanning

Såte grønne bønner

Til tross for hva du kanskje tror, ​​trenger ikke grønne bønner gjødsel. Som resten av belgfrukter, er de i stand til å fiksere atmosfærisk nitrogen takket være nitrifiserende bakterier som har sine røtter. Dette gir en stor reproduksjonsfordel og gjør dyrkingen billigere. På denne måten trenger vi ikke gi ham gjødsel så ofte.

En ting må vi huske på. Og det er at de ikke trenger gjødsel så lenge jorden den er plantet i er rik på organisk materiale. Hvis det derimot er dårlig jord, vil det være nødvendig å spre litt organisk kompost på bakken omtrent en måned før såing. For å gjøre dette må vi bruke en veldig nedbrutt organisk kompost (ligner på mulch) og bland den med jorden slik at den assimileres godt.

Når det gjelder vanning, er det nødvendig at jorden ikke tørker ut helt, men heller ikke at den er med overflødig fuktighet. Vi vil ikke vanne den rikelig i den første blomstringssesongen, da det kan føre til at blomstene faller.

Hvordan grønne bønner vokser

Dyrking av grønne bønner

Som resten av belgfrukterfamilien dyrkes grønne bønner ved direkte såing. De er planter som ikke støtter transplantasjoner godt og har liten overlevelsessuksess.

Såing må gjøres når jordtemperaturen er over 8-10 grader. På denne måten vil vi unngå vinterens kulde. For dette er den beste tiden i begynnelsen av mai for å sørge for at kulden ikke påvirker dem. I varmere områder med høyere temperaturer kan vi så dem i mars.

Nå skiller vi avlingstypen avhengig av hvilken type bønne vi sår:

  • Lavkvalitets bønner: de blir vanligvis sådd i linjer eller furer med en avstand på 40-50 cm, og plasserer fire til fem frø, og begraver dem ca. 2 eller 3 cm i påfølgende hull på 30 til 40 cm fra hverandre.
  • Bønner av enrame eller mata alta: De krever skille mellom linjer eller spor på 60 til 75 cm for å lette utviklingen og opprettholde tilstrekkelig ventilasjon. Når det gjelder antall frø og deres disposisjon, er det det samme som de lave buskbønnene.

Lavverdige grønne bønner

Vi husker at grønne bønner er planter som generelt er veldig skjøre. Derfor anbefales det å plassere en mulch, hvis mulig organisk, for å kontrollere ugresset og holde jorden luftet og fuktig.

Lavkvalitets bønner trenger ikke verger (siv eller pinner) men de høye gjør det. Sistnevnte vokser ved å vikle rundt stive elementer som er nær hverandre. For å rette opp dette plasseres vaktposter ca 2 meter høye slik at de går oppover.

Den vanligste strukturen for å plassere veilederne er den pyramideformede. Det oppnås ved å samle sivet på to linjer, vippe dem og binde dem i midten.

Skadedyr, sykdommer og høst

Grønne skadedyr og sykdommer

Grønne bønner har noen skadedyr og sykdommer som kan angripes. Den første er den sorte og grønne bladlusen. For å lindre det påføres kaliumsåpe sammen med neemolje.

Den andre pesten er den av den røde edderkoppen som dukker opp når det mangler vanning. Det viktigste er kanskje muggsopp, siden det er det som oppstår når det er overflødig fuktighet. Det kan hende at vi har vannet, og det regner igjen, og akkumulerer overflødig fuktighet og vanntett. For å fjerne den det er nok å ha en god lufting.

For høsten må vi vente i to til tre måneder til høsten. Hvis vi vil skaffe oss en tørr bønne, må vi vente en måned til. Planten er skjør, så vi vil prøve å ikke skade de mest ømme greiner, belger og blomster når vi høster. For å opprettholde god produksjon anbefales det å vanne rikelig etter høsting.

Med disse tipsene kan du dyrke dine egne grønne bønner.