Skip to content

Er trerøtter farlige?

10 de juli de 2021

Trerøtter er essensielle både for deres overlevelse og stabilitet, så vel som indirekte for andre levende vesener. Det er de som har ansvaret for å absorbere vannet og næringsstoffene fra jorden, som deretter vil bli brukt av bladene til å fotosyntetisere og under denne prosessen drive oksygen ut … gassen vi trenger å puste.

Men selvfølgelig når du vil plante i en hage det er veldig viktig å vite om de er invasive eller ikke, ellers kan vi bli andre opprørt.

Rottypen vil avhenge av forholdene til dets naturlige habitat

Invasive trerøtter

Som vi så i denne artikkelen, er røttene klassifisert i flere typer. Når det gjelder trær, er de i de aller fleste tilfeller aksonomorfe; det er har en hovedrot -kalt svingende – som er ansvarlig for å opprettholde plantens stabilitet ved å forankre seg på bakken, og andre tynnere -kalte sekundære røtter- som har ansvaret for å lete etter fuktighet under bakken.

Avhengig av hvor de har bodd lengst (og når vi snakker om tid, snakker vi om tusenvis og / eller millioner av år), vil deres rotsystem ha utviklet seg på en eller annen måte. Således, for eksempel, treslag som finnes i savannen eller i områder med et ganske tørt og varmt klima, har utviklet sekundære røtter som vokser flere meter horisontalt, har de som lever i tropiske regnskoger en tendens til å ha et rotsystem som er mye mindre invasivt.

Hvor langt vokser røttene til et tre?

Igjen, det kommer an på 🙂. Men omtrent kan vi si det taproot holder seg faktisk mellom de første 60-70 centimeterene innover i jorden; de sekundære kan imidlertid vokse mange meter.

De av blant andre eukalyptus, alm eller ficus når perfekt de ti meter lange; i stedet de fra Prunus, Cercis siliquastrum, Syringa vulgaris, og andre, ettersom de ikke strekker seg mer enn 3-4 meter og til og med ikke er sterke, blir de plantet uten problemer i små hager.

Kan du kontrollere veksten av trerøtter?

Utsikt over en Syringa vulgaris i en hage

Siden jeg begynte å blogge i 2013, har jeg lest dette spørsmålet (eller med lignende ord) mange ganger. Svaret er … at idealet er finn et tre som vil vokse godt i området der du vil plante det. Det er den eneste måten å unngå å måtte kutte den til og med.

Men nei, det trenger ikke nødvendigvis å ende så dårlig. Og det er at jeg selv, av erfaring, vil fortelle deg det hvis en plante holdes med færre grener – og kortere enn den burde – vil den ikke ha så mye behov for fuktighet eller mat. Som en konsekvens vil ikke røttene vokse så lenge.

Vær forsiktig: du trenger ikke å beskjære bare for å beskjære, og heller ikke gjøre radikal beskjæring. Dette alene ville resultere i at planten døde nesten med all sannsynlighet. Hva du skal gjøre er kutt ned grenene litt etter litt og gradvis, gjennom årene, på det tidspunktet da det IKKE vokser (sen vinter / tidlig vår i tempererte klimaer) bruker alltid beskjæringsverktøy som tidligere er desinfisert med alkohol for å forhindre infeksjon.

Likevel insisterer jeg: det gode valget av treslag er den eneste langsiktige løsningen for å unngå problemer. Hvis dette ble gjort bra, ville ingen måtte kuttes ned, og derfor ville ingen dø, ikke engang på gatene og gatene i byene. Derfor forlater jeg deg med denne lenken: