Skip to content

Er jernoksid bra for planter?

3 de juli de 2021

Planter er levende vesener som trenger en serie næringsstoffer for å kunne utføre sine funksjoner normalt. Noen av dem trenger dem i større mengder enn andre, men de er alle veldig viktige, inkludert jern, som regnes som et mikronæringsstoff. Når de mangler, blir bladene raskt gule, så blir de brune og faller til slutt av. Og jeg insisterer på at det er «bare» et mikronæringsstoff. For å unngå problemer, skal vi forklare hvilken funksjon den har, og hvorfor det ikke anbefales å gi dem jernoksid. Mange har spredt rykter om at jernoksid kan gis til planter i form av vanning.

Derfor skal vi i denne artikkelen fortelle deg alt du trenger å vite om jernoksid i planter.

Hvilken funksjon har den?

funksjon av jern i planter

Jern (Fe) er et viktig mikronæringsstoff for redusere nitrater og sulfater av anlegget. Hva mer, hjelper energiproduksjon, og hva vi umiddelbart ser når det mangler: til dannelsen av klorofyll (det grønne pigmentet på bladene). Det må gjøres klart at den ikke brukes i syntesen, men det er viktig for løvverket og de unge stilkene å ha den sunne grønne fargen.

Det må tas i betraktning at ettersom det er et mikronæringsstoff, krever planter det i lavere mengder sammenlignet med andre primære eller sekundære næringsstoffer. Likevel er det ganske viktig for helsen og veksten av planter. Tilgjengeligheten av dette avhenger av substratets pH. Hvis underlaget er for grunnleggende, så har det en mye høyere pH, det vil skade innlemmelsen av dette mikronæringsstoffet til plantene.

Når det gjelder funksjonen, er den en bestanddel av flere enzymer og noen pigmenter. I tillegg hjelper det med å redusere nitrater og sulfater og regulerer energiproduksjonen i anlegget. Selv om det ikke brukes direkte i syntesen av klorofyll, er det vanligvis viktig for dets generasjon. Og dermed, mangelen på dette mineralet manifesteres vanligvis av klorose i de nyere bladene.

Hva er symptomene på jernmangel?

når du skal bruke jernoksid på planter

Jernmangel i en plante manifesteres vanligvis med en intravenøs klorose i blader som er nye. Først av alt er å bestemme årsaken til denne mangelen. Du må undersøke røttene. Hvis røttene uttrykkes av et overskudd av vanning, kan de ikke tjene til å absorbere næringsstoffene effektivt. Det er viktig å la underlaget tørke ut mellom vanningene for å redusere belastningen på planten. På denne måten kan vi foreta en passende anvendelse av et soppdrepende middel som virker ved metning når plantens røtter er syke. TIL

Hvis røttene ikke finner nok jern i jorden, er det første vi vil se a progressiv guling av bladene. I prinsippet vil de bare være de nyeste, men problemet vil gradvis spre seg til de andre.

Andre symptomer som vi vil merke er:

  • Vekstnedgang
  • «Trist» aspekt av planten
  • Utseende av skadedyr og / eller sykdommer

Er det bra å bruke jernoksid?

mangel på jern i blader

Ikke. De kan ikke assimilere rust, så det nytter ikke å bruke den. I tillegg, for at det skal være nyttig, må det reduseres og overføres til andre løselige former. Og det er ikke å nevne at vi kanskje ikke har jern, men messing eller noe lignende metall. Som om det ikke var nok, ville vi forurense miljøet hvis det bar bly eller andre tungmetaller.

Vann av jernoksid

Det vi kan gjøre er å bruke vanning av jernoksidvann. Dette vannet oppnås ved å innføre rustne negler i vannet slik at alle partiklene blir spredt. Til slutt ender de alle opp i vannet og kan vannes med et vann som har en overdose av dette mikronæringsstoffet.

Mange tviler på om denne fremgangsmåten er egnet for plantehelse. Det må tas i betraktning at de plantene som trenger mer sur jord eller som ikke dyrkes i et surt miljø, har en tendens til å ha jernmangel. Og dermed, det er praktisk å påføre denne typen vann med oksider for å fylle på denne mengden mineraler. Det forekommer også i de plantene som blir vannet med vann, de vanskeligste som har mye kalk.

Når vi vanner en plante med hardt vann ofte, begynner pH å stige litt etter litt og jernklorose begynner å oppstå, noe som resulterer i en gulfarging av bladene. Når det er symptomer på gule blader, skyldes det mangel på jern. Ved ikke å ha planten tilstrekkelig pH og forhindrer den i å absorbere jern. Dette betyr at disse symptomene ikke er et resultat av mangel på jern, men heller det er fordi dette høye pH-nivået gjør at den kan absorberes.

I disse tilfellene, hvis vi takler et ekstra jernoksid takket være vannet der vi har senket de rustne neglene, skal vi gi en overdose av dette mineralet, og vi vil gjøre utvinningen lettere. Det er ikke dårlig å legge jernvann på plantene, men i virkeligheten kan det samme resultatet oppnås ved hjelp av jernchelat og jernsulfat. Å bruke disse forbindelsene er en mye raskere og mer direkte praksis. Det er også mye tryggere for planten.

Hvordan løse problemet?

Den mest effektive – og raske – måten å løse problemet med jernmangel på gir chelatert jern. Dette selges i barnehager og hagebutikker (også her), så det blir ikke vanskelig for oss å finne det.

Vi fortynner en eller to små spiseskjeer (av kaffe) i 5 liter vann og vann. Og hvis dette ikke overbeviser oss mye, kan vi gjødsle det med gjødsel for sure planter (du kan kjøpe det her), i henhold til instruksjonene som er angitt på pakken.

Som du kan se, kan jernoksid i vann være en løsning på mangelen på dette mineralet. Jeg håper at du med denne informasjonen kan lære mer om jernoksid og dets betydning for planter.