Skip to content

Episcia Plant: Hvordan vokse og ta vare på flammefioletten

16 de februar de 2021

Sammendrag: EPISCIA (e-pish»-i-ah) – En slekt etterfølgende drivhusplanter fra Tropical America, relatert til den afrikanske fiolette plantefamilien – Gesneriaceae. Små, prangende, ofte hårete blader med små hvite, røde eller lilla blomster. En favoritt for hengekurver. Formering ved deling og stiklinger.

Episcia-planten er relatert til den afrikanske fiolette, lett å dyrke, deres løvverk og fargerike trompetformede blomster gir lysstyrke til ethvert rom.

Navnet deres, uttalt e-piss»-i-ah, er avledet fra det greske ordet episkios som betyr skyggefullt, og dette gir en anelse om deres kultur.

Episcias, noen ganger kalt flammefiolett, etterfølgende fiolett eller sjokoladesoldatplante, har et fantastisk utvalg av løvverk og blomsterfarge.

Flammefioler har blader av skinnende grønt, bronse og sølv og rørformede blomster av hvite, gule, lavendel, rosa eller røde.

Lagt til disse attraksjonene er deres sjarmerende måte å vokse på. Hver plante sender ut jordbærlignende løpere (stoloner) som strekker seg over kanten av beholderen.

Det er omtrent ti arter av episcia planter og mange flere varianter.

Bronsebladet, rødblomstret Episcia cupreata er tilbøyelig til å være en sjenert blomstrer. Imidlertid produserer mange episcia-varianter en overflod av blomster med glitrende grønne blader og oransjerøde blomster. Etablerte planter viser blomster gjennom hele året.

Deretter er det «Acajou» med et mønster av sølvgrønt på en mørk brun bakgrunn og «Chocolate Soldier», en favoritt innendørs plante av mange husdyrkere, med sjokoladebrune blader merket med sølvsentre.

Silver Sheen viser røde blomster over de frostgrå og brune bladene. En annen cupreata-variant kalt “Tropical Topaz” med grønne blader og buttercup gule blomster.

La oss se på nyttig informasjon for Episcia plantepleie og kultur.

Planting Flame Plant

Dyr espiscias i en svampete, godt drenert jord, som for afrikanske fioler.

Hvis du lager jorda, bruk to deler torvmos, 1/2 del perlit eller vermikulitt og 1/2 del sand.

En halv tomme grytebiter og like mye kull kan brukes til drenering for hver fire-tommers gryte.

Hold mesteparten av løperne klemt av for å sikre en god blomsteravling.

Mange foretrekker episcia-beholdere som er lange keramiske planter, suppeturener eller aluminiumskakeformer med dreneringshull i.

Når løperne dukker opp, fester de seg i jorden. Når containeren er full, la noen løpere dingle over kantene.

Siden denne beholderen er fylt med planter i varierte aldre, viser den blomst hver måned i året. De lager fantastiske hengende kurver!

episcia plante hengende kurvEpiskier eller flammefioler går i halvdval om høsten av året, og de begynner vanligvis å ta seg opp i desember, og i februar er de i luksuriøs vekst.

Krav til belysning og temperatur

Episcias trives i et øst-, sørøst- eller delvis skyggelagt sørvindu. Hvis du vil ha dem kun for løvverk, kan du vokse dem til perfeksjon i et nordvindu eller under sterkt lys. Vindusgartnere i områder med mange lyse vinterdager kan vokse episkier året rundt i nordvinduer.

En av vennene mine i Oklahoma dyrker fantastiske eksemplarer i uskygge øst- og vestvinduer i hjemmet hennes.

Relatert lesing:

  • Mer om hvordan du bryr deg om afrikanske fioler
  • Detaljer om forplantning av afrikanske fioler fra blader

Voksende episkier under kunstig belysning

Hvis du dyrker blomstrende planter innendørs under voksende lyspærer, lysrør eller indirekte belysning, er Episcias bare tingen å legge til i hagen.

Under denne ikke-skiftende lysintensiteten vokser disse plantene med lite lys nydelig løvverk og blomstrer voldsomt.

Plasser dem slik at gryten er omtrent 14 tommer fra lysrøret, og la lysene stå på 12 til 14 timer hver dag.

Den gjennomsnittlige husholdningstemperaturen, 72 ° til 75 ° Fahrenheit om dagen med det vanlige fallet fra fem til 10 ° om natten, ser ut til å passe dem.

Alle episkier trenger mer vanning enn afrikanske fioler, og de vokser best under forhold med høy luftfuktighet.

Hvis luftsirkulasjonen i hjemmet ditt er for tørt (under 40 prosent fuktighet), er episcias, og alle potteplanter vil ha fordel når du setter dem på kasser med småstein med vann som holdes rett under pottegrensen.

Episcias er vakre, uansett om de er i blomst eller ikke.

For å holde løvet i topp visningstilstand, gi dem vann så ofte som nødvendig for å holde dem støvfrie. Bruk vann med romtemperatur og hold dem utenfor direkte sollys til bladene er tørre.

Gjødsling av Episcia-planter

Gi potteplanter til Episcias to ganger i måneden med god vannløselig flytende gjødsel, husk selvfølgelig å kun gjødsle på godt fuktet jord. Dette beskytter små røtter fra gjødselforbrenning. Hold episcias skadedyrfri ved å gi dem en grundig inspeksjon for skadedyr.

Hvordan forplante Episcia

Hvis eldre episcia-planter har kastet blader og ser stramt ut, trimm løpere av moderplanten og repot den gamle planten. Du kan starte nye planter Fra stykkene.

Forplant episcias fra blader, løpere eller frø. Rotblad og løpere i vann, vermikulitt, sphagnummose eller sand. Fremskynd rotdannelsen ved å dekke dem med et lite glass eller en klar plastkopp for å øke fuktigheten.

Du kan få uendelig løvverk og blomstersort ved å dyrke episcias fra frø.

Dryss frøet på fuktet sphagnummose eller vermikulitt. De spiser på ti dager til tre uker, og så snart de små plantene har fire gode blader, stikker de ut og planter dem i en gryte eller flat.

Gitt gode vekstforhold, vil potteplantene blomstre fra frø om åtte til tolv måneder.

episcia-war-paint-07312015Episcias kan også forplantes fra stiklinger tatt på samme måte som når man starter gloxinias og afrikanske fioler. Episcias er imidlertid ganske sakte fra blader, og stolons blir produsert i en slik overflod, det er sjelden fordelaktig å bruke bladskjæring.

Hvor finner jeg Episcia-planter?

Episcias kan enkelt skaffes som postordreplanter, i noen lokale drivhus og noen ganger hagesentre.

Voksende episcia som samtalestykker

Hvis du vil gjøre noen av episcia-plantene dine til samtalestykker, kan du prøve noen av disse ideene.

1. Bruk noen av episkiene som tilhengere i forgrunnen av containerhager med høyere oppreiste planter i bakgrunnen.

2. Dyrk to eller flere typer episkier i en stor gryte med bakgrunnsplanter trent opp en mosefylt “totempåle” eller et porøst stykke trestubbe eller rot. Som forrett fest episcia-løpene til stangen med grønn wire Twist-ems. Hold støtten fuktig, og episcia-røttene vil vokse inn i den.

3. Planter episkier i mosefylte hengekurver og heng dem i vindushagen eller drivhuset, eller sommer dem på en skyggelagt overbygd terrasse.

4. Prøv en plante i en roseskål eller et lite akvarium. Her, med den ekstra høye luftfuktigheten de får, vokser de like frodige som de ville gjort i hjemlandet.

5. Dyrk noen episkier i en attraktiv beholder fylt med vann. Skift vannet en gang i uken, gi dem sterkt, indirekte lys og en liten klype plantemat, og du vil glede deg over dem på et sporadisk bord eller på mantelen. Og det kan hende at du bruker dem til å skynde deg midtpunktet.

Episcia spørsmål og svar

Spørsmål: Fortell meg noe om Episcia cuperata røde fioler (arter av episcia) hvordan du vanner, hvordan du begynner å gli og hvilke forhold de trenger.

Svar: Ordet episcia betyr skyggekjærlig. Planten er nært beslektet med afrikansk fiolett og gloxinia, og den reagerer på den samme kulturen.

Episcia trenger ingen hvileperiode og foretrekker en varm fuktig atmosfære. Det produserer stolons som et jordbær. Disse kan settes inn i en nærliggende gryte med fuktig jord mens de fremdeles er festet til moderplanten.

Etter noen uker vil stolonen ha dannet sine egne røtter og kan deretter klippes fra foreldrene. Plante episkier i porøs, lett, rik jord og vann dem regelmessig.

Spørsmål: Hvorfor tørker blomsterknoppene til flammefiolene mine og faller av?

Svar: Episcia reptans (tidligere kalt Episcia coccinea og fulgida) liker noen ganger “flamme violet” å vokse på et varmt, fuktig sted. Innendørs har vi blomstret episkier i vinduer som vender ut i alle retninger med et fuktighetsområde på 40 til 60 prosent. Temperaturer under 60 ° C er ubehagelige for episkier.

Prøv å gi mer fuktighet ved å gruppere flere planter sammen, helst på et brett med fuktig sand eller småstein. Den tørre varmen i mange rom er det vanskeligste innendørs hagearbeidsproblemet å løse. Det er to vinduer i de fleste boligene som sannsynligvis vil være mer fuktige enn andre: vinduet over kjøkkenvasken og det over badekaret.

Bilder: acer hwang | pikk culbert