Skip to content

Chelated Iron: Hva er det og hvordan bruker du det i hagen?

24 de februar de 2021

Jern er et viktig næringsstoff som plantene trenger for å fungere. Chelatjern som dette er vannløselig, og jerntilskudd på planter er enkle å påføre. Men vi kommer foran oss selv.

Jern er brukt i noen av de viktigste funksjonene til planter, for eksempel:

  • Klorofyll og enzymproduksjon
  • Nitrogenfiksering
  • Metabolisme og utvikling

Av denne grunn kan planter ganske enkelt ikke fungere som de skal uten tilstedeværelse av jern eller jerntilskudd. Jernchelat til planter er en flott løsning.

Symptomene på jernmangel i planter kan sees med gule blader, vanligvis mellom de mørkegrønne venene, noe som gir bladet et edderkoppaktig utseende. Planter og blader mangler det «sunne grønne» utseendet.

Dette kalles ofte kalkklorose eller jernklorose. Med tiden virker bladene hvite, og begynner å dø; resulterer i forstyrret vekst av hele planten.

Dette kan være ganske frustrerende for en gartner, spesielt med de stygge gule eller hvite bladene. Keletert jerntilskudd er det beste alternativet når du behandler jernklorose.

Hva er chelatert jern?

Dette er et løselig jernkompleks, primært designet for å gjøre jern løselig i vann til bruk i landbruksformål.

I de fleste tilfeller kommer det som et mørkebrunt pulver, og det kan potensielt være lett irriterende for hud, øyne og luftveiene, avhengig av person.

En gjeldet jerngjødsel er en av de mest populære og effektive metodene for behandling av klorose.

I hagebruk blir chelatjerngjødsel referert til som sekvestrert jern og fungerer som en plante tonic, der den blandes med andre vegetabilske matvarer og næringsstoffer.

For de som driver med ornamental hagebruk, anbefales jernchelat å mate planter som Rhododendron når jorden er kalkholdig.

ixora-plante med klorose som trenger chelatjernKlorotiske blader av en ixora-plante som trenger en dose Chelated Iron

Årsaker til jernklorose

Jernmangel i planter er sjelden forårsaket av mangel på jern i jord, fordi det vanligvis er rikelig i jord.

Imidlertid kan en rekke jordforhold begrense næringsopptaket til en plante for å få jern fra jorden. Her er noen av årsakene til jernklorose:

  • For mye leire i jorden
  • En veldig høy pH for jorda
  • Høyt fosforinnhold i jorda
  • Altfor våt eller komprimert jord

Det første trinnet i diagnostisering av klorose er ved å utføre en jordtest. Det lokale utvidelsessenteret ditt for landbruket skal hjelpe til med dette.

Husk at de også kan teste bladprøver for å bestemme nøyaktig hvilket næringsstoff, mikronæringsstoff eller mineral som mangler.

Selv om du kanskje finner ut at jorden din mangler jern, kan problemet skyldes en av årsakene som er oppført ovenfor.

Hortensia blader med jernkloroseJernmangel av Hydrangea macrophylla leaf – Jernklorose Jernmangel av Hydrangea macrophylla leaf – Jernklorose

Behandle jernklorose

Så hvordan legge jern til jord?

Etter at jernmangel er diagnostisert, kan du behandle jernmangel ved å påføre en jernsprøyte. Men husk alltid at den beste løsningen er forebygging.

I dette tilfellet bør du bestemme den underliggende årsaken til mangelen, og fokusere på å behandle den slik at du forhindrer at det samme problemet oppstår senere.

Å evaluere de forskjellige årsakene til jernmangel og korrigere dem kan spare deg for mye tid og penger brukt på unødvendige og ineffektive jernapplikasjoner.

Generelt kan jern påføres i chelatform eller som et jernholdig sulfat. Jernsulfat eller jern jern består av ca. 20% jern. Det er ganske billig gjødsel med jern, hovedsakelig brukt i bladbruk.

Ved pH på over 7,0 kan det være ineffektivt når det påføres som jordpåføring, siden jern raskt vil transformere seg til Fe3, som faller ut som jernoksider.

Jernchelater er mye bedre fordi forbindelsen har stabilisert jernioner, og ideelt sett forhindrer den å oksidere og i sin tur utfelle. Chelatene inneholder tre komponenter i formelen:

  • Fe3-ioner
  • Ammonium (NH4) eller natrium (Na) ioner
  • Et kompleks som DTPA, EDTA, EDDHA, sitronsyre, aminosyre eller humus-fulvinsyre

I hovedsak vil forskjellige jernchelatorer ha forskjellig styrke avhengig av de gitte pH-nivåene.

I slekt: Sitrontrær Blader som blir gule | Er hagen din anemisk?

Videre er de forskjellige i deres sårbarhet for erstatning av jernioner med andre konkurransedyktige ioner. I høye konsentrasjoner kan magnesium- eller kalsiumioner erstatte jernionene i chelatet.

Chelated Iron EDTA: Denne forbindelsen er stabil ved en pH under 6,0, og ved nivåer over 6,5 vil nesten 50% av jernkilden være utilgjengelig. Dette betyr at dette chelateringsmidlet vil være ineffektivt i alkalisk jord.

I tillegg har dette chelatet høy affinitet for kalsium, og det bør ikke brukes i jord (eller vann) rik på kalsium.

Jern DTPA-chelat: Stabil i pH-nivåer under 7,0. Det er heller ikke så sårbart for jernerstatning med kalsium som ETDA.

Jern EDDHA chelat: vanligvis stabil ved pH-nivåer opp til 11,0. det er imidlertid en av de dyreste chelatene som er tilgjengelige.

Sørg for å bruke chelater om våren, før veksten starter med riktig påføringshastighet.

Dryss litt tørt chelatjern til planter på jorden og vanne, eller oppløs i vann og legg det chelaterte flytende jernet rundt plantens bunn.

Jernchelater kan også påføres i hullene rundt dryppelinjen til de berørte plantene.